eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
2017. szeptember 7-i kép Friedrich Merz német politikusról, egykori szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakcióvezetőről a Man meets Technology címmel rendezett bankárkonferencián Frankfurtban. A politikai pályafutását 2009 óta szüneteltető Merz 2018. október 30-án bejelentette, hogy elindul a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki tisztségéért a párt decemberi kongresszusán. Az előző napon Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke bejelentette, hogy nem indul többet a pártelnöki tisztségért.
Nyitókép: MTI/EPA/Armando Babani

Friedrich Merz kemény üzenetet küldött Olaf Scholznak

Rendkívül élesen bírálta Olaf Scholzot az ellenzéki Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke. Friedrich Merz szerint a kancellár által ígért korszakváltásból szinte semmi nem valósult meg, a kormányfő nem mérte fel kellően a háború következményeit, döntéseivel késlekedett, és több ízben csak külső nyomásra cselekedett.

A kancellár "korszakváltó" beszéde három nappal az ukrajnai háború kitörése után hangzott el. Olaf Scholz ebben gyökeres változásokat ígért elsősorban a német kül- és biztonságpolitikában. Első lépésként 100 milliárd eurós rendkívüli támogatást jelentett be a német hadsereg, a Bundeswehr megerősítésére.

Friedrich Merz szerint a kancellár korszakváltást ígért ugyan, valójában az általa vezetett kormány nem a háború okozta változásoknak megfelelően cselekedett – jelentette ki a konzervatív CDU elnöke. 2022. február 24. mély törést jelentettt az európai történelemben, és ennek a német lakosság teljes mértékben tudatában van. Mégis Berlinben sokan feltették a kérdést, vajon a Scholz által hangoztatott korszakváltás a kormány politikájában bekövetkezett-e – fogalmazott a kereszténydemokrata pártelnök az ARD televíziónak adott interjújában.

"Már egy évvel ezelőtt figyelmeztettem a kancellárt arra, hogy

a korszakváltásnak a rendkívüli támogatásokon túl ki kell terjednie a politika valamennyi területére"

– emlékeztetett. Ennek ellenére a kormány továbbra is úgy hajtja végre a hivatalba lépése után elfogadott koalíciós szerződést, mintha azóta semmi nem történt volna – tette hozzá.

"A háború messze túlmutat az ukrajnai háborún" – fogalmazott Merz, és hozzátette: Európa a világháború utáni történelemben első ízben találja magát szemben olyan önkényuralmi rezsimekkel Kínában és Oroszországban, amelyek egészen nyíltan katonai erőszakkal fenyegettek annak érdekében, hogy befolyási övezetüket kiszélesítsék.

Szerinte Scholzra a habozás és a késlekedés jellemző. A kancellár mindig igyekszik a "minimumot" teljesíteni annak érdekében, hogy segítse Ukrajnát a jogos önvédelemben.

Az ellenzék első számú politikusának számító konzervatív politikus felrótta a kancellárnak azt is, hogy nem képes politikájának megfelelő közvetítésére. Ebből is fakad szerinte az a benyomás, hogy Olaf Scholz habozik, késlekedik, és csak ezt követően külső nyomás hatására hozza meg döntéseit – fogalmazott Merz. Ezzel kapcsolatban pedig adós valamennyiünknek, adós a német közvélemények azzal a magyarázattal, hogy miért teszi mindezt – tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×