eur:
390.71
usd:
364.58
bux:
68279.76
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Irdatlan pénzért vették meg a mosókonyhában talált levélgyűjteményt

Hárommillió fontért (több mint egymilliárd forintért) adták el azt a páratlan dokumentumgyűjteményt, amelyre nemrég bukkantak egy mosókonyhában.

A csaknem ezer dokumentumot egy jómódú osztrák bankár gyűjtötte össze harminc év alatt.

Albin Schram az 1970-es évek elején kezdte feltölteni archívumát, kialakítva így a legnagyobb és legátfogóbb gyűjteményt, amely nem valamelyik komoly múzeum tulajdonában van.

Schram egyáltalán nem foglalkozott a levelek konzerválásával és bemutatásával: a dokumentumokat egy régi fém iratszekrényben tartotta lausanne-i villájának mosókonyhájában.

Nem adott sokat a rendszerezésre sem, a leveleket inkább méret szerint, mint szerző vagy keltezés alapján csoportosította. Amikor 2005-ben meghalt, családjának szinte fogalma sem volt arról, hogy mit hagyott maga után.

Albin Schram érdeklődési körébe tartoztak az orosz költők, az argentin írók, a francia filozófusok, az angol politikusok és az olasz szobrászok.

A levelek között van olyan, amelyet Winston Churchill brit kormányfő, Nagy Péter orosz cár, Mahatma Gandhi indiai politikus, Alekszandr Puskin orosz író, költő és I. Erzsébet brit királynő írt.

A Christie's aukciós cég részéről először Susannah Morris szakértő vizsgálta át a kéziratokat Lausanne-ban.

Elképzelhető a meglepetése, amikor Isaac Newton angol fizikus, Ludwig van Beethoven német zeneszerző, Charles Darwin angol természettudós, Claude Monet francia impresszionista festő, Oliver Cromvell angol államférfi és a francia filozófus, Voltaire levelei kerültek a kezébe.

A gyűjtemény legértékesebb darabja a Josephine-nek szóló szenvedélyes levél, amelyet a francia császár egy dühös vita után írt leendő feleségének.

Három csókot küldök neked, egyet a szívedre, egyet a szádra, egyet a szemedre - írta Napóleon a javításokkal és kihúzásokkal összefirkált levélkében.

A levélért egy ismeretlen gyűjtő 276 ezer fontot (több mint 100 millió forintot) fizetett, ez rekord a Napóleon által írt dokumentumok aukciós történetében.

Az egyik legfontosabb darabja a gyűjteménynek, amely 114 ezer fontért (41,6 millió forintért) kelt el, a 17. századi angol költő, John Donne egy verse, amelyet Lady Kingsmillnek írt egy nappal azután, hogy 1624 októberében meghalt a férje.

Thomas Venning, a Christie's könyvosztályának vezetője úgy vélekedett, hogy a vers a brit költészet egyik kiemelkedő darabja, amely nemcsak azért fontos, mert Shakespeare kortársa írta, hanem mert minden bizonnyal ez az egyetlen Donne-levél, amely magánkézbe került.

A gyűjtemény összeállítója is kalandos életet élt. Albin Schram 1926-ban született Prágában egy osztrák gyáros fiaként. 1943-ban besorozták a német hadseregbe, majd orosz hadifogságba került, ahonnan 1945-ben megszökött.

Később jogot tanult és az osztrák igazságügyi-minisztériumban dolgozott, majd bankár lett, és Svájcba költözött.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 29. 19:47
×
×
×
×