eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A tajvani haditengerészet hajói a tajvani Csilung kikötőjében 2022. augusztus 5-én. A Tajvant magáénak tekintő Kína szuverenitása megsértésének tekinti Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök augusztus 3-i tajvani látogatását, és válaszul több hadgyakorlatot kezdett a sziget körül, amelyek egy része benyúlik a tajvani vizekre is.
Nyitókép: MTI/EPA/Ritchie B. Tongo

Amerikai vélemény: lehet, hogy küszöbön a Tajvan elleni támadás

Az Egyesült Államok haditengerészeti műveleti főparancsnoka szerint akár már ebben évben megindulhat az invázió.

Az amerikai haderőnek fel kell készülnie arra, hogy választ adjon, ha Kína megtámadja Tajvant, amely akár az idei évben is bekövetkezhet. A Telegraph beszámolója szerint Michael Gilday tengernagy ezt az Atlantic Council konferenciáján hangoztatta.

A cikket idézve, a portfolio.hu azt is megemlíti, hogy az admirális közölte még: Washingtonban arra számítanak, hogy a Tavjan elleni hadjárat 2027-ig be fog következni. Ez azonban akár már az idén is megtörténhet.

"Nem akarok riogatni, de nem kizárható, hogy minden kívánságunk ellenére így fog történni”

– Michael Gilday. Korábban az amerikai haditengerészet egy másik admirálisa a Kongresszus előtt mondta azt, hogy szerinte Kína 2027-ben megtámadja Tajvant.

Gilday tengernagy úgy vélte, az amerikai haditengerészetnek fel kell készülnie arra, hogy akár holnap választ tudjon adni a kínai katonai agresszióra, ezért „gyorsabb, halálosabb” hadiflottát kell fejlesztenie és fenntartania.

Hszi Csinping kínai elnök a héten zajló kommunista pártkongresszus során is többször hangsúlyozta: Tajvan újraegyesülése Kínával elkerülhetetlen, ennek pedig akár katonai erővel is hajlandók érvényt szerezni.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×