eur:
395.3
usd:
371.06
bux:
65157.06
2024. április 19. péntek Emma
Koronavírussal fertőzött beteget látnak el az Inter-Európa Mentőszolgálat Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. mobil intenzív mentőegységének munkatársai a főváros XVII. kerületében 2021. március 19-én. Az életmentésre tervezett mobil intenzív egység (Mobile Intensive Care Unit, MICU) tizenkét éve teljesít szolgálatot az ország egész területén, a mentésben és a betegszállításban egyaránt részt vesz. A mentőautó felszereltsége akár komolyabb beavatkozások elvégzését is lehetővé teszi. A koronavírus-járvány idején az egység feladatai közé tartozik a súlyos, lélegeztetett betegek szállítása, a betegellátás és tesztelés.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Koronavírus: kritikus a kórházhelyzet Eperjesen és Kassán

Olyan súlyos a koronavírus-járványhelyzet Szlovákiában, hogy esetenként meg kell válogatniuk az orvosoknak, kik kerülhetnek lélegeztetőgépre.

Európa egyik legkevésbé átoltott országában, Szlovákiában megteltek a kórházak koronavírussal fertőzött betegekkel, az északkelet-szlovákiai Eperjesi kerületben a jelentések szerint alig van már tartalék ágy az intenzív osztályokon – közölték az egészségügyi hatóságok.

Zuzana Caputová elnök vasárnap este írta alá azokat a törvénymódosításokat, amelyek értelmében munkavégzés előtt hetente kétszer ingyenes teszten kell átesniük az oltatlan munkavállalóknak. Ugyanez az előírás vonatkozik az éttermi és más szolgáltatásokat igénybe vevőkre is.

A szlovák egészségügy-minisztérium szerint

az Eperjesi kerületben a lélegeztető-készülékkel ellátott ágyak 96 százaléka foglalt, és a múlt héten harmincöt súlyos beteget máshová kellett szállítaniuk.

"Az Eperjesi kerületben a kórházak kritikus helyzetről számolnak be, csak két lélegeztetőgéppel ellátott ágy szabad" – olvasható a tárca közleményében.

A szomszédos Kassai kerület székhelyén, Kassán a legnagyobb kórház közölte: naponta 20-40 beteget vesznek fel, és az ágyak közel 90 százaléka foglalt. Az oxigénnel, illetve lélegeztetőgéppel ellátott ágyak közül már csak néhány szabad. "A helyzet valóban nagyon komoly,

dönteni kell arról, ki kapja a gépeket"

– írta közleményében Ján Slávik, Szlovákia második legnagyobb kórházának, a kassai Louis Pasteur Egyetemi Kórháznak az igazgatója.

A klinika közölte, hogy betegeinek 80 százaléka oltatlan, és eddig csak egyetlen olyan páciens került lélegeztetőgépre, akit már kétszer beoltottak koronavírus ellen.

Szlovákiában a múlt héten naponta több mint 6500 új beteget jelentettek. A járvány kezdete óta 13 598-an haltak bele a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19-betegségbe. Hétfőn 2637 embert ápoltak koronavírussal Szlovákiában, közöttük 241-et lélegeztetőgépen. Ez a szám még mindig alacsonyabb, mint a márciusi 3800-as csúcs.

Szlovákiában hétfőig a felnőttek 53,7 százalékát oltották be az Európai Betegségellenőrző és Megelőző Központ szerint (ECDC), ami alatt van a 76 százalékos európai átlagnak.

Jelenleg Szlovákia 52 járásában a legszigorúbb, fekete (harmadfokú) járványügyi figyelmeztetés van érvényben, 19-ben sötétvörös (másodfokú), nyolcban pedig a vörös (elsőfokú).

A Caputová elnök által aláírt törvényi rendelkezések értelmében a munkavállalónak hetente kétszer, munkakezdés előtt igazolnia kell, hogy be van oltva koronavírus ellen, átesett a betegségen, illetve negatív vírustesztet kell felmutatnia a legfertőzöttebb térségekben. Ugyanez vonatkozik, az éttermi és más szolgáltatások igénybevételére is. Az 5,5 milliós ország ugyanakkor nem tervezi országos karantén bevezetését.

Amennyiben az alkalmazott megtagadja az ingyenes tesztelést, kizárható a munkavégzésből és nem jár neki bérkompenzáció, leszámítva azokat az eseteket, ha a felek megállapodnak a bérkompenzációban, vagy szabadságot vesz ki az érintett.

Válsághelyzetben a járvány miatt bezárathatja a létesítményeket az egészségügyi felügyelet. Ehhez a rendőrség segítségét is kérheti. Az elrendelt intézkedések megszegésének észlelése után közvetlenül 30 napra be lehet záratni a létesítményt vagy annak egy részét.

A jogszabály pénzbírság kiszabását is lehetővé teszi abban az esetben, ha valaki az egészségügyi dolgozókat megtámadja, Covid-igazolványt hamisít vagy veszélyezteti az egészségügyi ellátást. Emiatt 1000 euróig (több mint 367 ezer forint) terjedő bírság szabható ki.

Az új szabályok szerint a világjárvány miatti betegszabadság december 1-jétől a rendes betegszabadsággal azonos lesz. A járvány miatti betegszabadság feltételei mostanáig kedvezőbbek voltak.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×