eur:
393.49
usd:
368.34
bux:
65994.41
2024. április 24. szerda György
A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő utas a United Airlines amerikai légitársaság induló járatán a houstoni George Bush nemzetközi repülőtéren 2020. május 24-én.
Nyitókép: MTI/AP/David J. Phillip

Garantáltan koronavírus-mentes járatot indít egy légitársaság

Transzatlanti viszonylatban repülő utasainak egy részét kezdi el tesztelni a United Airlines: a két év fölötti, Newark és London közt utazók húsz percen belül megkapják az eredményt. Ha nem egyeznek be a tesztelésbe, másik járatra kerülnek.

Ingyenes lesz a teszt mindenki számára, aki ezen a viszonylaton szeretne utazni: Scott Kirby, a United Airlines vezérigazgatója szerint a cél az, hogy idővel ne kelljen kéthetes karanténba kerülniük azoknak, akik ezeken a garantáltan koronavírus-mentes járatokon utaznak. A próbaüzemet a BBC cikke szerint 16-án kezdik majd, ekkor a covidmentes járatokra jegyet váltók választhatnak: vagy kérik a tesztet, vagy a társaság egy másik járatára foglalják át őket. Ha a tesztelést választják, a mintavételtől számított 15-20 percen belül kezükben lesz eredményük is.

Dollártízmilliókat vesztenek naponta

A légitársaságot – csakúgy, mint versenytársait – a koronavírus drasztikus létszámcsökkentésre kényszerítette. 13 ezer dolgozóját el kellett bocsátania, további 9 ezer pedig önként mondott föl. AZ IATA, a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség adatai szerint a légi forgalom 90 százalékkal csökkent a pandémia következtében.

A világ negyedik legnagyobb légitársaságának számító United esetében a veszteség napi 25 millió dolláros.

Scott Kirby azt nyilatkozta: több ország vezetése fogalmazott úgy, hogy ha tesztelés indulna a légi járatokon, megnyitná gazdaságát a repülővel érkezők előtt. Saját véleménye szerint a világ gazdaságának újraindításában kulcsszerepe van a légi közlekedés helyreállításának.

Biztonságos a repülés

A légi közlekedés kifejezetten biztonságosnak számít a koronavírus elkerülésének szempontjából: az IATA mindösszesen 44 olyan esetet jegyzett fel eddig, amelyben bizonyítottan repülőgépen kapta el valaki a vírust. A vizsgált periódus utasszáma 1,2 milliárd volt. A United Airlines éppen a biztonságosság miatt nem követte egyes versenytársainak példáját az utasszám 60-70 százalékos csökkentésével.

Hazai korlátozások

Magyarországon is beutazási korlátozások vannak életben jelenleg is: ezek értelmében alapvetően magyar állampolgárok léphetnek be hazánkba, külföldiek tartózkodási engedéllyel, illetve bizonyos körülmények teljesülése esetén utazhatnak be. Beutazást követően tíznapos karantén vár a magyar állampolgárokra, mely két negatív teszttel váltható ki. Ezeket önköltségen kell elvégeznie a beutazónak.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a hazánkba érkezők testhőmérsékletét beutazáskor mérik. A maszkhasználat a kettes terminálon a személyzet tagjai számára is kötelező, ezen túl figyelnek a távolságtartásra és kézfertőtlenítőket helyeztek ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
A betont sosem fogjuk elhagyni, de még idén jöhet a zéró kibocsátású cement

A betont sosem fogjuk elhagyni, de még idén jöhet a zéró kibocsátású cement

A globális szén-dioxid-kibocsátás tavaly rekordszintre emelkedett, 1,4 százalékkal meghaladva a 2019-es, Covid előtti szintet, amelyet jellemzően a háztartások energiafelhasználása, a közlekedés, a nemzetközi légi közlekedés és hajózás okoz, de olyan iparágaknak is szerepe van benne, mint a műtrágya-, acélgyártás, olajfinomítás, vagy éppen a cementipar. Ugyanakkor azt kevesen tudják, hogy utóbbi szektor az elmúlt évtizedekben olyan átalakuláson megy keresztül, aminek következtében ma már globális trend a gyártás során a szén és egyéb fosszilis anyagok helyett az alternatív tüzelőanyagok használata, és még idén polcokra kerülnek a minimum 30 százalékkal kevesebb CO2 kibocsátással készült cement készítmények. Norvégiában pedig üzembe helyezik az első olyan CCS (Carbon Capture and Storage) technológiával működő cementgyárat, ahonnan zéró kibocsátású termékek kerülnek majd ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 09:50
×
×
×
×