eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella
Szétlőtt orosz tankok. Forrás: Twitter/Malinda
Nyitókép: Forrás: Twitter/Malinda

Súlyos számok: kiderült, hány katonát küldhet Oroszország az ukrán frontra

Egy frissen létrehozott orosz alapítvány, amelynek vezetője Vlagyimir Putyin unokahúga, úgy számol, hogy az orosz haderő hatvanöt százalékát bevetik az ukrajnai háborúban, és közülük legalább 16 ezren válnak majd hadirokkanttá.

A Haza Védelmezőinek Támogató Alapítványa egyik, bizalmas előadásának részleteit a Meg tudjuk magyarázni nevű Telegram-csatorna szivárogtatta ki. A prezentáció készítői úgy becsülték, hogy az orosz haderő hatvanöt százaléka, vagyis 750 ezer katona fog megfordulni az ukrajnai háborúban, és közülük legalább 16 ezren válnak majd hadirokkanttá.

Az alapítvány létrehozását februárban jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök, és az április 3-án megalakuló szervezet élére az unokahúgát állította. Anna Civileva leánykori neve Anna Putyina. Az ukrajnai harcok kitörését követően ő is felkerült a britek szankciós listájára mint a háború egyik lelkes támogatója.

Anna Civileva, Vlagyimir Putyin unokahúga. Forrás:Twitter/Kot z wysp
Anna Civileva, Vlagyimir Putyin unokahúga. Forrás:Twitter/Kot z wysp

A testület kuratóriumának elnöke Szergej Kirijenko, a Kreml adminisztrációjának helyettes vezetője. Az a feladatuk, hogy tizenegyezer szociális munkást toborozzanak és képezzenek ki a hadirokkantak segítésére. Úgy tervezik, egy-egy segítő negyven olyan családdal foglalkozna, amelyben súlyosan fogyatékos veterán él. Ilyen családból Oroszországban hivatalosan 445 ezret tartanak számon. Ugyanakkor egymillió-százhuszonötezer azoknak a családoknak a száma, amelyek tagjai között hadviselt, de nem rokkant veterán van.

Ha igaz, hogy Ukrajnában várhatóan 750 ezer orosz katona fog megfordulni, akkor ez azt jelenti, ez lesz az oroszok legnagyobb háborúja a második világháború óta. A tíz évig tartó afganisztáni konfliktusban ugyanis hatszázhúszezren vettek részt, a tizenkét évig húzódó két csecsen hadjáratban pedig hatszázezren. Ennek megfelelően az ukrajnai veszteségek is a legsúlyosabbak lehetnek. A hadirokkantak nemcsak az orosz társadalomnak jelentenek majd súlyos terhet, hanem a hadseregnek is, mivel számolni kell sok, jól képzett és tapasztalt tiszt vagy altiszt elvesztésével, akiket nehéz lesz majd pótolni.

Azt viszont nem tudni, hogy az alapítvány milyen időtartamban gondolja, hogy 750 ezer katona fog megfordulni Ukrajnában. Eddig egy időben nagyjából százkilencvenezren vettek részt a harcokban, ám a súlyos veszteségek miatt egyre több katona érkezik a csapatokhoz a sebesült vagy elesett katonák pótlására.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×