eur:
392.84
usd:
366.55
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Katarina Barley német igazságügyi és fogyasztóvédelmi miniszter az Európai Unió tagállamai igazságügy-minisztereinek brüsszeli tanácskozásán 2019. március 8-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Az EP-alelnök állítólag mégsem Magyarországot, „csak” Orbán Viktort akarja pénzügyileg kiéheztetni

Katarina Barley európai parlamenti (EP-) alelnök nem akarja kiéheztetni pénzügyileg Magyarországot és Lengyelországot a jogállami elvek tiszteletének biztosítása érdekében, a német szociáldemokrata politikus szavait tévesen idézte a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádió.

„Katarina Barley egy kijelentését kiélezés által meghamisítottuk” – írták a Deutschlandfunk a hírportálján szerdán közölt beszámoló csütörtök este megjelent új változatához fűzött megjegyzésben, amelyben hozzátették, hogy „a hibát kijavítottuk és bocsánatot kérünk”.

Az EP-alelnökkel készített interjú alapján összeállított első összefoglalóban az állt, hogy Katarina Barley szerint ki kell éheztetni pénzügyileg az olyan tagállamokat, mint Lengyelország és Magyarország. A felvetés indoklásaként kifejtette, hogy ezekben az országokban

a jogállami elvek megsértése nem korlátozódik egyedi, elszigetelt esetekre, hanem rendszerszerű.

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa – a német szövetségi kormány korábbi igazságügyi minisztere – a csatorna műsorában a hírportálon közölt első jelentés után sugárzott interjúban

valójában Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel kapcsolatban használta a pénzügyi kiéheztetés kifejezést.

Arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor a 2021-ben kezdődő hétéves ciklusra szóló EU-s költségvetés és a koronavírus-járvány gazdasági hatásait ellensúlyozó helyreállítási alap elfogadásának ügyében nyomás alá akarja helyezni a tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanácsot és az EP-t, Katarina Barley azt mondta, hogy Orbán Viktort kell pénzügyileg kiéheztetni, hiszen „neki is szüksége van a pénzre, és ha azt mondjuk, hogy te sem kapsz pénzt, akkor szerintem végül engednie kell” néhány kérdésben.

A politikus a többi között hozzátette, hogy Orbán Viktor „egyáltalán nem akar kompromisszumokat kötni, éppen ellenkezőleg, meg akarja vezetni az EU-t, ezért lenne olyan fontos, hogy ezen a ponton kemények maradjunk és azt mondjuk, hogy te sem kaphatsz pénzt, ha átépíted az országodat illiberális demokráciává, ahogyan ő nevezi, beteg demokráciává, ahogyan Vera Jourová (az Európai Bizottságnak az EU-s értékek és az átláthatóság ügyében illetékes alelnöke) mondja”.

Elismerték, meghamisították az EP-alelnök kiéheztetős szavait

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 18:44
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×