eur:
392.75
usd:
367.64
bux:
0
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Koronavírus elleni oltásra várakoznak emberek Mumbaiban 2021. április 22-én. Indiában az elmúlt 24 órában több mint 300 ezer új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint, ezzel az ázsiai országban ismét rekordot döntött a fertőzöttek napi növekménye.
Nyitókép: MTI/AP/Rafik Makbúl

Az indiai feketepiacon is hiánycikk lesz lassan minden, amivel a koronavírust kezelhetik

Segélyszervezetek juttatnak oxigént a lélegeztetésre szorulóknak, az USA és Nagy-Britannia segítséget ígér, miközben a feketepiac kereskedői meggazdagszanak India koronavírus-tragédiájából.

Egy újabb nap, egy újabb napi fertőzésszám-csúcs: a hétfői immár az ötödik olyan nap volt, amelyen megdőlt India korábbi rekordja. 352 991 új megbetegedést regisztráltak egyetlen nap alatt, miközben a helyzet most is drámaibb, mint amilyet valaha a pandémia során bármelyik ország is láthatott: Új-Delhiben négypercenként hal meg valaki új koronavírusban. A nemzetközi segítség már úton, de ez sem hozhat önmagában megoldást a szituációra.

Nagy-Britannia a Sky News szerint 495 oxigénkoncentrátort, 120 nem invazív lélegeztetőkészüléket és 20 kézi lélegeztetőt küld egykori gyarmatának, biztosítva Indiát támogatásáról. Az Egyesült Államok is hatalmas csomagot indított útnak az országba: ebben a Covishield oltás (az Oxfordi Egyetem/AstraZeneca vakcinájának Indiában gyártott változata) gyártásához szükséges alapanyagok mellett gyógyszerek, gyorstesztek, lélegeztetőgépek és védőfelszerelések találhatók. Mindezen túl az NBC értesülése szerint a BioE vakcinagyár fejlesztésébe is jelentős összeget fektetnek be annak érdekében, hogy 2022 végére egymilliárd adagos kapacitással működhessen a gyár.

Elszálltak az árak

A pillanatnyi helyzet azonban az, hogy ha valaki állapota súlyossá válik, akkor a gyógyszerekért és az oxigénért folytatandó harc szinte kilátástalan küzdelem az országban. A BBC cikke arról számol be, hogy azokból a gyógyszerekből és eszközökből, melyekből akut hiány alakult ki Indiában,

a feketepiacon is nehéz utánpótlást szerezni,

az árak pedig a csillagos égig kúsztak. A következő árakat tapasztalta helyszíni tudósítójuk:

  • 50 liter oxigén ára a normál 80 dollár helyett 660-1330 dollár,
  • egy, a levegőből oxigént kivonni képes oxigénkoncentrátoré 330-930 dollár helyett 2000-2660 dollár
  • a remdesivir gyógyszeré 12-53 dollár helyett 330-10 00dollár,
  • a tokilizumab gyógyszeré 540 dollár helyett 2000-4000 dollár,
  • a fabiflué pedig 15 dollár helyett 66-133 dollár.

Ezek az árak a legtöbb család számára elérhetetlenek, így ők a feketepiacról sem tudnak kezelést biztosítani szeretteiknek, ha állapotuk válságosra fordulna. Vérvizsgálat, CT vagy röntgen készítésére is napokat kell várni, a laborok túlterheltsége miatt pedig három napba is telik egy PCR-teszt eredményét megkapni. A BBC által megkérdezett feketepiaci források azt mondják, azért ennyire magasak az áraik, mert ekkora a kereslet az elérhető mennyiségű gyógyszerre, miközben megkezdődött a hamis gyógyszerek árusítása is ezen a piacon. Megjelentek azok a csalók is, akik előleget kérnek a gyógyszerekre, aztán örökre eltűnnek.

Harc az oxigénért

Akik számára anyagi forrás hiányában ezek a megoldások egyébként sem elérhetők, sok kórházba hiába próbálják meg eljuttatni szeretteiket, mivel azok oxigénhiány miatt nem fogadnak új pácienseket.

Egy szikh jótékonysági szervezet ezért a lehetőségei szerint összegyűjtött mennyiségű oxigént az utcán szolgáltatta a légzéstámogatásra szoruló koronavírusos betegeknek:

riksák, autók hátsó ülésén ülő, esetleg fekvő betegek érkeztek a helyszínre a Sky News tudósítása szerint. Volt, aki számára már későn jött a segítség: nem élet túl az autóutat. Az oxigénnel támogatott betegek közt olyan, eszméletlen állapotúak is voltak, akiknek egészen egyértelműen kórházban lenne helye, de oda már nem tudtak bejutni. Vannak családok, amelyek több száz kilométeres autóutakat tesznek meg súlyos állapotú szeretteikkel a hátsó ülésen egy-egy kórházi ágyért, annak reményében, hogy a beteg túléli az utazást.

Mind veszélyben vagyunk

Az indiai helyzet drámaisága nemcsak abban rejlik, ahogyan otthonainkban ülve szörnyülködünk az ottani állapotokon, hanem abban is, amilyen következményei lehetnek annak. A COVAX máris jóval kevesebb oltást kap, mivel az Indiai Szérum Intézet most az otthoni igény ellátására koncentrál a vakcinakészítésben: minden egyéb típusú segítség mellett Indiának arra lenne most a legnagyobb szüksége, hogy a vakcinagyártási kapacitásokat növelni tudja, írja a The Guardian. De nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy

egy naponta több százezer új esetet produkáló országban, ahol egy duplamutáns variáns már megszületett, a vírusnak olyan lehetősége van arra, hogy tovább fejlődjön, esetleg megkerülve az immunitást, amilyen sehol máshol a világon.

Az elszabadult indiai járványhelyzetnek ebből a szempontból is nagy ára lehet az egész világ számára - jó példa erre a brazil variáns története.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Begyújtotta a rakétákat a forint

Begyújtotta a rakétákat a forint

Szerdán negatív korrekcióba kezdett a dollár ez elmúlt napok jelentős erősödését követően, ez pedig a forintnak is segített: az euróval szemben a 363-as, a dollárral szemben pedig egészen a 368-as szintekig erősödött vissza a magyar fizetőeszköz. Ezt követően csütörtök reggel is erősödik a forint, emellett pedig a dollár korrekciója is folytatódik. Ami a gazdasági eseményeket illeti, csütörtökön az MNB ismerteti a devizatartalékok állományának alakulását, az ÁKK pedig kötvényaukciót tart. Az amerikai lakáspiacról újabb adatot közölnek, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából érdekes. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×