eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Robert Crumbach, a Sahra Wagenknecht SzĂśvetsĂŠg (BSW) jelĂśltje, Jan Redmann, a KeresztĂŠnydemokrata UniĂł (CDU) jelĂśltje ĂŠs Dietmar Woidke, Brandenburg tartomĂĄny miniszterelnĂśke, a kormĂĄnyzĂł NĂŠmet SzociĂĄldemokrata PĂĄrt (SPD) brandenburgi elnĂśke ĂŠs jelĂśltje (b-j) egy potsdami televĂ­ziĂłs stĂşdiĂłban 2024. szeptember 22-ĂŠn, a kelet-nĂŠmetorszĂĄgi Brandenburgban rendezett tartomĂĄnyi vĂĄlasztĂĄsok utĂĄn.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Egy szociáldemokrata fecske csinált nyarat Brandenburgban, de nehéz ősz következik

Pókert játszott a brandenburgi szociáldemokrata miniszterelnök, és bejött neki, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy ehhez nemcsak a szerencse kellett, hanem tizenegy éve tartó tartományi kormányfői tevékenysége is. Elemzők szerint mindenekelőtt Dietmar Woidke rendkívüli népszerűségének köszönhető, hogy a Brandenburgban tartott vasárnapi választás első helyezettje az SPD lett. Az AfD így majdnem beérte, és közel 30 százalékot szerzett, és ezzel folytatta sikerszériáját.

A tartományi választást a kommentárok szerint nem a szociáldemokrata párt, hanem a brandenburgi kormányt tizenegy éve irányító Dietmar Woidke nyerte. A 62 éves miniszterelnök rendkívüli népszerűségre tett szert a stabilitás, illetve a biztonság hangsúlyozására épülő politikájával. Ebből kiindulva még azt is megengedhette magának, hogy közvetlenül a szavazás előtt mindent egy lapra tegyen fel: közölte,

ha az SPD a keleti tartományokban, de országosan is rohamosan erősödő, szélsőjobboldali AfD-vel szemben vereséget szenved, felhagy a politikával.

A kockázatvállalás súlyát az is alátámasztotta, hogy három héttel korábban, a Szászországban és Türingiában tartott választásokon a radikális jobboldali párt tarolt, míg a szociáldemokrata párt mindkét tartományban katasztrofálisan szerepelt. Mint ahogy az SPD vezette hárompárti kormánykoalíció másik két pártja, a Zöldek Pártja és a szabad demokrata FDP is. Az előbbi kiesett a türingiai parlamentből, az FDP pedig egyikbe sem jutott be. Mindez folytatódott Brandenburgban is: a Zöldek Pártja több mint hatszázalékos szavazatvesztéssel kiesett a potsdami parlamentből, míg a szabad demokratáknak esélyük sem volt a bejutásra.

A brandenburgi eredményt az SPD elnöksége úgy értékelte, hogy a szászországi és türingiai kudarcok után a szociáldemokrata párt új erőre kaphat. Ezzel szemben elemzők szerint a tartományi miniszterelnök népszerűségének köszönhető brandenburgi győzelem egyáltalán nem jelenti azt, hogy véget érne a kormánykoalíció támogatottságának folyamatos hanyatlása. Erre utal az is, hogy sajtóértesülések szerint még a nap folyamán mind a Zöldek Pártja, mind az FDP elnöksége "válságülést" tart, értékelve a katasztrofális brandenburgi szereplést.

A ZDF szerint a zöldek vezetőit arról tanácskoznak, hogy a jövő őszi országos parlamenti választásokig miként kell erősíteni a párt arculatát. Alátámasztja ezt, hogy felmérések szerint Brandenburgban, de a másik két keleti tartományban is a klímavédelem jelentős mértékben háttérbe szorult a választók véleményének alakításában. Mindhárom tartományban az illegális bevándorlás elleni harc, a gazdaság helyzete és az oktatás foglalkoztatja leginkább az embereket.

Az FDP elnökségében erősödnek azok a hangok, amelyek követelik a liberális párt kilépését a kormánykoalícióból. Mindez nem kizárt, amire maga a pártelnök és pénzügyminiszter, Christian Lindner is utalt egy, a múlt hét végén adott interjúban, amelyben azt hangoztatta, hogy a párt, illetve a kormánykoalíció előtt a "döntések ősze" áll, és közvetve nem zárta ki az FDP kilépését a koalícióból.

Olaf Scholz kancellár a brandenburgi választás idején még New Yorkban tartózkodott, ahol az ENSZ közgyűlésén vett részt. Jelzésértékű azonban, hogy egyáltalán nem vett részt a brandenburgi kampányban. Források szerint ebben Woidke kérésére állapodtak meg. A miniszterelnök azonban azt állította, hogy "telefonon" többször egyeztettek.

Ami a többi pártot illeti, az AfD Brandenburgban a szavaztok 29,2 százalékát szerezte meg, és csak elenyésző különbséggel maradt le a 30,9 százalékkal győztes SPD mögött. Elemzők – mint ahogy a párt vezetői is – úgy értékelték, hogy töretlenül folytatódik a párt országos erősödése.

Az AfD-hez hasonlóan Brandenburg is azt igazolta, hogy tovább növekszik az év elején alakult radikális baloldali párt, a Sahra Wagenknecht Szövetség (BSW) támogatottsága is. Az alapító elnök, Sahra Wagenknecht nevét viselő párt Szászország és Türingia után Brandenburgban is a harmadik helyen végzett, a szavazatok 13,5 százalékát szerezte meg, és a CDU-t is megelőzte: a kereszténydemokraták eddigi legrosszabb eredménnyel, 12,1 százalékkal végeztek a negyedik helyen.

A teljes politikai átrendeződésre utal az is, hogy fennállása óta először esett ki az egykori NDK-hoz tartozó tartomány parlamentjéből a német egyesülés előtt alakult Baloldal Pártja (DIe Linke).

Szászországhoz és Türingiához hasonlóan Brandenburgban is nehéz kormányalakítási időszak következik. Az eddig kormányzó, az SPD-ből, a CDU-ból és Zöldek Pátrjából álló kormánykoalíció a Zöldek "búcsúja" miatt már a múlté. Mivel a potsdami törvényhozásba csupán négy párt, az SPD mellett az AfD, a CDU és a BSW jutott be, a mandátumok megoszlása miatt három párt összefogására van szükség. Mivel az AfD-vel való kormányzati szövetséget eddig az összes parlamenti párt kizárta,

csak az SPD, a CDU és a BSW szövetsége jöhet szóba.

Friedrich Merz CDU-elnök napokkal ezelőtt országos szinten kizárta ugyan a BSW-vel való esetleges koalíciót, azt hangoztatta ugyanakkor, hogy a tartományi kereszténydemokraták "szabad kezet" kapnak. A BSW-vel való esetleges koalíció azonban nem ígérkezik könnyűnek, mivel jelentős mértékben eltérnek a főbb törekvések különös tekintettel az ukrajnai háborúra és a menekültválságra.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×