eur:
393.95
usd:
364.99
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Charles Michel, az Európai Tanács elnöke beszél a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel tartott sajtóértekezleten az ukrán kormány és az Európai Bizottság kijevi ülésén 2023. február 3-án. Ukrajna 2022 februárjában folyamodott az EU-hoz tagjelölti státuszért, és azt 2022 júniusában megkapta.
Nyitókép: MTI/AP/Efrem Lukackij

EU-csúcs: a forró migrációs témán kívül gazdasági ügyekben is döntések várhatók

Az Európai Tanács tagjainak a csütörtökön kezdődő uniós csúcson a migrációval kapcsolatban az uniós maradásra jogosulatlanok visszaküldésére, a külső határok szigorúbb ellenőrzésére és az embercsempészet elleni küzdelemre kell összpontosítaniuk - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szerdán az uniós csúcstalálkozóra a tagállami vezetőknek szóló meghívólevelében.

Michel a kétnaposra tervezett, csütörtökön kezdődő brüsszeli csúcs meghívólevelében közölte: az uniós tagországok vezetőinek csúcstalálkozója középpontjában a migrációs helyzet és az arra adható uniós válaszok, valamint Oroszország Ukrajna elleni háborúja, illetve a konfliktus okozta gazdasági helyzet áttekintése szerepel.

Tájékoztatása szerint Oroszország csaknem egy éve tartó háborújával összefüggésben az Európai Tanács foglalkozni fog az Ukrajnának nyújtott EU-támogatás minden lehetséges formájával. A tanácsi elnök

reményét fejezte ki, hogy a találkozó alkalmat ad Ukrajna igazságos békére irányuló kezdeményezésének megvitatására,

amely - mint kiemelte - a megtámadott ország önállóságának és területi egységének teljes tiszteletben tartásán, Oroszország befagyasztott pénzeszközeinek lehetséges felhasználásán és az elszámoltathatóságon alapul.

Michel a gazdaságot érintő kérdésekkel kapcsolatban azt mondta, az EU-nak gondoskodnia kell arról, hogy a digitális és a zöld átállás terén továbbra is élen járjon a világban.

"Továbbra is vezető szerepet kívánunk betölteni az innováció és a nulla nettó kibocsátású technológiák bevezetése terén, és eltökélt szándékunk, hogy előmozdítsuk stratégiai szuverenitásunkat. Szeretném, ha további iránymutatást adnánk a gazdaságaink jólétének és versenyképességének megőrzésére irányuló rövid és hosszú távú stratégiánkhoz" - fogalmazott. Ez magában foglalja a szabályozási és beruházási környezet átalakítását, valamint annak megvitatását, hogy hol és hogyan lehet a legjobban biztosítani a kulcsfontosságú finanszírozást az egységes piac működésének megőrzése mellett.

Az Európai Tanács tagjai meg fogják vitatni a migrációs helyzetet alakulását is. Szavai szerint a migráció kezelése az egyik meghatározó közös feladat most az EU és tagállamai számára, és várhatóan a következő években is az lesz.

"A legtöbb migrációs útvonalon az illegális határátlépések növekvő számával és a már Európába érkezettek unión belüli mozgásával szembesülve közös, fenntartható, felelősségteljes és emberséges megoldást kell találnunk" - fogalmazott.

Charles Michel végezetül azt javasolta, hogy a tagállami vezetők összpontosítsanak főként a migráció külső dimenziójára, az külső fellépések megerősítésére, az uniós maradásra jogosulatlanok visszaküldésére, a visszafogadások hatékonyságának javítására, a külső határok jobb ellenőrzésére, valamint az emberkereskedelem és az embercsempészet elleni küzdelemre.

Címlapról ajánljuk
Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó volt ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: határozott pluszban zárt a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedett a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, melynek hatására kilőtt az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×