eur:
394.05
usd:
371.34
bux:
0
2024. április 16. kedd Csongor
Brüsszel, 2014. december 1.Herman Van Rompuy, az Európai Tanács távozó belga elnöke (j) üdvözli utódját, Donald Tusk volt lengyel miniszterelnököt Brüsszelben 2014. december elsején. Tusk ezen a napon hivatalosan átveszi az uniós országok legfőbb vezetőit tömörítő testület elnöki tisztségét Van Rompuytől.  (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Van Rompuy kérte a bölcsek tanácsának feloszlatását

Ezért állt le a Fidesz néppárti értékelése.

Nem az Európai Néppárt lengyel elnöke, Donald Tusk, hanem Herman van Rompuy számolta fel azt a testületet, amelynek az után kellett tárgyalnia a Fidesszel, hogy a magyar kormánypárt 2019 tavaszán felfüggesztette a néppárti tagságát.

"Intenzív, érzelmes és egyúttal vitás megbeszéléseket folytattunk, amelyek véleményem szerint eredményre vezettek. Aztán jött Donald Tusk, és egyszerre vége lett mindennek" – mondta a múlt héten az osztrák Die Pressének Wolfgang Schüssel, a bölcsek egyik tagja.

A néppárt kedden közzétette a testület másik tagjának, Herman van Rompuy-nak a közleményét, amelyből kiderül, hogy ő maga kérte a feloszlatást. Ezt azzal indokolta, hogy a tagok nem tudtak megegyezni a magyar helyzet megítéléséről, nem haladtak megfelelően, így

az Európai Tanács volt elnöke nem látta értelmét a közös munka folytatásának.

A bölcsek munkájának befejezésével nem járt le a Fidesz tárgyalódelegációjának (Novák Katalin, Varga Judit és Szájer József) a megbízatása, Deutsch Tamás, a Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációjának vezetője szerint ők bármikor készen állnak a konstruktív párbeszédre. Az InfoRádiónak múlt héten arról is beszélt az EP-képviselő, hogy valamikor a nyár végén, ősszel elkezdődhetnek az eszmecserék, amelyek az év végén, vagy a 2021-es év elején lezárulhatnak, és világossá válhat, hogy képes lesz-e kereszténydemokrata megújulásra az Európai Néppárt, vagy pedig az európai liberális és szociáldemokrata pártok mögé besorakozva, második számú „pártocskává” válik-e.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×