eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Az orosz Danyiil Medvegyev a francia Benoit Paire ellen játszik az acapulcói keménypályás férfi tenisztornán 2022. február 22-én.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/David Guzmán

Wimbledon - A teniszvilág nem igazán kitiltáspárti

Az orosz mellett a fehérorosz teniszezők sem léphetnek pályára Wimbledonban: a döntésről legfrissebben Andy Murray mondta el véleményét, melynek lényege megegyezik azzal, amit a legtöbben képviselnek.

"Nagyon sajnálom azokat a játékosokat, akik nem játszhatnak, és megértem, hogy ezt igazságtalannak tartják. Ismerek néhány embert, akik Wimbledonban dolgoznak, és tudom, milyen nehéz helyzetben voltak" - mondta Andy Murray a Sky News cikke szerint.

A háromszoros Grand Slam győztes nem támogatja a játékosok kitiltását. "Én úgy értelmeztem az útmutatást, hogy az oroszok és a fehéroroszok játszhatnak, ha aláírnak egy nyilatkozatot, hogy ellenzik a háborút és az orosz rendszert. Nagyon rosszul érezném magam, ha egy ilyen aláítás miatt valami történne valamelyik versenyzőval vagy a családjával."

A skót játékos az idén megnyert összes pénzjutalmát az orosz-ukrán háború menekültjeinek segélyezésére adományozza.

Andy Murray visszautalva az orosz versenyzők elleni fellépésre azt mondta: ebben a helyzetben a szervezők nem tudnak jól reagálni, a wimbledoni döntést néhányan támogatják, de leginkább az ukrán játékosok.

Ez az indoklás

Az All England Club azt írta: azt a döntést, hogy a június 27-én kezdődő versenyen nem játszhatnak orosz és belorusz teniszezők, gondos mérlegelés után és teljes egyetértésben hozták meg. Azt azért megjegyezték: ha a körülmények júniusig lényegesen megváltoznak, mérlegelni fogják a mostani döntést.

Eddig a nagy teniszszervezetek, a WTA, az ATP és ITF engedték elindulni versenyeiken az orosz és fehérorosz játékosokat,

amennyiben ezt semleges zászló nélkül teszik, és nem játszották le nekik a himnuszt. Wimbledon az első helyszín, ahonnan teljesen kitiltják őket.

A reakciók

Az intézkedés érinti a világranglistán második Daniil Medvegyevet és a nyolcadik Andrej Rublevet, valamint a nők közt a tizenegyedik Anasztaszija Pavljucsenkovát és a huszonharmadik Darja Kaszatkinát.

Andrej Rublev érintettként szólalt meg és komplett diszkriminációnak nevezte a döntést.

"A felhozott indokoknak nem volt értelme, nem voltak logikusak. Az orosz vagy fehérorosz játékosok kitiltása nem fog változtatni semmin. Ha az összes pénzdíjat humanitárius célokra adnánk át, az sokkal pozitívabb hatással lenne a szenvedő családokra, a szenvedő gyerekekre. Az segítene valamit. A tenisz lenne ebben az esetben az első és egyetlen sportág, amelyik ennyi pénzt adományozna, Wimbledon vihetnék el az összes dicsőséget" - fogalmazott.

A fehérorosz Viktorija Azarenka is csatlakozott hozzá.

"Ha azt kérdezik, hogy egyetértek-e Wimbledonnal, vagy értem-e az érvelésüket, akkor azt kell mondanom, hogy nem, nem értem, szerintem nincs értelme. Nagyon világosan kifejtettem az álláspontomat a kérdésben.

Soha, de soha nem fogom támogatni a háborút.

Soha nem fogom támogatni az erőszakot. Soha nem fogok semmilyen igazolást találni erre. Ez minden, amit most mondani tudok" - fogalmazott.

Nadal és Djokovic is mellettük állnak

A szerb Novak Djokovic már korábban kifejezte ellenérzéseit az intézkedésekkel kapcsolatosan.

"Mindig el fogom ítélni a háborút, hiszen magam is a háború gyermeke vagyok. Tudom, hogy egy háború mennyi traumát hagy maga után. Szerbiában mindannyian tudjuk, mi történt 1999-ben, a Balkánon sok háborút éltünk át a közelmúltban. Azonban nem tudom támogatni a wimbledoni döntést, szerintem őrültség. Amikor a politika beleszól a sportba, az nem vezet jó eredményre" - mondta.

A 21-szeres Grand Slam győztes Rafael Nadal is kiállt most szankcionált játékostársai mellett.

"Ez nagyon igazságtalan döntés. Nem az ő hibájuk a háború.

A 2000 pont, amiért a Grand Slam-versenyekre megyünk, nagyon fontos, ott kell lennünk ezeken a tornákon, szóval meg kell néznünk, hogy milyen intézkedéseket teszünk.

Ennek a döntésnek annak nincs hatása arra, hogy mennyi ember haldoklik és szenved, és milyen rossz a helyzet Ukrajnában" - mondta. A WTA alapítója és 12-szeres Grand Slam-bajnok Billie Jean King szerint a Grand Slam döntése összetett volt a kihívások és a nyomás közepette, amellyel szembenéznek, de nem tudja támogatni azt.

A május végén kezdődő Francia Open kategorikusan elzárkózott hasonló intézkedés bevezetésétől, zászló és himnusz nélkül engedi játszani az oroszokat. A US Open szervezői még nem döntöttek az orosz játékosokal való elbánásról.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×