eur:
389.63
usd:
363.64
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Paul Bradbury/Getty Images

Lakókat engednének a zombitornyokba

Szövetségi programokkal és adókedvezményekkel alakítanák át több amerikai nagyvárosban is az üres irodaházakat lakásokká. Ezekből most több van az Egyesült Államokban, mint 1979 óta bármikor. New York, Boston és Cleveland is belemenne az utólagos átépítésekbe.

Lakás-, épület- és várostervezési szakértők szerint nehéz az irodaterületeket élhető, tetszetős lakóházzá alakítani, de a feladat sürgető is lenne egyben. Az Egyesült Államokban több irodaépület áll üresen, mint 1979 óta bármikor – írja az economx.hu a Moody's Analytics jelentésére hivatkozva.

Ez az egész a Covid-19 világjárvány utóhatása, mert az alkalmazottak elkezdtek távolról dolgozni, és soha nem tértek vissza teljesen, így jöttek létre a „zombitornyok”. Eközben az Egyesült Államokban mintegy 5,5 millió lakás megépítésével maradtak el az elmúlt 20 év során mert az építők nem tudtak lépést tartani a lakásigényekkel – áll a cikkben.

A városépítést a területrendezési törvények szabályozzák, amelyek alapvetően egyszerű koncepciót követnek: városrészenként csak egyféle épület – például gyár, bérház, családi ház – készülhet.

A korlátozások feloldása nem könnyű, az építtetőknek a területrendezési törvényeket és több tucat építési szabályzatot kell betartaniuk.

A városoknak aggódniuk kell az adóbevételek miatt is, mivel a bevételek jókora része származik a kereskedelmi ingatlanadókból. Gyakran nem engedhetik meg maguknak, hogy elveszítsék a nagy irodaházak adóalapját. Ráadásul az irodák gyakran nem ott vannak, ahol az emberek élni szeretnének, és épülettervezési, szerkezeti akadályok is vannak.

Az irodaépületekben nincs elég fürdőszoba, nincs elég ablak vagy azok nem nyílnak. Belső részeiken hiányzik a természetes fény, a fűtés egyedi szabályozásának lehetősége, vagy éppen olyan a belmagasság, amely lehetetlenné teszi az utólagos átalakításokat.

Az ingatlanipart és a befektetéseket nyomon követő CBRE Group szerint a fizikai változtatások költségei 100 illetve 500 dollár/négyzetláb áron mozognak (1 négyzetláb, 0,0929 nm2), az épület tervének részleteitől függően.

Sok iroda azonban nem alakítható át: a hosszú bérlettel rendelkező cégek továbbra is igényt tartanak még az üresen álló helyekre is, így az irodaátalakítások a jelenlegi realitások szerint nem jelentenek elég jó megoldást sem az üres irodai helyek felszámolásásra, sem a lakáskínálati hiányra.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Tíz éve nem láttunk a hazai ingatlanpiacon ilyen alacsony számokat

Tíz éve nem láttunk a hazai ingatlanpiacon ilyen alacsony számokat

Tíz éve nem volt olyan alacsony a hazai ingatlanbefektetési piac forgalma, mint 2023-ban. A mintegy 600 millió euró 38 százalékos visszaesést jelent a megelőző évhez képest. A csökkenés közepette viszont tovább emelkedett a magyar befektetők aránya, elérve a 82 százalékot. Ezzel párhuzamosan az irodapiacon és az ipar-logisztika szegmensben is emelkedtek a hozamok, miután a magas finanszírozási költségek és a mérsékelt bérleti kereslet továbbra is kivárásra ösztönzi a befektetőket. Mindez azonban nem magyar sajátosság, Nyugat-Európában is hasonló folyamatokat látunk, ahol az elmúlt két évben a kelet-közép-európainál is jelentősebb ingatlanérték-csökkenések mentek végbe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×