eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella
Nyitókép: Twitter/The Royal Family

Akik ott lesznek III. Károly koronázásán – és nagy nevek, akik nem

Joe Bident például hívták, de feleségével képviselteti inkább magát a hagyományőrzés jegyében - celebek, politikusok és koronás fők ugyanakkor ott lesznek a Westminster apátságban.

Hivatalos vendéglistát ugyan nem tett közzé a Buckingham-palota, de azt tudni lehet, hogy a brit Nemzetközösség 15 tagjának regnáló miniszterelnöke ott lesz a ceremónián, köztük a kanadai, az ausztrál és az új-zélandi miniszterelnökökkel - írja a The Guardian.

Joe Bident felesége, Jill képviseli majd, Emmanuel Macron francia elnök ugyanakkor személyesen vesz részt a szombati eseményen. Németországból ugyanakkor Frank-Walter Steinmeier, Olaszországból pedig Sergio Mattarella elnök érkeznek a miniszterelnökök helyett. Magyarországot Novák Katalin képviseli köztársasági elnökként.

Károllyal ünnepelhet a pakisztáni miniszterelnök, Shehbaz Sharif és a kínai alelnök, Han Cseng, aki a hongkongi polgári szabadságjogok visszaszorításában komoly szerepet vállalt. Meghívását a konzervatív képviselők "felháborítónak" nevezték.

Irán nem kapott meghívást, ami a néhai királynő tavalyi temetéséhez képest változást jelent. Oroszország, Fehéroroszország, Mianmar, Afganisztán, Szíria és Venezuela vezetői is lemaradtak a vendéglistáról, az Észak-Koreának és Nicaraguának szóló meghívások pedig állítólag hasonlóak, mint II. Erzsébet királynő temetésén, ahol a misszióvezetőknek ajánlották fel a részvétel lehetőségét.

A külföldi királyi családok meghívott tagjai között van Willem-Alexander holland király és Maxima királyné, Fülöp belga király és Mathilde királyné, Carl XVI. Gustaf svéd király és Viktória svéd koronahercegnő, valamint a bhutáni király és felesége. Albert monacói herceg és Charlene monacói hercegnő is megerősítette részvételét. Naruhito japán császárt Fumihito japán trónörökös és Kiko koronahercegnő képviseli az ünnepségen.

A brit politikusok közül Rishi Sunak miniszterelnök és elődjei is ott lesznek, de Keir Starmer vezető ellenzéki politikust is meghívta Károly. A parlamenti képviselők közül ugyanakkor kevesebben érkeznek, személyükről szavazással döntenek. Kanadai és amazóniai őslakosok, valamint a ghánai király is ott lehetnek majd az eseményen.

A brit Vogue főszerkesztőjét, Lionel Richie énekest, illetve számos jótékonysági szervezet képviselőjét is várják, és ott lesz természetesen a királyi család legtöbb tagja: Vilmos herceg és családja, Harry herceg - bár felesége nélkül -, András herceg - formális szerep és exfelesége nélkül. Kamilla királyné gyermekei és unokái mellett még exférje is meghívást kapott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×