INFORÁDIÓ
2022. december 8. csütörtök
Mária

floria

hurrikán

ian

aligátor

természeti katasztrófa

Hatósági útakadályt helyez ki egy rendőr az Ian hurrikán által elárasztott autóutak egyikén a dél-karolinai Charlestonban 2022. szeptember 30-án. Az amerikai meteorológiai szolgálat életveszélyes partvidéki áradásokra és tengeri árhullámokra figyelmeztet Floridától Georgia államon keresztül Dél- és Észak-Karolináig.

Száz éve nem volt példa ilyen pusztító hurrikánra – egy Floridában élő magyar beszámolója

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

Aligátorokat és kígyókat sodort ki az Ian hurrikán az óceánból a partra Floridában – mondta megkeresésünkre egy ott élő magyar. Papp Gábor szerint az amerikaiak száz éve nem láttak ilyen szélvihart, és ilyen erős hurrikán után további veszélyek várhatók.

Papp Gábor és családja az észak-floridai Jacksonville-ben él. Őket szerencsére csak a hurrikán széle érintette, a vihar szeme főként a Fort Myers–Cape Canaveral tengely mentén mozgott, óriási pusztítást végezve.

Az Ian névre keresztelt forgószél mintegy 250 kilométer/órás széllökésekkel csapott le szerda este a floridai partokra, rengeteg vizet kisodorva az óceánból a szárazföldre. A férfi elmondása szerint 2,2 millió, vagyis egy budapestnyi ember maradt áram nélkül; a hatóságok előre figyelmeztettek, hogy aki teheti, töltse fel és hozza üzemképes állapotba a generátorait, mert az elektromos művek – a végzetes áramütéses balesetek elkerülése végett – lekapcsolja az áramot.

Tampa környékén több mint kétmillió embert szólítottak fel, hogy hagyja el az otthonát – a távozók fegyelmezetten, hosszú tömött sorokban hagyták el a Floridai-félszigetet. Papp Gábor tapasztalata szerint a lakosság szervezetten működött közre a hatósági intézkedésekben, és mindent megtett annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb áldozat legyen.

Ennek ellenére szép számban akadtak olyanok is, akik nem voltak hajlandóak elhagyni az otthonaikat. Őket arra kérték a hatóságok, hogy próbáljanak meg élelmiszer-tartalékokat képezni legalább egy hétre, és tároljanak el vizet a fürdőkádakban, mert ilyenkor a vízellátás is akadozik, illetve szünetel. Sőt, arra is felhívták a figyelmet, hogy mindenki kerülje a mosást, mosogatást, csökkentve ezzel a csatornák használatát, hogy a keletkező rengeteg csapadékvíz el tudjon folyni.

Arra is kitért, hogy a rendőrség, a seriffhivatalok, a tűzoltóságok és önkormányzatok naponta több alkalommal is tájékoztatást tartottak az embereknek a legfrissebb fejleményekről, illetve arról, hogy milyen készültség van, és milyen telefonszámokat lehet hívni lokálisan. Utóbbi azért is fontos, mert a 911-es központi segélyhívó számra ilyenkor annyi jelzés érkezik, hogy nem minden esetben tudják már kezelni – ezért maguk a megyék üzemeltetnek segélyhívószámot a gyorsabb ügyintézés érdekében.

„Nagyon nagy felkészültséggel várták a hurrikánt a biztonsági szervek, tudták, hogy nagyon-nagy hatásfokkal fog sajnos megérkezni” – fogalmazott a férfi az InfoRádiónak. Az Ian hurrikán a mérések alapján végül 4-es szinten csapott le, de rövid időre a legmagasabb, 5-ös szintet is elérte a veszélyességi foka, amire száz éve nem volt példa a környéken.

Papp Gábor arra is felhívta a figyelmet, hogy

egy ilyen erejű hurrikánt a tapasztalatok szerint – heteken belül – több kisebb is szokott kísérni, tehát egyelőre még nincsenek megnyugtató állapotok.

Szerinte ezért érdemes a készleteket nem felélni.

Közben a károk helyreállítására a Nemzeti Gárda 40 ezer fős állományát már kirendelték New York államból. Papp Gábor megjegyezte, a rengeteg vízzel nagyon sok veszélyes vadállat, például aligátorok és kígyók kerültek emberek lakta területekre, amire külön is felhívták a figyelmet. Az elektromos hálózatot szintén 40 ezer elektromos szakember kezdte javítani.

A család ezen a YouTube-csatornán folyamatosan megosztja a hurrikánélményeit.

Nyitókép: MTI/AP/Alex Brandon

Kapcsolódó hang

Száz éve nem volt példa ilyen pusztító hurrikánra – egy Floridában élő magyar beszámolója
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018