eur:
383.69
usd:
352.73
bux:
69379.58
2024. május 28. kedd Csanád, Emil
Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyekért felelős tagja felszólal az Európai Unió gyermekvédelmi politikájáról és az ukrajnai háború elöl menekülő gyermekekről szóló vitán az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2022. március 5-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek

Egyre több EP-képviselő záratná be a strasbourgi székhelyet

Egyhangú döntés kéne hozzá, és kevés rá az esély, hogy a franciák belemennek, pedig jelentős spórolást jelentene.

Egyre hangosabban követelik európai parlamenti (EP) képviselők, hogy ne kelljen Strasbourg és Brüsszel között ingázniuk a közeljövőben, miközben Európa a téli energiaválság felé sodródik. A politikusok érvelése szerint már a csütörtökön véget érő plenárisok után sem kellene visszatérniük a kelet-franciaországi Strasbourgba az Európai Unió erőforrásainak megkímélése érdekében – írja az mno.hu.

Ha minden uniós állampolgárt arra kérünk, takarékoskodjon az energiával, nem észszerű, hogy két épületet is befűtünk, és felesleges utakat teszünk – írta az Európai Parlament elnökének, Roberta Metsolának címzett levelében Peter Liese, az Európai Néppárt frakció képviselője. A német konzervatív politikus szerint az ingázást áprilisig fel kell függeszteni, hiszen az orosz–ukrán háború a kontinens energiaellátását sújtva az egekbe emeli a számlákat.

Az ötlet politikai hovatartozástól függetlenül támogatást nyert. Martin Schirdewan, a Baloldal az Európai Parlamentben frakció társelnöke szerint már korábban is problémát jelentett a belga és a francia város közötti ingázás.

A belga Geert Bourgeois, az Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoportjának tagja szerint az ingázás évente mintegy húszezer tonna szén-dioxid-kibocsátást eredményez.

Az Európai Parlament 2013-as tanulmányát is idézi a lap, eszerint

évi 103 millió euró megtakarítást jelentene, ha a testület strasbourgi működését Brüsszelbe vinnék át.

Ez jelentős összeg, bár a parlamenti költségvetés csupán hat százalékának, míg a teljes uniós költségvetés mindössze 0,1 százalékának felel meg.

1992-ben, az Európai Unióról szóló szerződésben rögzítették, hogy az EP hivatalos székhelye és a plenáris ülések többségének helyszíne Strasbourg, a parlamenti bizottságok üléseire pedig Brüsszelben kerül sor.

A módosításhoz az összes tagállam kormányának egyhangú döntése lenne szükséges, valamint az, hogy mindegyik nemzeti parlament ratifikálja a változtatásokat – amire Franciaország részéről nem sok esély van.

Francia tisztségviselők, köztük Emmanuel Macron elnök, illetve a helyi vállalkozások rendre hangsúlyozzák Strasbourg kiemelt szerepét az európai parlamenti folyamatok szempontjából.

Címlapról ajánljuk
Milliárdos károkat okozott az  ítéletidő tavaly Németországban

Milliárdos károkat okozott az ítéletidő tavaly Németországban

Minden bizonnyal bekerül a német biztosítók negatív krónikájába a tavalyi esztendő. A Német Biztosítási Társaságok Szövetsége(GDV) szerint ugyanis a jégeső, a rendkívüli esőzések és a viharok a múlt évben 5,7 milliárd eurós biztosítói kár okoztak, jelentősen többet, mint a megelőző esztendőben. Ami pedig az idei évet illeti, az első hónapok nem sok jóval kecsegtetnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.28. kedd, 18:00
Ungár Péter
az LMP társelnöke és EP-listavezetője
Francia katonák mennek Ukrajnába, a NATO átlépi az oroszok vörös vonalát - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Francia katonák mennek Ukrajnába, a NATO átlépi az oroszok vörös vonalát - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Franciaország katonai kiképzőtiszteket küld Ukrajnába, első körben azért, hogy szemügyre vegyék az ország katonai képzési infrastruktúráját, vélhetően előkészítve ezzel egy hosszabb távú, nem harctéri küldetést. Lengyelország is mérlegeli ezt a lehetőséget, a balti államokhoz hasonlóan. A NATO támogatja az ukrán hadsereg által használt nyugati fegyverek Oroszország területe elleni használatát és az ezt tiltó korlátozás feloldását kérik a tagállamoktól, hasonlóan járt el a nap folyamán az Európai Unió is. Oroszország számára mindez egy vörös vonal átlépését jelenti. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×