eur:
388.5
usd:
361.89
bux:
69034
2024. május 9. csütörtök Gergely

"Hagynunk kell, hogy a múlt történelemmé váljon"

Kiállítással, könyvbemutatóval és filmvetítéssel emlékeznek meg csütörtökön a 60 évvel ezelőtti magyar-csehszlovák lakosságcseréről a Terror Háza múzeumban, amelynek során mintegy 90 ezer magyart űztek el lakóhelyükről. Schmidt Mária, az intézmény igazgatója szerint csak úgy tudunk Európa egyenrangú polgárai lenni, ha a hagyjuk, hogy a múlt történelemmé váljon; épp ezért szomorú, hogy a szlovák parlament nyilatkozatott tett a Benes-dekrétumok érvényességéről.

Konferenciával, könyvbemutatóval, kiállítással és egy filmmel emlékezik a Terror Háza múzeum a magyar lakosok Csehszlovákiából való kitelepítésének hatvanadik évfordulójára - mondta az InfoRádiónak az intézmény igazgatója.

Schmidt Mária hozzátette: azoknak az embereknek szeretnének emléket állítani, akiket kollektív üldöztetés érte, és akiket megfosztottak a szülőföldjükről.

Az Otthontalan emlékezet című könyv megírásában részt vettek a Magyar Tudományos Akadémia Kisebbségkutató Intézetének munkatársai is, akik a személyes emlékeket kutatták, és azokat a történelmi körülményeket, amelyek között a kitelepítések lehetségessé váltak - közölte a Terror Háza igazgatója.

A múzeum időszaki kiállítótermét egy határvonallal képletesen kettéválasztották, ez a szlovák-magyar határt jelképezi, amely Schmidt Mária szerint ez nem választhatja el a két népet egymástól, hiszen a sorsunk ezer éven át közös volt és az is marad.

"Csak úgy tudunk Európa egyenrangú polgárai lenni, hogyha hagyjuk, hogy a múlt történelemmé váljon, és ne terhelje a jelent és a jövőt" - mondta a múzeum vezetője.

Schmidt Mária szerint nagyon szomorú, hogy a szlovák parlament nemrégiben egy nyilatkozatban tett hitet a Benes-dekrétumok - amely többek között a Csehszlovákiában élő magyar kisebbség kollektív bűnösségét mondták ki - érvényessége mellett, ahogyan azt a csehek is tették nemrég.

Ennek ugyan jogi következményei nincsenek - tette hozzá -, de szimbolikus jelentőségük van.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×