eur:
381.2
usd:
354.2
bux:
58669.83
2023. december 11. hétfő Árpád
Rendőrök lezárják a belgrádi Vladislav Ribnikar általános iskolához vezető utcát, miután egy hetedikes tanuló lövöldözött az intézményben 2023. május 3-án. Három tanulót megsebesített, az egyiket életveszélyesen, mielőtt elfogták a rendőrök.
Nyitókép: MTI/AP/Darko Vojinovic

Nyolc gyerek is meghalt a belgrádi iskolai lövöldözésben

Egy 14 éves fiú az elkövető.

Nyolc diák és egy biztonsági őr halt meg szerdán egy belgrádi általános iskolában, amikor egy hetedikes diák lövöldözni kezdett – közölte a szerbiai belügyminisztérium, és egyben arról tájékoztatott, hogy a sebesült tanárnőt, valamint további hat diákot kórházban ápolnak.

Korábban arról szóltak a hírek, hogy a sebesült tanárnő is elhunyt.

A szerbiai belügyminisztérium közleménye szerint a 14 éves fiú nem sokkal a tanítás kezdete után lőtt rá a gyanú szerint édesapja pisztolyával a diákokra, a tanárokra és az iskola biztonsági személyzetére. A rendőrök elfogták, a lövöldözés indítéka még ismeretlen.

A fiatalkorú elkövető egyik osztálytársának édesapja az N1 regionális hírtelevízió belgrádi irodájának nyilatkozva mondta el, hogy a lánya kiszaladt a teremből, amikor az egyébként eminens tanuló osztálytársa kifejezéstelen arccal lövöldözni kezdett a történelemórát tartó tanárra és a többi diákra.

A kórházi tájékoztatás szerint a sebesülteket ellátták, egyikük még életveszélyes állapotban van.

Az alábbi felvételen a feltételezett elkövetőt hozzák ki a rendőrök az iskola épületéből:

A szerb Blic értesülései szerint hat sérültje van a lövöldözésnek, és a feltételezett elkövetőt, a 14 éves K. K.-t az iskola udvarán fogták el a terrorelhárítók. A helyszínen egy hátizsákot találtak, amelyben egy fegyver volt, valamint több, gyúlékony anyaggal megtöltött palack is. A fiú édesapjának két, engedéllyel tartott fegyvere volt.

Az iskola diákjai arról beszéltek, hogy a tanteremből kirontó elkövető fegyvert fogott mindenkire a folyosón, aki az útjába került.

A becslések szerint a kilencvenes évek délszláv háborúi után rengeteg fegyver maradt a civil lakosságnál is, Szerbiában száz lakosra átlagosan 40 lőfegyver jut. Az iskolai lövöldözések viszont nagyon ritkák az országban.

A magyar államfő részvétet nyilvánított a Facebookon.

Branko Ruzic oktatási miniszter rendkívüli sajtótájékoztatóján közölte, hogy

a szerb kormány péntektől vasárnapig háromnapos gyászt hirdet,

a szerda délutáni órákat pedig nem tartják meg egyetlen iskolában sem. A tárcavezető szerint az ilyen támadásokért nagyrészt a filmek, a számítógépes játékok és az úgynevezett nyugati értékek terjedése tehető felelőssé. Mint mondta, fordulatra lesz szükség a szerbiai oktatási rendszerben, hogy az ilyen esetek ne váljanak általánossá Szerbiában.

Az oktatási dolgozókat tömörítő egyik szerbiai szakszervezet teljes munkabeszüntetést jelentett be a következő napokra. A szakszervezet tagjai közölték: a tanárok nincsenek biztonságban, ezt a szerdai eset is bebizonyította, és hiába követelték eddig többször is, hogy az iskolák bejáratánál legyen komolyabb a biztonsági ellenőrzés, eddig ebben az ügyben semmilyen előrelépés nem történt.

A kilencvenes évek délszláv háborúi után rengeteg fegyver maradt a civil lakosságnál is, Szerbiában száz lakosra átlagosan 40 lőfegyver jut.

Iskolai lövöldözések viszont nagyon ritkán fordulnak elő az országban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×