eur:
393.8
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A Mol Nagykőrösi úti üzemanyagtöltő-állomása Gyálon 2021. november 15-én. A kormány ettől a naptól 480 forintban maximálta a benzin és a gázolaj literenkénti árát három hónapra, a döntést ezt követően vizsgálják felül.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Pert nyert a Mol Horvátországal szemben

A Molnak adott igazat a washingtoni bíróság abban a perben, amelyet a magyar olajtársaság indított a horvát kormány ellen. Az ítélet nyomán a több mint 100 milliárd forintos kártérítés illeti meg az olajipari vállalatot.

A washingtoni Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja (ICSID) a Molnak adott igazat a horvát kormánnyal szemben. Erről a Világgazdaság számolt be a zágrábi Vecernij list című újság értesülései alapján.

A magyar olajtársaság 2013-ban indított pert azért, mert a zágrábi vezetés nem teljesítette bizonyos korábbi ígéreteit és ezzel veszélyeztette a Mol horvátországi befektetéseit. Válaszul a horvát kormány azzal vádolta meg a magyar olajipari céget, hogy korrupcióval szerzett tulajdont a helyi INA olajtársaságban. Erre hivatkozva egy zágrábi bíróság hat év börtönt szabott ki Ivo Sanader volt horvát miniszterelnökre, Hernádi Zsoltot a magyar társaság vezérigazgatóját pedig két év elzárással akarták büntetni. Hernádi többször is fellebbezett, ügye jelenleg a horvát alkotmánybíróság előtt van. Most viszont a washingtoni bíróság elutasította a horvátok korrupciós vádjait is.

A Mol egymilliárd dolláros kártérítést követelt, de a bíróság csak 250-300 milliót tartott jogosnak, ami 100-120 milliárd forintnak megfelelő összeg.

Ez már a második per, amit a Mol megnyert a zágrábi vezetés ellen. Az első Svájcban az ENSZ Nemzetközi Kereskedelmi Jogi Bizottsága (UNCITRAL) előtt zajlott. Azt az akkori horvát kormány kezdeményezte válaszul a Mol washingtoni keresetére, de akkor is a magyar cégnek lett igaza.

A Mol 2003-ban szerzett 25 százalékos részesedést a horvát INA olajtársaságban, majd 5 évvel később újabb 22,15 százalékot vásárolt, és kezdeményezte a irányítás átvételét. Jelenleg 49,08 százalék a magyar részesedés a horvát olajcégben.

Nem sokkal a washingtoni döntés kiszivárgása után lemondott a horvát pénzügyminiszter. Azt nem nem lehet tudni, hogy Zdravko Maric lemondása összefüggésben van-e a Mol győzelmével.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×