INFORÁDIÓ
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert

oltás

vakcina

olaszország

A koronavírus (COVID-19) elleni vakcina beadására készül egy egészségügyi dolgozó a torinói San Giovanni Bosco kórházban 2020. december 27-én. Ezen a napon kezdődik az Európai Unió (EU) tagállamaiban a lakosság összehangolt beoltása. Az Európai Bizottság december 21-én adott feltételes forgalombahozatali engedélyt a német BioNTech és az amerikai Pfizer gyógyszeripari vállalatok által kifejlesztett vakcina európai alkalmazására. Az oltóanyag az első EU-ban engedélyezett koronavírus elleni vakcina.

A magánszektorban is kötelezővé teheti Olaszország az oltást

Infostart

Ezzel Olaszország lehet az első európai állam, amely így igyekszik a vakcina beadatását ösztönözni.

A dolgozók oltottságukat az uniós zöld igazolvánnyal tudják majd bizonyítani, amely papíron vagy digitális formában tanúskodik arról, hogy tulajdonosa

  • legalább egy adagot megkapott már a koronavírus elleni oltásból,
  • negatív teszttel rendelkezik,
  • vagy a közelmúltban esett át a betegségen.

Eredetileg az utazás könnyítése érdekében vezették be az igazolást, de Olaszország más országok mellett arra is használja, hogy ezáltal a múzeumokba, éttermekbe vagy edzőtermekbe csak védett személyeket engedjen be.

Mariastella Gelmini belügyminiszter arról beszélt, hogy egy csütörtöki kabinetülésen ennek a dokumentumnak a hatókörét terjeszthetik ki.

"Nemcsak a közszférában, hanem a magánszférában dolgozók számára is kötelező zöldkártya felé haladunk. A vakcina az egyetlen fegyverünk a koronavírus ellen, és csak úgy tudjuk megfékezni a fertőzést, ha a lakosság nagy többségét beoltjuk"

- mondta Gelmini a RAI Rádióban.

Nagy-Britannia után Olaszországban követelte a legtöbb áldozatot a koronavírus, jelenleg a lakosság 65 százaléka kapott két oltást, 73 százaléka pedig már egyet felvett. Ezek a számok nagyjából megegyeznek más európai uniós államok adataival.

A csütörtöki ülés meglehetősen feszültnek ígérkezik: a jobboldali Matteo Salvini, a kormányzó Északi Liga vezetője többször is ellenezte a zöld igazolvány használatának kiterjesztését, de pártja megosztott a kérdésben. Egyelőre nem tudni, hogy a kormány el tud-e menni olyan messzire, mint amit a Silvio Berlusconi konzervatív Forza Italia pártjához tartozó Gelmini előre bejelentett.

Az ellenzők szerint az igazolvány csorbítja a jogokat és kényszeríti az embereket az oltás felvételére. A közszféra dolgozói számára való kötelezővé tétele is tüntetések sorozatát váltotta ki, ezek valószínűleg felerősödnek, ha a magánszférára nézve is kötelezővé válik a rendelkezés. Más európai államok is igazoláshoz kötnek bizonyos szabadidős tevékenységeket, de a munkát egyik sem.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/ANSA/EPA/Tino Romano
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018