INFORÁDIÓ
2022. július 2. szombat
Ottó

lengyelország

menekültek

eu

fehéroroszország

aljakszandr lukasenka

KUZNICA BIALOSTOCKA - NOVEMBER 9:  In this handout image provided by the Polish Ministry Of Defence, members of the Polish Territorial Defence Forces continue to patrol on Belarusian-Polish border as migrants gather on the border on November 09, 2021 in Kuznica Bialostocka, Poland. The situation on the border between Poland and Belarus continues to intensify, as hundreds of migrants arrive at the Polish border to join the EU. (Photo by Polish Ministry Of Defence via Getty Images)

Napirendre kerülhet a török légitársaság kitiltása az EU-ból

Infostart / Fóris György

A Fehéroroszországból a lengyel és a litván határ felé hajtott menekültek ügye kapcsán ellenlépésként felvetődött a menekültek Minszkbe szállításában részt vevő légitársaságok európai uniós szankcionálása.

A lehetőségről Ursula van der Leyen bizottsági elnök is beszélt a fehérorosz–lengyel határon kialakult menekülthelyzetre reagálva, de az elképzelés már sokkal korábban megfogalmazódott, midőn a Lukasenka-rezsim késő tavasszal, kora nyáron elkezdte módszeresen az – akkor még csak – fehérorosz–litván határra szállítani a minszki hatóságok szervezésében Fehéroroszországba érkezett közel-keleti, közép-ázsiai és afrikai menekülteket.

Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter ennek kapcsán vetette fel EU-tanácsülésen, majd utóbb a brüsszeli Euractivnak nyilatkozva, hogy a fehérorosz intézkedések megállítására szerinte nem elegendő csupán a minszki kormány szankcionálása, hanem indokolt és szükséges lehet mindazon légitársaságok kitiltása is az európai uniós légtérből, amelyek – akár csak repülőgépek kölcsönzésével – tevőlegesen hozzájárulnak a helyzet kialakulásához.

„A világ összes légitársaságának meg kell értenie, hogy egy bűnös rezsimet szolgálnak ki, ha menekülteket szállítanak Fehéroroszországba”

– jelentette ki nyilatkozatában a litván diplomácia vezetője.

Akkor a felvetésnek nem lett folytatása, de most, a lengyel határon Fehéroroszország felől feltűnt immár több ezer menekült kapcsán láthatóan bizottsági részről is elővették ezt a lehetőséget is. Von der Leyen nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy „megvizsgáljuk, miként szankcionálhatjuk a menekültszállításban részt vevő harmadik országbeli légitársaságokat”.

Ezzel egy időben Ylve Johansson belügyi biztos „európai uniós prioritásként” beszélt arról, hogy lehetetlenné tegyék Minszk „ellátását” menekültekkel.

A brüsszeli Politico tudni véli, hogy a minszki repülőtér adatai szerint a török nemzeti légitársaság (Turkish Airlines) mindmáig napi két járatot üzemeltet Isztambul és Minszk között, miközben meglehetősen aktív a FlyDubai és a Síria’s Cham Wings is fehérorosz viszonylatban. Korábban egyik országnak sem volt rendszeres légijárata Minszk felé.

A bizottság elnöke mindenesetre közölte, hogy első lépésben Josep Borrell EU külpolitikai főmegbízott, aki egyúttal a bizottság egyik alelnöke is, valamint Margaritisz Szkínasz, aki egyebek között a migrációs kérdésekért felelős elnökhelyettes, haladéktalanul személyesen is egyeztetéseket kezd Örményországban, Egyiptomban, Jordániában, Libanonban, Törökországban és az Egyesült Arab Emirátusban.

Ami közvetlenül a fehérorosz relációt illeti, sajtóértesülések szerint technikai szinten már folynak az előkészületek egy újabb (ötödik) Lukasenka-ellenes EU-szankciós csomag összeállítására, amiről valószínűleg a tagországok külügyminiszterei jövő heti ülésükön már tárgyalhatnak is.

Konkrétan a fehérorosz–lengyel határon kialakult helyzet kapcsán időközben számos nyilatkozat mielőbbi támogatást sürgetett a lengyel kormány számára. Horst Seehofer német belügyminiszter például kifejezetten „felszólította” az Európai Bizottságot, hogy minden rendelkezésére álló eszközzel segítse a varsói kormányt.

A lehetséges közösségi szintű segítségek között továbbra is

nyitott és érzékeny kérdésnek számít a határ menti kerítés építésének a pénzügyi támogatása.

Korábban a litván, utóbb (októberben) közös nyilatkozatban már tizenkét európai uniós tagállam együtt szorgalmazta a határvédelmet célzó kerítésépítés közösségi finanszírozását, amit a közelmúltban a Orbán Viktor magyar miniszterelnök külön, az Európai Bizottság elnökéhez intézett levélben is megismételt. Most ismét pártolóan szólt ugyanerről említett nyilatkozatában a német belügyminiszter is.

Bizottsági részről eddig elzárkóztak attól, hogy ilyen célra pénzt folyósítsanak a közösségi büdzséből, arra hivatkozva, hogy a schengeni külső határvonal menedzseléséről intézkedő Schengen-kódex számára ehhez nem biztosít jogi alapot.

A hét elejére kialakult lengyelországi határvédelmi kérdés egyébként nem csupán az Európai Unió, hanem a NATO vonatkozásában is megpezsdítette a diplomáciai aktivitást. Az Észak-Atlanti Szövetség szóvivője nyilatkozatban minősítette „hibrid taktikának” a fehérorosz hatóságok eljárását.

Nyitókép: Polish Ministry Of Defence/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018