eur:
389.43
usd:
361.5
bux:
68412.6
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Nyitókép: Pixabay

Félelmetes méretet öltött az erőszak a német sportban – lépni kellett

A német kormány felkarolta azt a kezdeményezést, amelynek célja a sportolókat klubjaikban sújtó, egyre nagyobb méretet öltő erőszak elleni küzdelem. A megdöbbentő látleletre egy, a közelmúltban nyilvánosságra hozott tanulmány derített fényt.

A tanulmány szerint, amelyet az ulmi egyetemi kórház és a kölni sportegyetem közösen készített, egyáltalán nem egyedi esetek az egyesületekben a sportolókat érintő megaláztatások, sértegetések, illetve fenyegetések egészen a szexuális erőszakig, kezdve a "nem kívánt" fizikai érintkezéstől a még súlyosabb visszaélésekig.

A megdöbbentő adatok nyomán összefogtak az illetékes kormányzati, illetve tartományi hatóságok, és Berlinben egy független tanácsadó, támogató központot hoztak létre a sportban előforduló szexuális, pszichológiai és fizikai erőszak áldozatai számára. "Biztonságos sport" (Safe Sport) a központ működésének jelszava, közvetve azt is jelezve, hogy nem csak németországi jelenségről van szó. A hivatalos megnyitón Nancy Faeser, a sport területéért is felelős belügyminiszter lesújtónak nevezte, hogy az erőszakkal kapcsolatos tapasztalatok, beleértve a szexuális erőszakot is, megdöbbentően sok sportolónő, illetve sportoló számára "valósággá" váltak.

"Rendkívül szomorú, hogy egyáltalán szükség van egy ilyen központra"

– fogalmazott a miniszter, annak létrehozását ugyanakkor megkérdőjelezhetetlennek nevezte. Túl sok sportoló tapasztalja, hogy magánéleti határait nem tartják tiszteletben – tette hozzá.

A központ feladata a szükséges bizalom megteremtése ahhoz, hogy az érintettek biztonságos körülmények között és félelem nélkül tanácsokhoz, illetve segítséghez jussanak. A profi, valamint az amatőr sportágak érintett sportolói telefonon, online vagy személyesen kaphatnak segítséget. A központ "szolgáltatási" közé tartozik a tanácsadás, beleértve a jogi tanácsadást is, a pszichoszociális segítség, valamint az akut válságkezelés is.

Az egyetemi tanulmány hangsúlyozta, hogy

sok esetben olyan bántalmazásokról, illetve visszaélésekről van szó, amelyek áldozatai a történtek miatt gyakran egész életükben szenvednek.

Ennek oka a többi között az is, hogy nem találnak segítséget.

A központ létrehozásának egyik kezdeményezője, a kölni egyetem professzora úgy értékelte, hogy a segítség a sportban előforduló erőszak elleni küzdelem fontos eleme lehet. Bettina Rulofs ugyanakkor kifogásolta, hogy a központ számára nincs lehetőség a közvetlen beavatkozásra. A pszichoszociális támogatás, valamint a jogi tanácsadás nyomán az már az érintettektől függ, hogy tesznek-e további lépéseket. Azt azonban szintén leszögezte, hogy a központ garantálja a teljes bizamon alapuló kapcsolatlétesítést.

A két egyetem együttes tanulmányából ugyanakkor kitűnt az is, hogy több klub, illetve sportszövetség tudatában van a probléma súlyosságának, és néhányan közülük "megelőző" intézkedéseket is kezdeményeztek.

A központ működését a szövetségi kormány és a tartományi kormányok fele-fele arányban finanszírozzák.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Gustav Klimt portréja a várt összegnél kevesebbért kelt el

Gustav Klimt portréja a várt összegnél kevesebbért kelt el

A bécsi Kinsky-palotában található im Kinsky aukciósház áprlis 24-én bocsátotta árverésre a nemrég előkerült Klimt alkotást. 1917-18-as „Bildnis Fräulein Lieser” vagy „Fräulein Lieser portréja” című festmény, amelyet az osztrák művész egyik utolsó alkotásának tartottak, az elmúlt hónapokban hatalmas izgalmat keltett a műtárgypiacon. A licit 28 millió euróról indult, a majdnem egy évszázadig nem látott portrét végül 30 millió euróért, a 30-50 millió eurós becsérték alsó határán értékesítették. Ez nem tartalmazza az aukciósház jutalékait és díjait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×