eur:
392.82
usd:
366.57
bux:
66776.6
2024. április 26. péntek Ervin
Donald Trump demokrata párti amerikai elnök és jelölt nyilatkozatának végén, mellette a felesége, Melania Trump (j) és Mike Pence alelnök (b) a washingtoni Fehér Ház Keleti termében az amerikai elnök-, valamint képviselőházi és részleges szenátusi választások után, 2020. november 4-én hajnalban.
Nyitókép: MTI/AP/Evan Vucci

Donald Trump: "Ami engem illet, már nyertünk", de megyünk a Legfelsőbb Bírósághoz

A Fehér Házból intézett beszédet híveihez és a nemzethez az újraválasztásáért kampányoló republikánus elnök, miután Joe Biden korábban türelemre és kitartásra biztatta híveit, leszögezve: van esélyük a győzelemre.

Óriási győzelem, fenomenális eredmények – összegezte a véleményét a Fehér Házban helyi idő szerint hajnali kettő után Donald Trump. Rámutatott: nem hitték volna, hogy nyerni tudnak Floridában. Az elnök győzelemről számolt be Georgiában és Észak-Karolinában is, és odaszúrt Joe Bidennek is, amikor megemlítette, hogy még Arizonában is van egy kis esély a győzelemre (ebben a csatatér államban egyelőre ellenfele vezet).

Trump beszéde alatt több kulcsfontosságú ingadozó államban még folyamatban volt a voksok összesítése.

Készen állunk, hogy a Legfelsőbb Bírósághoz forduljunk – jelentette ki Donald Trump, utalva a választás után beérkező levélszavazatokra vonatkozó, a republikánusok által támadott szabályozásra, és megismételte korábbi Tweetjében foglaltakat, miszerint választási csalás történik (bizonyítékokkal viszont nem szolgált).

Joe Biden helyi idő szerint kedd éjjeli beszédében részben épp e később beérkező és még megszámolásra váró (nagy számú) voksokat jelölte meg győzelmi reményei okaként.

Mi ez a felhajtás a levélszavazatokkal?

Meddig kell a levélszavazatoknak beérkezniük? Egyes helyeken megkövetelik, hogy a szavazás napjáig, máshol elég, ha a szavazás napjáig feladják. Egyes helyeken már akkor megkezdik a levélszavazatok összegzését, amikor beérkeznek, más helyeken pedig csak az után kezdik meg, hogy személyesen leadták a szavazatukat az emberek – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában korábban Magyarics Tamás külpolitikai szakértő, az ELTE tanára.

A szövetségi alkotmánybíróság a választás előtt arról határozott, hogy a voksolás után három nappal beérkező szavazatokat is figyelembe kell venni. A testület azután hozta meg e határozatát, hogy a pennsylvaniai legfelsőbb bíróság – a republikánusok perkeresetét elutasítva – engedélyezte a későn beérkező voksok számba vételét is.

Az alkotmánybírósági határozatot Donald Trump már akkor kifogásolta, sőt úgy vélekedett, hogy akár zavargások is kitörhetnek emiatt.

A bírósági döntés "olyan súlyos csalást tesz lehetővé, amely korrigálhatatlan, és amelynek következményei beláthatatlanok, alá fogja ásni egész jogrendszerünket. Erőszakot fog kirobbantani az utcákon. Valamit tenni kell!" – mondta. A bejegyzését a Twitter megjelölte mint nem hiteles választási tartalmat, és csak egy figyelmeztetés után lehetett megnyitni.

Donald Trump mindig ragaszkodott ahhoz, hogy a választási eredményeket még november 3-án éjjel ki kell hirdetni. Egyúttal rendszeresen kétségbe vonta a levélszavazás hitelességét.

Hétfőn Texasban egy szövetségi bíró úgy döntött, hogy elutasítja a helyi republikánusok perkeresetét 230 ezer olyan szavazat megsemmisítésére, amelyet Houston és Dallas környékén külön e célra elhelyezett postaládákba dobtak be. A nevadai Las Vegasban hétfőn egy szövetségi bíró szintén hasonló döntést hozott.

"A választás éjszakáján semmilyen körülmények között nem hirdetik ki Donald Trump győzelmét" – jelentette ki Jennifer O'Malley Dillon, Joe Biden demokrata párti elnökjelölt kampánymenedzsere hétfőn este újságíróknak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×