eur:
392.25
usd:
366.04
bux:
66786.28
2024. április 26. péntek Ervin
XVI. Benedek nyugalmazott pápa a vatikáni Szent Péter-bazilikában felállított ravatalon 2023. január 2-án. A 95 esztendős emeritus pápa, aki 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje, 2022. december 31-én hunyt el. XVI. Benedeket, polgári nevén Joseph Ratzingert január 5-én helyezik örök nyugalomra a Szent Péter-bazilika kriptájában.
Nyitókép: MTI/EPA-ANSA/Ettore Ferrari

Egy ápoló hallotta XVI. Benedek utolsó szavait

Az emeritus pápa, XVI. Benedek az éjszaka közepén, néhány órával a halála előtt hallatta utolsó szavait. Joseph Ratzinger papi szolgálatának lényege volt, hogy kereste Jézust, "a szeretett embert".

Georg Gänswein érsek elmondása szerint XVI. emeritus Benedek pápa utolsó szavait néhány órával a halála előtt, december 31-én hajnali 3 óra körül hallotta egy ápoló – írja a Vatican News.

Joseph Ratzinger ekkor még nem lépett az utolsó perceibe, munkatársai és asszisztensei váltották egymást a gondozásában. Vele volt egy ápoló, aki nem beszélt németül. "XVI. Benedek csak suttogó hangon, de jól kivehető módon olaszul mondta: »Uram, szeretlek!«. Abban a pillanatban nem voltam ott, de az ápolónő nem sokkal később beszámolt róla. Ezek voltak az utolsó érthető szavai, mert utána már nem tudta kifejezni magát" – mondta titkára, Georg Gänswein érsek.

A portál azt írta: a szavak mintegy szintézisét adják Joseph Ratzinger életének. Ferenc pápa 2016. június 28-án, elődje pappá szentelésének 65. évfordulóján is hangsúlyozta azt az tulajdonságot, amely Joseph Ratzinger hosszú papi pályafutását jellemezte.

"Ez az a tulajdonság, amely egész papi szolgálatban és a teológia szolgálatában eltöltött életedet uralta, amelyet nem véletlenül úgy határoztál meg, hogy »a szeretett ember keresése«; és valóban ez az, amiről mindig tanúságot tettél és teszel ma is" – mondta akkor Ferenc pápa, utalva arra, hogy elődje a pásztorkodás lényegét így határozta meg egy papságról szóló írásában.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×