eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A drónnal készült képen tisztelői hosszú sorban állva várják, hogy leróják kegyeletüket Edson Arantes do Nascimento, közismert nevén Pelé háromszoros világbajnok brazil labdarúgó ravatalánál a santosi Vila Belmiro stadionban 2023. január 2-án. A háromszoros világbajnok labdarúgó, a sportág és a sportvilág legendás alakja 2022. december 29-én, 82 éves korában hunyt el.
Nyitókép: MTI/EPA-EFE/Antonio Lacerda

Így járulnak a brazilok Pelé ravatalához - fotók, videó

Még éjjel is sorban álltak a Santos stadionnál, hogy láthassák a futballegenda koporsóját, már több tízezren rótták le kegyeletüket.

Pelé nemcsak a foci jelentős alakja, de segített abban is, de a modern Brazíliát egységesítője is - mondta egy 56 éves brazil nő, Beatrice a stadion előtt a BBC-nek. Ő és férje Soracabából utaztak Santosba - hajnali hatkor keltek és több mint két órát álltak sorban, hogy bejuthassanak.

"Eltökélt szándékom volt, hogy elbúcsúzzak tőle" - fogalmazott Beatrice.

Pelé szerinte sokat segített abban, hogy a rasszizmus háttérbe szoruljon az országban, megnyitotta a futball és a tágabb lehetőségek világát is a színes bőrű brazilok előtt.

Wilson Genio 13 éves fiával ment el, hogy örökre búcsút vegyen Pelétől: egy családi ereklyét is magukkal vittek, a Santos Pelé által neki és családjának szignózott zászlaját.

"A Genio családnak, barátotoktól, Pelétől" - áll a zászlón. A Genio család egész éjjel úton volt: Sao Paolóból kísérte Pelé halottas menetét a stadionig, ahol egy csokor fehér rózsával búcsúznak tőle.

"Eltelhet még ezer, kétezer év is anélkül, hogy egy újabb Pelé szülessen. Ő az egyetlen, az igazi legenda"

- mondta Wilson Genio.

"Örökké fog élni. Rajtunk, mindannyiunkon múlik, hogy az új generációknak átadjuk az örökségét, s tovább folytassuk a történetét" - mondta az FC Santos vezetőedzője, Odair Hellmann. "A Santos trénereként én ezt minden nap meg fogom tenni, és megmutatom a fiatal játékosoknak, ki volt Pelé."

Brazília új államelnöke, Luiz Inácio Lula da Silva és felesége, csokrot küldött a ravatalhoz. "Őszinte hódolatunk a nagy brazilnak, Pelé királyunknak" - írták a megemlékezés virágaihoz. Lula vasárnap lépett hivatalba, és kedden Santosba utazik, hogy személyesen legyen jelen a búcsúztatón.

A BBC helyszínen tartózkodó tudósítója szerint a 30 fokos meleg sem tartott vissza senkit attól, hogy lerója kegyeletét Pelé emléke előtt: a tömeg folyamatosan hömpölygött befelé, néha taps hallatszott a koporsó mellől. Egész Brazíliából érkeztek gyászolók, de a tudósító holland és mexikói zászlót és kitűzőt is látott. Az emberek leginkább a brazil válogatott mezébe vagy a Santos színeibe öltözve érkeznek.

A felvételek szerint a stadionon kívül több kilométeres sor kígyózik, legalább két órát kellett várniuk azoknak, akik szeretznének elbúcsúzni a legendától. Az emberek a hőségben legyezgették magukat, néha "Pelé! Rei!" , azaz" Pelé! Király!" szavakat kiabálták, de leginkább fegyelmezetten várakoztak.

