eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
BRUSSELS, BELGIUM - MARCH 24: Slovak Prime Minister Eduard Heger arrives prior to an EU USA Summit on the Ukrainian crisis on March 24, 2022 in Brussels, Belgium. (Photo by Thierry Monasse/Getty Images)
Nyitókép: Thierry Monasse/Getty Images

Újabb hírek a szlovákok átal Ukrajnának ajánlott MiG-29-es vadászrepülőkről

„Szlovákia jelenleg nem hajlandó lemondani az orosz nyersanyagokról, de mindent megtesz annak érdekében, hogy kevésbé függjön az orosz gáztól” – nyilatkozta Eduard Heger szlovák miniszterelnök a BBC-nek. A kormányfő szerint az ukrajnai háború ellenére nem növekszik a közvetlen veszély Szlovákiára nézve. A brit közszolgálati televíziónak elmondta, Pozsony továbbra is euróval fog fizetni az orosz gázért. Heger közölte azt is, hogy az ukránok egyelőre nem kérték a szlovák MiG-29-es vadászrepülőket.

Eduard Heger szlovák kormányfő a BBC Hardtalk nevű műsorának nyilatkozott, és a Szlovákiát fenyegető háborús veszélyről úgy vélekedett, hogy „az a bátor ukrán embereknek köszönhetően egyre kisebb”. Szerinte az ukránok a szlovákokért is küzdenek, és ha elesnek, akkor Szlovákia lehet a következő a sorban, akinek szembe kell szállnia az orosz agresszióval. „Támogatjuk Ukrajnát, mert megértjük őket, és továbbra is úgy nyújtunk segítséget a számukra, ahogy csak tudunk, mert bízunk a győzelmükben” – fejtette ki véleményét Eduard Heger.

Az Oroszországból érkező földgáz- és kőolajszállítmányok témája is foglalkoztatta a BBC műsorvezetőjét. A szlovák kormányfő válasza erre az volt, hogy ez egy egész Európát érintő probléma, a Nyugat pedig többször is hangsúlyozta, azok az országok, amelyek fizetnek Moszkvának a gázért, gyakorlatilag az ukrajnai háborút finanszírozzák. Eduard Heger elmondta, hogy Szlovákia jelenleg nem áll készen lemondani az orosz nyersanyagokról, de mindent megtesz, hogy kevésbé függjön az orosz gáztól. Megemlítette, hogy Pozsony ebben a témában szorosan együttműködik Varsóval, s kiemelte, hogy a szlovák–lengyel gázösszeköttetés technikailag már befejező szakaszban van.

A miniszterelnök elmondta, alternatívát kell találni az orosz gáz pótlására, s erre szerinte a cseppfolyósított gáz megoldást jelenthet. „Mi az európai kontinens belsejében tartózkodunk, a cseppfolyósított gázt a lengyel infrastruktúrán keresztül juttathatjuk el Szlovákiába. Ezért is fontos számunkra az egység és a szolidaritás támogatása” – tette hozzá a szlovák kormányfő. Hangsúlyozta, hogy

Pozsony továbbra is euróban fog fizetni az orosz gázért, de minél hamarabb szeretne függetlenedni attól.

A BBC-nek adott interjúban Eduard Heger arra a kérdésre is válaszolt, hogy Szlovákia kész-e nehézfegyvereket, köztük az országban gyártott tarackágyúkat küldeni Ukrajnának. „Abszolút. Az álláspontunk teljesen világos. Nem akarom, hogy bárki az európai emberek közül egy diktátor áldozatává váljon. Ezért is adtuk át az ukránoknak az S-300-as légvédelmi rendszerünket, és bármit is kérnek tőlünk az ukránok, mi igyekszünk azt megadni a számukra” – fogalmazott a szlovák kormányfő. Hozzátette, hogy a MiG-29-es vadászgépekért egyelőre még nem jelentkeztek. Eduard Heger végezetül elmondta, hogy Szlovákia egyelőre még nem javítja saját területén az ukrán hadsereg által foglyul ejtett orosz tankokat, de az erről kötött megállapodás értelmében ez már nem várat sokáig magára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×