eur:
369.87
usd:
345.56
bux:
47869.61
2023. június 3. szombat Klotild
Charles Michel, az Európai Tanács elnöke beszél a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel tartott sajtóértekezleten az ukrán kormány és az Európai Bizottság kijevi ülésén 2023. február 3-án. Ukrajna 2022 februárjában folyamodott az EU-hoz tagjelölti státuszért, és azt 2022 júniusában megkapta.
Nyitókép: MTI/AP/Efrem Lukackij

EU-csúcs: a forró migrációs témán kívül gazdasági ügyekben is döntések várhatók

Az Európai Tanács tagjainak a csütörtökön kezdődő uniós csúcson a migrációval kapcsolatban az uniós maradásra jogosulatlanok visszaküldésére, a külső határok szigorúbb ellenőrzésére és az embercsempészet elleni küzdelemre kell összpontosítaniuk - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szerdán az uniós csúcstalálkozóra a tagállami vezetőknek szóló meghívólevelében.

Michel a kétnaposra tervezett, csütörtökön kezdődő brüsszeli csúcs meghívólevelében közölte: az uniós tagországok vezetőinek csúcstalálkozója középpontjában a migrációs helyzet és az arra adható uniós válaszok, valamint Oroszország Ukrajna elleni háborúja, illetve a konfliktus okozta gazdasági helyzet áttekintése szerepel.

Tájékoztatása szerint Oroszország csaknem egy éve tartó háborújával összefüggésben az Európai Tanács foglalkozni fog az Ukrajnának nyújtott EU-támogatás minden lehetséges formájával. A tanácsi elnök

reményét fejezte ki, hogy a találkozó alkalmat ad Ukrajna igazságos békére irányuló kezdeményezésének megvitatására,

amely - mint kiemelte - a megtámadott ország önállóságának és területi egységének teljes tiszteletben tartásán, Oroszország befagyasztott pénzeszközeinek lehetséges felhasználásán és az elszámoltathatóságon alapul.

Michel a gazdaságot érintő kérdésekkel kapcsolatban azt mondta, az EU-nak gondoskodnia kell arról, hogy a digitális és a zöld átállás terén továbbra is élen járjon a világban.

"Továbbra is vezető szerepet kívánunk betölteni az innováció és a nulla nettó kibocsátású technológiák bevezetése terén, és eltökélt szándékunk, hogy előmozdítsuk stratégiai szuverenitásunkat. Szeretném, ha további iránymutatást adnánk a gazdaságaink jólétének és versenyképességének megőrzésére irányuló rövid és hosszú távú stratégiánkhoz" - fogalmazott. Ez magában foglalja a szabályozási és beruházási környezet átalakítását, valamint annak megvitatását, hogy hol és hogyan lehet a legjobban biztosítani a kulcsfontosságú finanszírozást az egységes piac működésének megőrzése mellett.

Az Európai Tanács tagjai meg fogják vitatni a migrációs helyzetet alakulását is. Szavai szerint a migráció kezelése az egyik meghatározó közös feladat most az EU és tagállamai számára, és várhatóan a következő években is az lesz.

"A legtöbb migrációs útvonalon az illegális határátlépések növekvő számával és a már Európába érkezettek unión belüli mozgásával szembesülve közös, fenntartható, felelősségteljes és emberséges megoldást kell találnunk" - fogalmazott.

Charles Michel végezetül azt javasolta, hogy a tagállami vezetők összpontosítsanak főként a migráció külső dimenziójára, az külső fellépések megerősítésére, az uniós maradásra jogosulatlanok visszaküldésére, a visszafogadások hatékonyságának javítására, a külső határok jobb ellenőrzésére, valamint az emberkereskedelem és az embercsempészet elleni küzdelemre.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Amerika szerint Oroszország már Ukrajnában is csak a második legerősebb, Melitopolt és Bergyanszkot támadják az ukránok - Háborús híreink szombaton

Amerika szerint Oroszország már Ukrajnában is csak a második legerősebb, Melitopolt és Bergyanszkot támadják az ukránok - Háborús híreink szombaton

Megkezdődött az ukrán erők kiképzése az amerikai Abrams tankokon, ezzel együtt Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere pénteken kijelentette, hogy az Egyesült Államok Ukrajnával és más szövetségeseivel azon dolgozik, hogy konszenzust építsenek ki a háború befejezése érdekében. A külügyminiszter beszédében lekicsinyelte az orosz hadsereg képességeit. Ukrán rakétatámadás érte Melitopolt és Bergyanszkot, miközben a Wagner-csoport új feladatot kapott Bahmutban. Nagy-Britannia támogatja Ukrajna NATO-hoz való csatlakozását, bár a politikai realitás az, hogy Ukrajna nem csatlakozik a NATO-hoz addig, amíg háborúban áll Oroszországgal. Az ukránok által támogatott orosz lázadó csoportok elmondása szerint továbbra is harcolnak az oroszországi Belgorod régióban, annak ellenére, hogy Moszkva csütörtökön azt állította, hogy visszaverte a támadást.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×