eur:
393.09
usd:
367.09
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Az Ian hurrikán pusztításának nyomai a Florida állambeli Fort Myers Beach településen 2022. szeptember 29-én. A négyes erősségű hurrikán özönvízszerű esőzéssel és közel 250 kilométer per órás széllel csapott le Florida partjaira. A vihar miatt több mint 2 millió ember maradt áram nélkül.
Nyitókép: Douglas R. Clifford

Képeken Ian szörnyű pusztítása – legkevesebb 42 halott Floridában

Floridában már legkevesebb 42 halálos áldozatot találtak meg az Ian-hurrikán után a mentőegységek – közölték az állam hatóságai pénteken az esti órákban.

A hurrikán helyi idő szerint délután ismét elérte a szárazföldet Dél-Karolina partjainál, károkat és áradásokat okozott, de ereje meg sem közelítette a dél-nyugat-floridai pusztítást. Az Ian-hurrikán Dél-Karolinában óránként 70 mérföldes sebességgel ért partot, és folyamatosan veszít erejéből, ahogy észak felé halad.

A vihar szerdán éjjel 4-es erősségű hurrikánként óránként 155 mérföldes (240 kilométeres) széllökésekkel csapott le Florida dél-nyugati partvidékére, Fort Myers városának jó részét a földdel téve egyenlővé.

A péntek esti összesítés szerint a vihar nyomán több államban, összesen mintegy két millió háztartásban nem volt áram; Floridában 1,57 millió, Észak-Karolinában 263 ezer, Dél-Karolinában 165 ezer, és Virginia állam déli részén további 52 ezer háztartás maradt áram nélkül.

Fort Myers, 2022. szeptember 30.
Légi felvétel az Ian hurrikán pusztításáról a Florida állambeli Fort Myers városban 2022. szeptember 29-én. A négyes erősségű hurrikán özönvízszerű esőzéssel és közel 250 kilométer per órás széllel csapott le Florida partjaira. A vihar miatt több mint 2 millió ember maradt áram nélkül.
MTI/AP/Wilfredo Lee
Fort Myers, 2022. szeptember 30. Légi felvétel az Ian hurrikán pusztításáról a Florida állambeli Fort Myers városban 2022. szeptember 29-én. A négyes erősségű hurrikán özönvízszerű esőzéssel és közel 250 kilométer per órás széllel csapott le Florida partjaira. A vihar miatt több mint 2 millió ember maradt áram nélkül. MTI/AP/Wilfredo Lee
A burned vehicle from an electrical fire following Hurricane Ian in Venice, Florida, US, on Friday, Sept. 30, 2022. Two million electricity customers in Florida remained without power Friday morning, according to the tracking site poweroutage.us. Photographer: Tristan Wheelock/Bloomberg via Getty Images
Venice, Florida - 2022. szeptember 30. Forrás: Tristan Wheelock/Bloomberg via Getty Images

A mentés, a kárelhárítás és -felmérés Floridában folytatódott, Dél-Karolinában is megkezdődött a károk összegzése és a vihar nyomainak felszámolása.

Közben Florida kormányzója határozottan figyelmeztette azokat, akik megpróbálnák kihasználni a vihar okozta nehéz helyzetet, mások szenvedését. Ron DeSantis péntek esti tájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy Florida a jogrend állama és a jogrend közössége.

„Még csak ne is gondoljon senki fosztogatásra”

– jelentette ki, hozzátéve, hogy Florida a "második alkotmány-kiegészítés állama", amivel az Egyesült Államok alkotmányának, önvédelem jogáról szóló kitételére utalt.

ORLANDO, FLORIDA - SEPTEMBER 29: In this aerial view, cars sit in floodwater near downtown after Hurricane Ian on September 29, 2022 in Orlando, Florida. The hurricane brought high winds, storm surge and rain to the area causing severe damage. (Photo by Gerardo Mora/Getty Images)
Orlando, Florida - 2022. szeptember 29. Forrás: Gerardo Mora/Getty Images
BONITA SPRINGS, FL - SEPTEMBER 29: Muscle cars sit in front of a home after Hurricane Ian on September 29, 2022 in Bonita Springs, Florida. Hurricane Ian brought high winds, storm surges and rain to the area causing severe damage.  (Photo by Sean Rayford/Getty Images)
Bonita Springs, Florida - 2022. szeptember 29. Forrás: Sean Rayford/Getty Images
Fort Myers, 2022. szeptember 29.
Drónnal készült felvétel megrongálódott hajókról az Ian hurrikán elvonulása után a Florida állambeli Fort Myers kikötőjében 2022. szeptember 29-én. A négyes erősségű hurrikán özönvízszerű esőzéssel és közel 250 kilométer per órás széllel csapott le Florida partjaira. A vihar miatt több mint 2 millió ember maradt áram nélkül.
MTI/EPA/Tannen Maury
Fort Myers, 2022. szeptember 29. Drónnal készült felvétel megrongálódott hajókról az Ian hurrikán elvonulása után a Florida állambeli Fort Myers kikötőjében 2022. szeptember 29-én. A négyes erősségű hurrikán özönvízszerű esőzéssel és közel 250 kilométer per órás széllel csapott le Florida partjaira. A vihar miatt több mint 2 millió ember maradt áram nélkül. MTI/EPA/Tannen Maury
FORT MYERS BEACH, FL - SEPTEMBER 29: Scenes of flooding and storm damage after Hurricane Ian ravaged Fort Myers Beach, Fla. (Photo by Thomas Simonetti for The Washington Post via Getty Images)
Fort Myers Beach, Florida - 2022. szeptember 29.Forrás: Thomas Simonetti for The Washington Post/Getty Images
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×