eur:
389.02
usd:
362.21
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály
A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának második adagjai beadás előtt a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban 2021. január 17-én.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Vizsgálat indul az uniós oltóanyag-szerződések titkosított záradékaival kapcsolatban

A Corporate Europe Observatory, a nagyvállalatok uniós politikákra való befolyását vizsgáló lobbicsoport kezdeményezte az eljárást.

Vizsgálatot indított az európai ombudsman azzal kapcsolatban, hogy az Európai Bizottság elutasította a koronavírus elleni oltóanyagok felvásárlásával kapcsolatos uniós szerződésekhez való nyilvános hozzáférhetőséget – közölte a szervezet irodája.

Az intézményhez a Corporate Europe Observatory, a nagyvállalatok uniós politikákra való befolyását vizsgáló lobbicsoport fordult, azután, hogy a bizottság elutasította arra irányuló kérelmüket, hogy betekintést nyerhessenek a testületnek az AstraZeneca oltóanyaggyártó vállalattal kötött szerződésébe, illetve felek közti tárgyalások dokumentumaiba.

"Tekintettel az ügy iránti jelentős érdeklődésre, az ombudsman felkéri a bizottságot, biztosítson hozzáférést a szerződésekhez a lehető leghamarabb, de legkésőbb február 11-ig"

- olvasható a szervezetnek a bizottsághoz intézett levelében, amelyből kiderül, hogy a testület az érintett gyógyszergyár kereskedelmi érdekeinek és beszerzési eljárásának védelme miatt tagadta meg a nyilvános hozzáférést.

Az EU mintegy 2,5 milliárd euró értékű előzetes kötelezettségvállalási szerződéseket kötött csaknem 2,3 milliárd adag potenciálisan hatékony vakcinára hat oltóanyaggyártó vállalattal. Az árazás, a szállítási és egyéb kulcsfontosságú feltételekről szóló részleteket titkosították.

Január elején a bizottság az Európai Parlament sürgetésére hozzáférést biztosított, egy, a német CureVac oltóanyaggyártóval kötött szerződés rövidített változatához.

Amennyiben a bizottság úgy véli, hogy az információk ellentétesek a közérdekkel, elutasíthatja az ombudsman kérését a nyilvánosságra hozatallal kapcsolatban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 7. 22:00
×
×
×
×