eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
Digital generated image of hands trying to protect Ukrainian map. Hope and support concept.
Nyitókép: Andriy Onufriyenko/Getty Images

Két szín, ami együtt nagyon idegesíti az oroszokat

Az ukrán nemzeti színeket idéző kék és a sárga veszélyes kombináció manapság Oroszországban.

A brit Védelmi Minisztérium arról számolt be, hogy egyes helyi orosz tisztviselők valószínűleg félre értik a háborúval kapcsolatos szigorú intézkedéseket. Például azt, hogy tilos a kék-sárga ukrán nemzeti színek nyilvános megjelenítése.

Londoni értesülések szerint egy szociális munkást azért vettek őrizetben mert kék és sárga színű kabátban ment dolgozni. Az orosz nemzeti gárda egyes túlbuzgó tagjai pedig letartóztattak egy 22 éves férfit a Szentpétervár melletti Volhovban, mert kitűzte az orosz légierő kék-sárga zászlóját.

Brit vélemény szerint mindez arra utal:

az orosz hivatalnok körében egyre inkább eluralkodik a bizonytalanság,

hogy miként kellene megfelelniük a moszkvai vezetés elvárásainak.

Ugyanakkor a paranoiás apparatcsikok intézkedéseit váratlan helyről érte bírálat: az ultranacionalista, háborúpárti Liberális Demokrata Párt jelvénye ugyanis kék alapon sárga színű.

Címlapról ajánljuk
Emelkedőben Valter Attila, de lehet-e belőle világsztár?

Emelkedőben Valter Attila, de lehet-e belőle világsztár?

Történelmi triplázás: a Valter Attilát a soraiban tudó Jumbo-Visma a Giro és a Tour után a Vueltát is behúzta idén, ráadásul egyéniben a dobogó mindhárom fokára a holland csapat kerekesei állhattak fel. Eisenkrammer Károlyt, a Tour de Hongrie főszervezőjét kérdeztük arról, hogy a magyarnak milyen kilátásai vannak így.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Három aggasztó esemény mutatja: újra lángra kaphat az elmúlt évek legpusztítóbb háborúja

Három aggasztó esemény mutatja: újra lángra kaphat az elmúlt évek legpusztítóbb háborúja

A szíriai polgárháború kisebb-nagyobb megszakításokkal, de több mint 12 éve tart. A törésvonalak számtalanszor változtak, feltűntek és eltűntek csoportok, átalakultak koalíciók, jöttek és mentek frakciók, az ország egyes részei pedig rengetegszer cseréltek gazdát. Az elmúlt néhány évben viszonylagos nyugalom honol az országban. Ez persze nem jelenti azt, hogy teljesen megszűntek volna az összecsapások, de a harcok intenzitása már inkább csak szórványos és kisebb területekre korlátozódik. Basszár el-Asszad látszólag megnyerte a polgárháborút, hiszen újra növekszik a nemzetközi elismertsége, pedig az ország jelentős része felett továbbra sem gyakorol fennhatóságot. Az utóbbi időben három súlyosabb eset is borzolja a kedélyeket, amely jelzi, hogy a helyzet továbbra is nagyon feszült, a polgárháborúnak még egyáltalán nincs vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×