eur:
389.04
usd:
363.61
bux:
68161.5
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Az orosz hadsereg által szervezett mariupoli sajtóút során készült kép gépfegyveres katonákról a zaporizzsjai atomerőmű bejárata előtt a délkelet-ukrajnai Enerhodarban 2022. május 1-jén.
Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Ukrajna azt állítja, kilőtt két orosz hadihajót a Kígyó-szigetnél – a háború hétfői hírei

Ausztriával és Szlovákiával együtt Magyarország is lemondott az Oroszország elleni gáz- és olajembargóról – állítja az ZDF. Hétfői híreink az ukrajnai háborúról percről percre. (Nyitóképünkön az orosz hadsereg által szervezett mariupoli sajtóút során készült kép gépfegyveres katonákról a zaporizzsjai atomerőmű bejárata előtt a délkelet-ukrajnai Enerhodarban 2022. május 1-jén.)

2022.05.02. 21:00

Kovács Zoltán: ebben az ügyben nem szabad Magyarországra mutogatni

Magyarország nem tud rövid idő alatt más ellátási forrást találni az orosz energiahordozók importja helyett - mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára a BBC brit közszolgálati rádió hétfő esti hírműsorának nyilatkozva.

2022.05.02. 20:50

Brüsszel nem tud arról, hogy bármely európai ország rubelben fizetne a gázért

Az EU részletes iránymutatást készít azzal kapcsolatban, hogy a vállalatok miként cselekedhetnek a kifizetésekkel összefüggésben a szankciós kereteken belül.

2022.05.02. 20:40

Így forgatja fel a világgazdaságot a háború

Magyarország, Románia és Törökország is a legnagyobb kockázatoknak kitett piacok között Ukrajna megszállása miatt - írja elemzésében az Allianz.

2022.05.02. 20:28

A Pentagon nem lát valódi nukleáris veszélyt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Vlagyimir Putyin atomfegyvert vethet be. Közben azonban a Pentagon illetékesei – ha nem is a szavaira válaszolva – ellentmondtak neki.

2022.05.02. 20:14

Szörnyű állapotokról számolnak be a Mariupolból evakuáltak

„Túl rég nem láttuk a napot” – mondta az a nő, aki két hónapot töltött az orosz támadás miatt Mariupol acélműve alatt. A GlobalNews kérdezett meg néhány civilt azok közül, akiket vasárnap menekítettek ki az Azovsztal gyárból.

2022.05.02. 20:01

Döntött az orosz csapatokról az UEFA

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) a következő szezonra is fenntartotta az orosz klubcsapatok és válogatottak kizárását a nemzetközi sorozatokból.

2022.05.02. 19:11

A németek leválnának az orosz energiahordozókról, de ez nem megy könnyen

A gazdasági minisztérium legfrissebb jelentése szerint Németország egyre függetlenebbé válik az orosz energiahordozóktól, ez elsősorban a kőolaj és a szén esetében sikerült, a földgáz tekintetében még nem ilyen rózsás a helyzet.

2022.05.02. 17:51

Újabb hírek a szlovákok átal Ukrajnának ajánlott MiG-29-es vadászrepülőkről

Eduard Heger a BBC-nek megerősítette, hogy Szlovákia euróban fog fizetni az orosz gázért, de minél hamarabb szeretne lecsatlakozni.

2022.05.02. 17:20

Wimbledon - A teniszvilág nem igazán kitiltáspárti

Az orosz mellett a fehérorosz teniszezők sem léphetnek pályára Wimbledonban: a föntésről legfrissebben Andx Mzrray mondta el véleményét, melynek lényege megegyezik azzal, amit a legtöbben képviselnek.

2022.05.02. 16:30

Már 126 embert tudtak evakuálni az Azovsztalból

Még ezer civil lehet az acélműben.

2022.05.02. 16:08

Visszaköltözött Kijevbe a magyar nagykövetség

Szijjártó Péter az Országgyűlés alakuló ülését otthagyva jelentkezett be a ferihegyi repülőtérről.