Santos, 2023. január 2.
Edson Arantes do Nascimento, közismert nevén Pelé háromszoros világbajnok brazil labdarúgó koporsója a santosi Vila Belmiro stadionban felállított ravatalon 2023. január 2-án. A ravatal előtt 24 órán keresztül bárki leróhatja kegyeletét, temetése január 3-án lesz. Pelé 2022. december 29-én, 82 éves korában hunyt el. Jair Bolsonaro, a hivatalából távozó brazil elnök háromnapos nemzeti gyászt rendelt el a tiszteletére.
MTI/AP/Matias Delacroix
Edson Arantes do Nascimento, közismert nevén Pelé háromszoros világbajnok brazil labdarúgó koporsója a santosi Vila Belmiro stadionban felállított ravatalon 2023. január 2-án. MTI/AP/Matias Delacroix

A 82 éves korában csütörtökön elhunyt labdarúgó koporsóját Sao Paulóból szállították az FC Santos stadionjába. Huszonnégy óráig marad ott, a játéktéren, hogy a szurkolók leróhassák tiszteletüket a legendás sportember emléke előtt.

Helyi idő szerint délelőtt 10 órától a koporsót átviszik a Necrópole Ecumenica temetőbe, a menet elhalad majd Pelé 100 éves édesanyjának háza előtt is. A "Fekete gyöngyszem" végső búcsúztatásán csak a közeli hozzátartozók vehetnek részt.

A legendás futballista az utóbbi években többször kórházi kezelésre szorult, tavaly vastagbélrákot diagnosztizáltak nála. A Sao Pauló-i Albert Einstein Kórház múlt csütörtökön közölte a halálhírét.

Santos, 2023. január 2.
Marcia Aoki, Edson Arantes do Nascimento, közismert nevén Pelé háromszoros világbajnok brazil labdarúgó özvegye (j2) egy rózsafüzért helyez a férje holttestére a santosi Vila Belmiro stadionban felállított ravatalnál 2023. január 2-án. A ravatal előtt 24 órán keresztül bárki leróhatja kegyeletét, temetése január 3-án lesz. Pelé 2022. december 29-én, 82 éves korában hunyt el. Jair Bolsonaro, a hivatalából távozó brazil elnök háromnapos nemzeti gyászt rendelt el a tiszteletére.
MTI/AP/Andre Penner
Marcia Aoki, Edson Arantes do Nascimento, közismert nevén Pelé háromszoros világbajnok brazil labdarúgó özvegye (j2) egy rózsafüzért helyez a férje holttestére a santosi Vila Belmiro stadionban felállított ravatalnál 2023. január 2-án. Jair Bolsonaro, a hivatalából távozó brazil elnök háromnapos nemzeti gyászt rendelt el a tiszteletére. MTI/AP/Andre Penner
Santos, 2023. január 2.
Edinho, Edson Arantes do Nascimento, közismert nevén Pelé háromszoros világbajnok brazil labdarúgó fia (b2) megérinti édesapja homlokát a santosi Vila Belmiro stadionban felállított ravatalnál 2023. január 2-án. A ravatal előtt 24 órán keresztül bárki leróhatja kegyeletét, temetése január 3-án lesz. Pelé 2022. december 29-én, 82 éves korában hunyt el. Jair Bolsonaro, a hivatalából távozó brazil elnök háromnapos nemzeti gyászt rendelt el a tiszteletére.
MTI/EPA/EFE/Sebastiao Moreira
Edinho, Edson Arantes do Nascimento, közismert nevén Pelé háromszoros világbajnok brazil labdarúgó fia (b2) megérinti édesapja homlokát a santosi Vila Belmiro stadionban felállított ravatalnál 2023. január 2-án. MTI/EPA/EFE/Sebastiao Moreira

A 82 éves korában csütörtökön elhunyt labdarúgó - a "Fekete gyöngyszem" - a Santosban mutatkozott be a felnőtteknél, majd vált világklasszis játékossá, a csapatot közel húsz évig, 1956 és 1974 között erősítette. Pályafutását a New York Cosmosban zárta le, amelyben 1975 és 1977 között három idényben is szerepelt. Klubjaival szerzett trófeái mellett legnagyobb sikereit a válogatottal érte el, amellyel 1958-ban, 1962-ben és 1970-ben is világbajnok lett. Ez rajta kívül más labdarúgónak még nem sikerült.

A legendás futballista az utóbbi években többször kórházi kezelésre szorult, tavaly vastagbélrákot diagnosztizáltak nála.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×