INFORÁDIÓ
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz

xvi. benedek

halál

gyász

utolsó

XVI. Benedek nyugalmazott pápa a vatikáni Szent Péter-bazilikában felállított ravatalon 2023. január 2-án. A 95 esztendős emeritus pápa, aki 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje, 2022. december 31-én hunyt el. XVI. Benedeket, polgári nevén Joseph Ratzingert január 5-én helyezik örök nyugalomra a Szent Péter-bazilika kriptájában.

Egy ápoló hallotta XVI. Benedek utolsó szavait

Infostart

Az emeritus pápa, XVI. Benedek az éjszaka közepén, néhány órával a halála előtt hallatta utolsó szavait. Joseph Ratzinger papi szolgálatának lényege volt, hogy kereste Jézust, "a szeretett embert".

Georg Gänswein érsek elmondása szerint XVI. emeritus Benedek pápa utolsó szavait néhány órával a halála előtt, december 31-én hajnali 3 óra körül hallotta egy ápoló – írja a Vatican News.

Joseph Ratzinger ekkor még nem lépett az utolsó perceibe, munkatársai és asszisztensei váltották egymást a gondozásában. Vele volt egy ápoló, aki nem beszélt németül. "XVI. Benedek csak suttogó hangon, de jól kivehető módon olaszul mondta: »Uram, szeretlek!«. Abban a pillanatban nem voltam ott, de az ápolónő nem sokkal később beszámolt róla. Ezek voltak az utolsó érthető szavai, mert utána már nem tudta kifejezni magát" – mondta titkára, Georg Gänswein érsek.

A portál azt írta: a szavak mintegy szintézisét adják Joseph Ratzinger életének. Ferenc pápa 2016. június 28-án, elődje pappá szentelésének 65. évfordulóján is hangsúlyozta azt az tulajdonságot, amely Joseph Ratzinger hosszú papi pályafutását jellemezte.

"Ez az a tulajdonság, amely egész papi szolgálatban és a teológia szolgálatában eltöltött életedet uralta, amelyet nem véletlenül úgy határoztál meg, hogy »a szeretett ember keresése«; és valóban ez az, amiről mindig tanúságot tettél és teszel ma is" – mondta akkor Ferenc pápa, utalva arra, hogy elődje a pásztorkodás lényegét így határozta meg egy papságról szóló írásában.

Nyitókép: MTI/EPA-ANSA/Ettore Ferrari
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018