2022.05.02. 15:26

Lakóházakat és vasúti hidat is támadtak az oroszok

Az orosz erők többemeletes lakóházakat vették tűz alá vasárnap a keleti országrészben lévő Zaporizzsja közelében fekvő Orihiv településen, az előzetes információk szerint két civil repesztalálatoktól életét vesztette, négy pedig megsérült - közölte hétfőn a megyei kormányzói hivatal az Ukrajinszka Pravda hírportál jelentése szerint.

Szerhij Bratcsuk, a dél-ukrajnai odesszai katonai adminisztráció képviselője a Telegram üzenetküldő alkalmazáson arról számolt be, hogy az elmúlt egy hét alatt most harmadjára intézett rakétatámadást az orosz hadsereg ugyanazon híd ellen, amely a Dnyeszter folyó torkolatán ível át és Zatoka településnél található. Az egyben vasúti és közúti hidat a mostanit megelőzően április 26-án és 27-én érte hasonló támadás, amelyek miatt a vonatok közlekedését egy időre le kellett állítani.

Közben Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka elmondta, hogy hétfőn az ukrán katonák megsemmisítettek két orosz Raptor osztályú járőrhajót a Fekete-tengeren, a Romániához közel eső, orosz megszállás alá került Kígyó-szigetnél.

Az ukrán légideszant támadóerők parancsnoksága pedig sajtóközpontján keresztül azt adta hírül, hogy tagjai megsemmisítették az orosz különleges erők Szibériából érkezett egyik alakulatát a kelet-ukrajnai Donyeck megyében, Jampil falu közelében. Az ukrán parancsnokság videót tett erről közé, amelyen páncélozott járművek roncsai, és a 24. különleges orosz dandár halott katonái láthatók.

A kijevi vezérkar legfrissebb, hétfői összesítése szerint eddig hozzávetőlegesen 23 800 orosz katona esett el, mintegy ezer került fogságba. Az ukrán erők megsemmisítettek 194 orosz repülőgépet, 155 helikoptert, nyolc hadihajót, 1048 harckocsit, 2519 páncélozott harcjárművet, 459 tüzérségi és 80 légvédelmi rendszert, valamint 152 rakéta-sorozatvetőt.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) közölte, hogy értesülései szerint az orosz erők "több kisebb szállítmányra bontva és kizárólag éjszaka" viszik ki az országból halott katonáik holttesteit, hogy elfedjék az ukrajnai háborúban elszenvedett valós veszteségeiket. (MTI)

2022.05.02. 13:58

Orosz fenyegetés a fegyverszállító nyugati országoknak

Fegyverraktárakat, az élőerő és a hadfelszerelés összpontosulásait támadta hadijelentése szerint Oroszország. Robbanások történtek az orosz Belogorod megyében - helyiek cáfolták az ukrán támadás hírét.

2022.05.02. 13:47

Leállt a forgalom három magyar-ukrán határátkelőhelyen

Gond van a ki- és beléptetéssel.

2022.05.02. 13:36

Már le is zárulhatott az ukrán egérút Mariupolban

Bő száz civilt engedtek ki az Azovsztal acélműből. Ukrajna keleti részén durvulnak a harcok a posztszovjet térség szakértője, Bendarzsevszkij Anton szerint, aki az InfoRádióban beszélt a helyzetről hétfőn.

2022.05.02. 13:12

Ukrajna azt állítja, hogy kilőtt két orosz hajót - videó

Valerij Zaluzsnij, az ukrán erők főparancsnoka arról számolt be hétfőn, hogy egy ukrán drón megsemmisített két orosz járőrhajót a Fekete-tengeren.

"Két orosz Raptor-osztályú hajó megsemmisült ma hajnalban a Zminyij (Kígyó)-sziget közelében" - mondta a vezérkari főnök. Az ukrán hadsereg által közzétett, ellenőrizetlen drónfelvételeken úgy tűnik, hogy két hajót rakéták célba vettek a levegőből, miközben járőröznek a Fekete-tengeren.

