eur:
389.25
usd:
363.83
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: unsplash,com

Olyan, mint egy fél szellemváros, Japán újra várja a turistákat

Több mint két év pandémiás zárlat után Japán újra megnyitotta kapuit a turisták előtt – a szektorban azonban jelentős a munkaerőhiány.

Többtucatnyi ország lakosai utazhatnak be újra vízum nélkül Japánba: a jen árfolyamának huszonnégy éves mélypontra zuhanása ellen is kíván tenni az ország a lépéssel. Japánban egészen a közelmúltig nagyon szigorú szabályok tették nehézzé az országba való beutazást, ezeket még a koronavírus terjedésének megakadályozására léptették életbe – írja a Reuters.

Idén mindössze félmillió külföldi érkezett Japánba: összehasonlításképp 2019-ben 31,8 millió volt a külföldi vendégek száma. 2020-ra Japán 40 millió turistára számított az eredetileg akkorra tervezett pekingi nyári olimpiai játékok miatt.

Az ágazat ugyanakkor komoly nehézségekkel küzd majd a nyitás ellenére is: 2019-2021 között 22 százalékkal esett vissza a szállodai foglalkoztatás,

a külföldi látogatók költése pedig 2025-ig nem éri el a várakozások szerint a pandémia előtti szintet.

A tokiói Narita reptér 260 üzletének és éttermének nagyságrendileg fele zárva van.

"Olyan, mint egy fél szellemváros" – mondta a 70 éves új-zélandi Maria Satherley a reptér egyes termináljáról. Satherley, akinek fia az északi Hokkaidó szigetén él, azt mondta, hogy idén télen szeretne visszatérni unokájával, de valószínűleg nem fog, mert a gyermek túl fiatal ahhoz, hogy be legyen oltva, ami a Japánba belépő turisták számára előfeltétel.

Még mindig szigorúak a szabályok

Az Amina Collection Co. vállalat három szuvenírboltot üzemeltetett a reptéren, de egyelőre zárva tart, várhatóan jövő tavaszig. Alkalmazottait 120 boltból álló láncolatának más üzleteibe vitte át innen. Sindó Szavato, az üzletlánc vezérigazgatója nem számít arra, hogy egyik pillanatról a másikra hirtelen komolyan fellendülne a turizmus, mivel a korlátozások még mindig elég szigorúak sok más országgal összehasonlítva.

Az országban még mindig arra kérik az embereket,

beltérben viseljenek maszkot és ne beszéljenek hangosan.

A hotelek elutasíthatják azokat a vendégeket, akik nem tartják be a járvány terjedésének megakadályozáséval kapcsolatos szabályokat víruskitörések idején.

Az elmúlt két évben ráadásul sok, a turizmusban dolgozó japán talált magának jobban fizető munkát, ezért nehéz lesz őket visszacsábítani a szektorba. A szállodák 73 százaléka küzd munkaerőhiánnyal – ez az arány tavaly mindössze 27 százalékos volt.

Az is kérdés, a külföldiek mennyire tartják majd be a vírus megfékezésével kapcsolatos szabályokat: a japánok támogatták a terjedés megelőzése érdekében hozott szigorú szabályokat, és most aggódnak az új variánsok megjelenése miatt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×