eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) tagállamainak fóruma által közreadott képen Hszi Csin-ping kínai elnök videókonferencia keretében vesz részt az APEC-tagállamok gazdasági és politikai vezetői számára rendezett kétnapos csúcstalálkozón az új-zélandi Wellingtonban 2021. november 11-én.
Nyitókép: MTI/EPA/APEC Új-Zéland/Jeff Tollan

Óriási károkat okozna Németországnak is egy Kínával való kereskedelmi háború

Egyelőre még megjósolhatatlan, hogy milyen magasra csapnak a tajvani válság hullámai. Mint ahogy az is, hogy a válságnak milyen hatása lesz a világgazdaság alakulására. Tekintélyes német szakértők mindenesetre óvnak a Kínával való keresledelmi háborútól, és arra a következtetésre jutnak, hogy a távol-keleti országgal "megéri" kereskedni.

A müncheni székhelyű Ifo Gazdaságkutató Intézet szerint egy ilyen háború egyedül Németországnak csaknem hatszor akkora költségekkel járna, mint a brexit. Az ARD közszolgálati televízió által ismertetett elemzésből kitűnt, hogy a legnagyobb veszteséget az autóipar szenvedné el mintegy 8,3 milliárd dollárral. A második helyen a gépgyártás végezne 5, 2 milliárdos mínusszal.

A magas behozatali vámok, továbbá az egyéb kereskedelmi akadályok következtében a német bruttó hazai termék 0,81 százalékkal csökkenne, ami a gazdasági növekedés jelentős részét felemésztené.

Az Ifo szerint mindez csak a várható veszteség felső határa. A tanulmány egyik szerzője, Lisandra Fac figyelmeztetett, hogy a Kínától való elfordulás, illetve általánosságban a "deglobalizáció" az országot szegényebbé tenné.

A német vállalatok ok nélkül nem fordulhatnak el fontos kereskedelmi partnereiktől, ugyanakkor törekedni kell más országokkal való kapcsolatok kiépítésére.

Ezáltal csökkenteni kell a bizonyos piacoktól, illetve autoriter rezsimektől való egyoldalú és kritikus függőséget

- tette hozzá.

"A deglobalizáció nemcsak a munkanélküliség emelkedéséhez és kisebb növekedéshez vezetne, de veszélyeztetné Németország politikai stabilitását is" - hívta fel a figyelmet a szerző.

A tanulmány ugyanakkor ígéretesnek nevezte a stratégiai partnerségeket és a szabadkereskedelmi megállapodásokat az olyan azonos nézetű országokkal, mint például az Egyesült Államok.

Kína egyébként

kimagaslóan Németország legfontosabb kereskedelmi partnere.

A két ország közötti árucsere értéke 2021-ben kereken 245 milliárd eurót ért el.

Az intézet kutatói több forgatókönyvet szimuláltak. Egyebek között a nyugati országok "leválását" Kínától, mindezt az EU és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi megállapodással kombinálva. Ez utóbbi mérsékelné ugyan a Kínától való nyugati lekapcsolódás negatív hatásait mind a német, mind az amerikai gazdaságra, de teljesen ellensúlyozni nem tudná.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×