Moszkva még nem válaszolt az állításra. (BBC)

2022.05.02. 12:57

Sorra kapják a fenyegető hívásokat otthonról a Hollandiában tanuló orosz diákok

A hírszerző szolgálatnak tudomása van telefonokról.

2022.05.02. 12:46

Listára tette egy ukrán szervezet Orbán Viktort

A nacionalista Mirotvorec (Béketeremtő) szervezet internetes oldalán szerepel a magyar kormányfő.

2022.05.02. 13:02

Több mint 5,5 millióan menekültek el eddig Ukrajnából

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) ezt a számot - amit február 24-e óta számolnak - elsősorban a határátkelőkön működő hatóságok hivatalos adatai alapján állapította meg.

Shabia Mantoo, az UNHCR szóvivője a múlt héten Genfben azt mondta, a harcok kitörése idején körülbelül 4 millió menekülttel számoltak, ezért a szervezet 2,2 milliárd dolláros támogatásra nyújtott be igényt annak érdekében, hogy az emberek ellátását biztosítsák. (MTI)

2022.05.02. 12:35

Felmentést kaphat az orosz energiaembargó alól Magyarország

Mentességet vagy hosszú átmeneti időszakot ajánlhat Szlovákiának és Magyarországnak az EU.

2022.05.02. 12:24

Meghalt az orosz megszállás miatt éhségsztrájkoló ukrán képzőművésznő

A legyengült asszonyt a város felszabadítása után, április 2-án szállították kórházba, ott ápolták addig, amíg a szervezete feladta a küzdelmet.

2022.05.02. 12:03

A Bolsoj levette műsoráról két kormánykritikus rendező műveit

A moszkvai Nagyszínház levette műsoráról két olyan rendező műveit, aki elhagyta az országot és nyilvánosan bírálta Oroszország Ukrajna elleni háborúját. A döntést Telegram-profilján jelentette be hétfőn a Bolsoj.

Kirill Szerebrennyikov Nurejev című balettjét és Tyimofej Kuljabin Don Pasquale című operáját hat alkalommal játszották volna májusban.

A Nurejev helyett a Spartacus című, harci szellemiségű balettet adják elő, amelyet április elején mutattak be Oroszország ukrajnai hadjáratának támogatására,

és amelynek minden bevételét a háborúban elesett orosz katonák hozzátartozóinak segélyezésére fordítanak.

Kirill Szerebrennyikov, az elismert rendező és filmes jelenleg Berlinben tartózkodik. Április végén azt közölte az AFP-vel, hogy lelkiismereti okokból hagyta el hazáját. A rendező élesen kikelt Ukrajna megtámadása ellen.

A vakmerő rendezéseiről ismert rendezőt 2020-ban három év felfüggesztett börtönre ítélték állami támogatások állítólagos elsikkasztása miatt.

Rudolf Nurejevről, a Szovjetunióból Nyugatra disszidáló táncosról szóló balettjét 2017 óta játszottak a Bolsojban nagy sikerrel annak ellenére, hogy a darabban utalás történik a főhős homoszexualitására és a hatóságok növekvő konzervativizmusára.

Tyimofej Kuljabin, az újító szellemű rendező, aki egyebek közt Novoszibirszkben dolgozott, ugyancsak Nyugatra távozott Oroszországból, és a közösségi médiában többször is elítélte az ukrajnai háborút.

Az ukrajnai orosz hadjárat február 24-i kezdete óta több jelentős táncos távozott a moszkvai Nagyszínháztól, köztük Olga Szmirnova prímabalerina és több külföldi balettművész. (MTI)

2022.05.02. 11:57

Európa Tanács: el kell kerülni az újságírók elleni támadásokat

A konfliktusok résztvevőinek meg kell védeniük az újságírókat, el kell kerülniük az ellenük irányuló szándékos támadásokat, és meg kell őrizniük a média munkatársainak jogait fogva tartásuk estén is - jelentette ki Dunja Mijatovic, az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa hétfőn. Strasbourgban kiadott közleményében Dunja Mijatovic hangsúlyozta: az ukrajnai háború újabb tragikus példája annak, hogy a fegyveres konfliktusokról szóló sajtóvisszhang fontosságát nem lehet túlbecsülni.

