eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által 2022. október 10-én közreadott képen Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke rakétakísérletet néz meg egy szeptember 25. és október 9. közötti hadgyakorlaton egy meg nem nevezett helyszínen.
Nyitókép: MTI/EPA/KCNA

Észak-Korea szintet lépett a fegyverkezésben

Hiperszonikus fegyverrel felszerelt szilárd hajtóanyagú rakétát tesztelt Észak-Korea

Phenjanban hivatalosan közölték, hogy a hét végén új, hiperszonikus fegyverrel felszerelt, szilárd hajtóanyagú közepes hatótávolságú rakétát próbáltak ki.

A próbalövészet célja a hajtóművek és a hiperszonikus eszköz manőverező képességének ellenőrzése volt. A rakéta fejlettebb változata volt a közepes hatótávolságú csapásokra szánt korábbi fegyvereknek - számolt be róla az észak-koreai állami hírügynökség (KCNA), amely sikeresnek minősítette a kísérletet.

A dél-koreai és a japán hadsereg vasárnap már jelentést tett arról, hogy észlelték a kilövést, és hozzátették, hogy a rakétát egy Phenjan közelében lévő helyszínről indították.

A dél-koreai vezérkar közlése szerint a rakéta mintegy ezer kilométert tett meg, mielőtt az óceánba csapódott a Koreai-félsziget és Japán között.

Észak-Korea két hónapja jelentette be, hogy sikeresen tesztelte új, szilárd hajtóanyagú, közepes hatótávolságú ballisztikus rakéta hajtóműveit. Észak-Koreának az ENSZ BT több határozata tiltja ballisztikus technológiát alkalmazó kísérletek végrehajtását.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető december végén a háborús előkészületek fokozására szólított fel és kijelentette, hogy a Korea-közi kapcsolat két egymással ellenséges nemzet kapcsolata, és nincs értelme a megbékélésnek és az esetleges egyesülésnek Dél-Koreával.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 15:46
×
×
×
×