INFORÁDIÓ
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell

mol

ina

horvátország

Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök, a Horvát Demokrata Közösség (HDZ) elnöke nyilatkozik a sajtó képviselőinek miután voksolt egy zágrábi szavazóhelyiségben 2020. július 5-én, az előrehozott parlamenti választások napján.

Mol-INA ügy: megszólalt a horvát kormányfő

Infostart / MTI

A jelenlegi zágrábi kormány megörökölte a Mol-INA ügyet és nem tehetett mást, mint hogy folytatta az eljárást. Erről a horvát miniszterelnök beszélt, miután egy washingtoni bíróság a magyar olajtársaságnak adott igazat.

Andrej Plenkovic miniszterelnök sajtótájékoztatóján kiemelte: hosszú folyamatról van szó, amely nyolc évig tartott. A Mol 2013 végén indított pert a horvát kormány ellen Washingtonban, azt állítva, hogy Zágráb nem teljesítette bizonyos szerződéses kötelezettségeit és vállalásait.

Az INA részvényeinek eladása 2003-ban kezdődött meg, Ivica Racan miniszterelnöksége alatt, majd különböző döntések születtek Ivo Sanader és Zoran Milanovic kormányzása idején is. Ivo Sanadert az ügylettel kapcsolatos korrupció miatt később letöltendő börtönbüntetésre is ítélték.

"Mi megörököltük az ügyet,

és az egyetlen lehetőségünk az olt, hogy folytatjuk az eljárásokat, megpróbáljuk alátámasztani a saját álláspontunkat" - közölte a horvát kormányfő.

A politikus ugyanakkor kiemelte, hogy a washingtoni választott bíróság elutasította a Mol Zrt.1,1 milliárd dolláros kártérítési kérelmét és csak 184 millió dollárt tartott jogosnak. Horvátországnak ellenben meg kell térítenie az eljárás költségeinek egy részét, ami körülbelül egymillió euró, valamint a 184 millió dolláron felül még késedelmi kamatot is kell fizetnie.

A horvát szakértők most tanulmányozzák a 216 oldalas dokumentumot, és az elemzés után döntenek Zágrábban a további lépésekről.

A horvát kormány mindent megtett annak érdekében, hogy visszavásárolja az INA részvényeit a Moltól - mondta Andrej Plenkovic. "De a jelzésünket a másik oldal nem fogadta el,

sokkal több pénzt kértek"

- - jelentette ki a kormányfő.

Nyitókép: Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök, a Horvát Demokrata Közösség (HDZ) elnöke nyilatkozik a sajtó képviselőinek miután voksolt egy zágrábi szavazóhelyiségben 2020. július 5-én, az előrehozott parlamenti választások napján. (MTI/EPA/Daniel Kasap)
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018