eur:
393.49
usd:
367.13
bux:
66595.98
2024. április 25. csütörtök Márk
Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a koronavírus-járvány leküzdésének hosszabb távú stratégiájáról tartott brüsszeli sajtóértekezleten 2020. április 15-én.
Nyitókép: MTI/EPA/AFP pool/John Thys

Charles Michel az oltóanyagok késéséről: keményen az asztalra csaptunk

Eddig annyit ért el az Európai Unió, hogy több hét várakozás helyett csak lelassul a szállítás.

Az Európai Unió be fogja tartatni a koronavírus elleni oltóanyaggyártókkal a velük kötött szerződésekben foglalt kötelezettségeket – jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a francia Europe 1 rádiónak nyilatkozva.

A Pfizer amerikai gyógyszergyár a múlt héten bejelentette, hogy lassítja az oltóanyag-szállítást, hogy növelni tudja a gyártókapacitásokat. Pénteken az AstraZeneca brit vállalat tájékoztatott arról, hogy gyártási problémák következtében ugyancsak lelassul a vakcina szállítása az EU-ba.

"Jogi eszközeinket felhasználva el fogjuk érni, hogy a gyártók tiszteletben tartsák a szerződésben foglaltakat" – hangsúlyozta Michel. Hozzátette: az EU ragaszkodik ahhoz, hogy a vállalatok átláthatóan kommunikáljanak a szállítási késések okaival kapcsolatban. Közölte azt is, hogy amikor a Pfizer tudatta, hogy késés várható, az EU-nak kemény tárgyalási álláspontot képviselve sikerült a késések időtartamát csökkenteni.

"Keményen az asztalra csaptunk, így

elértük, hogy több hét várakozási idő helyett csak a szállítás lassulása várható"

– mondta.

Az Európai Uniót januárban sok bírálat érte amiatt, hogy messze elmaradt a várakozásoktól a leszállított oltóanyagok mennyisége. Az unió mintegy 2,5 milliárd euró értékű előzetes kötelezettségvállalási szerződést kötött csaknem 2,3 milliárd adag potenciálisan hatékony vakcinára hat oltóanyaggyártóval. A szerződésekben az árazásra, a szállítási és egyéb kulcsfontosságú feltételekre vonatkozó részleteket titkosították.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×