A megbízható információk összegyűjtésével és terjesztésével az újságírók kulcsfontosságú és közérdekű küldetést hajtanak végre. Munkájuk dokumentálhatja a bűncselekményeket, segíthet az emberi jogok biztosításában, az elszámoltathatóság és a nemzetközi szolidaritás előmozdításában - jelentette ki. "Noha lehetetlen megakadályozni az összes olyan kockázatot, melyeknek az újságírók ki vannak téve, az Európa Tanács tagállamainak többet kell tenniük az újságírók biztonságának szavatolásáért" - fogalmazott.

Az emberi jogi biztos emlékeztetett, a konfliktusokról tudósító újságírók a nemzetközi humanitárius jog védelme alatt állnak. A harctéren is civilnek kell tekinteni őket mindaddig, amíg nem tesznek olyan lépéseket, amelyek ennek ellentmondanak. A civilek, és ezáltal az ellenségeskedésben részt nem vevő újságírók elleni szándékos támadások háborús bűncselekménynek minősülnek - emelte ki Mijatovic. (MTI)

2022.05.02. 11:49

Jeruzsálemben bekérették az orosz nagykövetet Lavrov szavai miatt

Jeruzsálemben bekérették a külügyminisztériumba Oroszország nagykövetét Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Adolf Hitler részleges zsidóságát hangoztató szavai miatt - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet hétfőn.

Jaír Lapid megbocsáthatatlan, botrányos kijelentésnek minősítette Lavrov állításait, miszerint "Hitlerben volt zsidó vér", és "a legnagyobb antiszemiták zsidók". Az orosz külügyminiszter egy olasz televízióban hangoztatta, hogy szerinte Volodimir Zelenszkij ukrán elnökben Adolf Hitler náci vezérhez hasonlóan "zsidó vér folyik". Lavrov azt mondta: "Zelenszkij? A legnagyobb antiszemiták a zsidók, még Hitler is zsidó származású volt".

"Ez egy megbocsáthatatlan, botrányos kijelentés, szörnyű történelmi tévedés, és bocsánatkérést várunk"- hangsúlyozta Lapid. "A zsidók nem öngyilkosok lettek a holokausztban. A nagyapámat nem a zsidók ölték meg, hanem a nácik. Azt mondani, hogy Hitler zsidó származású, olyan, mintha azt mondanánk, hogy a zsidók magukat gyilkolták a holokausztban. A holokauszt ügyeiben nem vagyunk elnézők" - közölte az izraeli külügyminiszter.

Lapid Twitter a Twitteren bejelentette, hogy az orosz nagykövetet "nehéz beszélgetésre" hívták a külügyminisztérium közel-keleti részlegének vezetőjéhez, de tartózkodott attól, hogy megrovásként definiálja ezt, és megjegyezte, hogy ő maga nem lesz jelen a találkozón.

"Először is javítsák ki tévedésüket, és nyissanak ki egy történelemkönyvet. Nem csak külügyminiszterként, hanem a budapesti gettóban raboskodó édesapám fiaként is zavar. Nem a zsidók, hanem a nácik küldték oda. A nácik üldözték a zsidókat és megöltek hatmillió zsidót. Az ukránok nem nácik, csak a nácik voltak nácik, csak ők foglalkoztak a zsidó nép szisztematikus kiirtásával" - jelentette ki Lapid, akinek édesapja, Tomi Lapid túlélte a holokausztot, majd Izraelben miniszterelnök-helyettes és igazságügyi miniszter is volt. (MTI)

2022.05.02. 11:20

Felmondták a finnek az orosz atomerőmű-építésről szóló szerződést

A Hanhikivi atomerőművet az azonos nevű félszigeten építette volna meg a Paks 2-re is szerződtetett Roszatom.

