eur:
384.54
usd:
353.51
bux:
69915.75
2024. május 28. kedd Csanád, Emil
2017. szeptember 7-i kép Friedrich Merz német politikusról, egykori szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakcióvezetőről a Man meets Technology címmel rendezett bankárkonferencián Frankfurtban. A politikai pályafutását 2009 óta szüneteltető Merz 2018. október 30-án bejelentette, hogy elindul a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki tisztségéért a párt decemberi kongresszusán. Az előző napon Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke bejelentette, hogy nem indul többet a pártelnöki tisztségért.
Nyitókép: MTI/EPA/Armando Babani

Friedrich Merz kemény üzenetet küldött Olaf Scholznak

Rendkívül élesen bírálta Olaf Scholzot az ellenzéki Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke. Friedrich Merz szerint a kancellár által ígért korszakváltásból szinte semmi nem valósult meg, a kormányfő nem mérte fel kellően a háború következményeit, döntéseivel késlekedett, és több ízben csak külső nyomásra cselekedett.

A kancellár "korszakváltó" beszéde három nappal az ukrajnai háború kitörése után hangzott el. Olaf Scholz ebben gyökeres változásokat ígért elsősorban a német kül- és biztonságpolitikában. Első lépésként 100 milliárd eurós rendkívüli támogatást jelentett be a német hadsereg, a Bundeswehr megerősítésére.

Friedrich Merz szerint a kancellár korszakváltást ígért ugyan, valójában az általa vezetett kormány nem a háború okozta változásoknak megfelelően cselekedett – jelentette ki a konzervatív CDU elnöke. 2022. február 24. mély törést jelentettt az európai történelemben, és ennek a német lakosság teljes mértékben tudatában van. Mégis Berlinben sokan feltették a kérdést, vajon a Scholz által hangoztatott korszakváltás a kormány politikájában bekövetkezett-e – fogalmazott a kereszténydemokrata pártelnök az ARD televíziónak adott interjújában.

"Már egy évvel ezelőtt figyelmeztettem a kancellárt arra, hogy

a korszakváltásnak a rendkívüli támogatásokon túl ki kell terjednie a politika valamennyi területére"

– emlékeztetett. Ennek ellenére a kormány továbbra is úgy hajtja végre a hivatalba lépése után elfogadott koalíciós szerződést, mintha azóta semmi nem történt volna – tette hozzá.

"A háború messze túlmutat az ukrajnai háborún" – fogalmazott Merz, és hozzátette: Európa a világháború utáni történelemben első ízben találja magát szemben olyan önkényuralmi rezsimekkel Kínában és Oroszországban, amelyek egészen nyíltan katonai erőszakkal fenyegettek annak érdekében, hogy befolyási övezetüket kiszélesítsék.

Szerinte Scholzra a habozás és a késlekedés jellemző. A kancellár mindig igyekszik a "minimumot" teljesíteni annak érdekében, hogy segítse Ukrajnát a jogos önvédelemben.

Az ellenzék első számú politikusának számító konzervatív politikus felrótta a kancellárnak azt is, hogy nem képes politikájának megfelelő közvetítésére. Ebből is fakad szerinte az a benyomás, hogy Olaf Scholz habozik, késlekedik, és csak ezt követően külső nyomás hatására hozza meg döntéseit – fogalmazott Merz. Ezzel kapcsolatban pedig adós valamennyiünknek, adós a német közvélemények azzal a magyarázattal, hogy miért teszi mindezt – tette hozzá.

Címlapról ajánljuk

N. Rózsa Erzsébet az Arénában: akár meglepő változások is lehetnek a legfőbb iráni vezetésben

Valószínűleg komoly harcok zajlanak a háttérben, hogy ki legyen a következő ajatollah, több forgatókönyv is elképzelhető – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, aki arról is beszélt, hogy egyre nehezebb helyzetbe kerül az izraeli miniszterelnök azzal, hogy nem áll elő kész tervvel a gázai konfliktus lehetséges lezárását illetően.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.28. kedd, 18:00
Ungár Péter
az LMP társelnöke és EP-listavezetője
Izgalmas sztorik a magyar tőzsdén

Izgalmas sztorik a magyar tőzsdén

Gazdasági adatok tekintetében ma az Egyesült Államokban egy fontos ingatlanindexet és egy fogyasztói hangulatindexet publikálnak, ezek lehetnek hatással a hangulatra. Óvatos emelkedést láthatunk egyelőre a kontinens tőzsdéin, a magyar piacon izgalmas sztoriból nincs hiány, ugyanis kilőtt ma (is) a Delta részvénye. Érdekes fejlemények zajlanak a kriptopiacon is, ugyanis több mint 100 ezer bitcoint adott el egy, még 2014-ben csődbe ment japán kriptotőzsde.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×