INFORÁDIÓ 
2020. november 28. szombat
Stefánia

katarina barley

ep

alelnök

lengyelország

jogállamiság

sdp

Katarina Barley német igazságügyi és fogyasztóvédelmi miniszter az Európai Unió tagállamai igazságügy-minisztereinek brüsszeli tanácskozásán 2019. március 8-án.

Az EP-alelnök állítólag mégsem Magyarországot, „csak” Orbán Viktort akarja pénzügyileg kiéheztetni

Infostart / MTI

Katarina Barley európai parlamenti (EP-) alelnök nem akarja kiéheztetni pénzügyileg Magyarországot és Lengyelországot a jogállami elvek tiszteletének biztosítása érdekében, a német szociáldemokrata politikus szavait tévesen idézte a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádió.

„Katarina Barley egy kijelentését kiélezés által meghamisítottuk” – írták a Deutschlandfunk a hírportálján szerdán közölt beszámoló csütörtök este megjelent új változatához fűzött megjegyzésben, amelyben hozzátették, hogy „a hibát kijavítottuk és bocsánatot kérünk”.

Az EP-alelnökkel készített interjú alapján összeállított első összefoglalóban az állt, hogy Katarina Barley szerint ki kell éheztetni pénzügyileg az olyan tagállamokat, mint Lengyelország és Magyarország. A felvetés indoklásaként kifejtette, hogy ezekben az országokban

a jogállami elvek megsértése nem korlátozódik egyedi, elszigetelt esetekre, hanem rendszerszerű.

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa – a német szövetségi kormány korábbi igazságügyi minisztere – a csatorna műsorában a hírportálon közölt első jelentés után sugárzott interjúban

valójában Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel kapcsolatban használta a pénzügyi kiéheztetés kifejezést.

Arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor a 2021-ben kezdődő hétéves ciklusra szóló EU-s költségvetés és a koronavírus-járvány gazdasági hatásait ellensúlyozó helyreállítási alap elfogadásának ügyében nyomás alá akarja helyezni a tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanácsot és az EP-t, Katarina Barley azt mondta, hogy Orbán Viktort kell pénzügyileg kiéheztetni, hiszen „neki is szüksége van a pénzre, és ha azt mondjuk, hogy te sem kapsz pénzt, akkor szerintem végül engednie kell” néhány kérdésben.

A politikus a többi között hozzátette, hogy Orbán Viktor „egyáltalán nem akar kompromisszumokat kötni, éppen ellenkezőleg, meg akarja vezetni az EU-t, ezért lenne olyan fontos, hogy ezen a ponton kemények maradjunk és azt mondjuk, hogy te sem kaphatsz pénzt, ha átépíted az országodat illiberális demokráciává, ahogyan ő nevezi, beteg demokráciává, ahogyan Vera Jourová (az Európai Bizottságnak az EU-s értékek és az átláthatóság ügyében illetékes alelnöke) mondja”.

Elismerték, meghamisították az EP-alelnök kiéheztetős szavait

Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018