2022.05.02. 09:59

Hírek a BOK-csarnokból

A budapesti BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton vasárnap 408 menekülőnek segítettek az ott dolgozó munkatársak, az éjszakát 103 ember töltötte a létesítményben - tudatta Budapest Főváros Kormányhivatala hétfőn az MTI-vel. A mintegy 4400 négyzetméter alapterületű BOK csarnokban kulturált körülmények között várakozhatnak a menekülők. Az éjjel-nappal nyitva tartó tranzitponton ételt, italt, orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, gyereksarkot, internet-elérhetőséget biztosít nekik a kormány a karitatív szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve - írta a kormányhivatal. A MÁV kihelyezett nemzetközi jegypénztárat üzemeltet a tranzitponton, ahol a menekülők átvehetik szolidaritási jegyüket. A tranzitpontról továbbutazókat a Keleti és a Nyugati pályaudvarra, valamint a Liszt Ferenc-repülőtérre buszokkal viszik, a Magyarországon maradóknak pedig segítenek a szállás biztosításában - áll a közleményben. (MTI)

2022.05.02. 09:50

Romániába és Szlovákiába látogat az amerikai first lady a héten

Pénteken kezdődő rövid európai útján Jill Biden, az amerikai elnök felesége Szlovákiába és Romániába látogat.

Joe Biden felesége pénteken fog Romániába érkezni, a Mihail Kogalceanu NATO-légibázisra, ahol először amerikai katonákkal találkozik, majd román kormánytisztviselőkkel és segélyszervezetek munkatársaival, illetve menekültekkel.

Az elnökné vasárnap a szlovákiai Kassán, illetve az aprócska Vsne Nemecke (Felsőnémeti) faluban menekült ukrán anyákat és gyerekeket látogat meg.

JillBiden a háború kitörése óta több gesztussal is jelezte az ukránok melletti kiállását, férje márciusi “State of theUnion” beszédét Ukrajna washingtoni nagykövete a First Lady páholyának vendégeként hallgatta a Képviselőházban. (444.hu, Washington Post)

2022.05.02. 09:37

Ukrán harci gépek támadhattak orosz földön – videó

Belgorodban előbb egy katonai létesítményben ütött ki tűz, majd éjjel két nagy robbanást hallottak a határhoz közeli városban.

2022.05.02. 09:27

Sokat rontott a chiphiányon a háború

A német autóipar után az ország elektromoskerékpár-gyártóit sem hagyta érintetlenül a globális félvezetőáramkör-hiány a kerékpárgyártók szakmai képviseleti szervezete (Zweirad-Industrie-Verband) szerint.

"Az e-kerékpárok esetében hasonló chipproblémával küzdünk, mint az autóiparban – mondta Burkhard Stork, a szervezet ügyvezető igazgató. – Nem az akkumulátorok hiányoznak, hanem az akkumulátor töltésének vezérléséhez és a kijelzőkhöz szükséges chipek".

A kerékpáriparban is akadoznak az ellátási láncok a koronavírus-világjárvány kezdete óta, de továbbra is kezelhetőek – mondta. Az ukrajnai háború viszont sokat rontott a helyzeten - tette hozzá Stork, a kamionsofőr-hiányra hivatkozva. (MTI)

2022.05.02. 09:25

11 ezren érkeztek Ukrajnából vasárnap

Magyarország területére vasárnap az ukrán-magyar határszakaszon 4 596 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6 826 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 679 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 675 ember, köztük 251 gyermek érkezett Budapestre vonattal vasárnap. (MTI)

2022.05.02. 08:11

Három EU-tagállam visszavonhatta az orosz energiaembargót - Magyarország is

Médiaértesülések szerint Magyarország mellett Ausztriáról és Szlovákiáról van szó.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×