eur:
395.74
usd:
372.43
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Egészségügyi dolgozók az új koronavírus okozta betegségben szenvedők kezelésére felállított 68 ágyas tábori kórház sátrai között a New York-i Central Parkban 2020. április 1-jén.
Nyitókép: MTI/EPA/Justin Lane

Több mint félmillió koronavírusos beteg van már az Egyesült Államokban

Pénteken az elégtelen tesztelési kapacitás ellenére is 502 ezer fölé emelkedett az igazolt Covid-19 megbetegedések száma az Egyesült Államokban. Egy nap alatt több mint kétezer fővel nőtt az elhunytak száma, meghaladva a 18,7 ezret. Donald Trump szerint májusig biztosan nem enyhítenek a korlátozásokon.

Meghaladta az 502,8 ezret a Covid-19 vírussal igazoltan megfertőződött amerikaiak száma pénteken a Worldometers adatai szerint. Eddig több mint 2,5 millió tesztet végeztek összesen. Aznap 33.752 új esetet regisztráltak az egészségügyi hatóságok. Az összesítésben kitérnek arra, hogy

az elhunytak száma egy nap alatt 2035 fővel 18.747-re emelkedett.

A gyógyult betegek száma lassabban növekszik, szombat délelőtt mindössze 27.314 felépült betegről tettek említést. A hadseregen belül 3366 igazolt fertőzöttet tartanak nyilván.

Az egyes államok közül továbbra is New Yorkban találták a legtöbb új esetet, csak nagypénteken 10,8 ezerrel emelkedett a számuk, elérve 172.358-at, míg az elhunytaké 777 fővel.

New Jersey állam áll a második helyen a szomorú statisztikában: 3651 új igazolt fertőzöttel 54,5 ezer fölé emelkedett a megbetegedések száma. Az elhunytaké 232 fővel 1932 fölé nőtt.

A harmadik legtöbb új esetet Massachusetts államból jelentették: ott több mint 2 ezer fővel lett több a beteg, számuk meghaladja a 20 ezer főt.

Viszont a harmadik legtöbb igazolt beteget Michigan államban tartják nyilván: 22.783-at, és ott a halálozási arány is rosszabbul alakult, pénteken 205-en hunytak el, az összesített szám pedig meghaladja 1280-at.

Donald Trump amerikai elnök megismételte pénteken, hogy készen áll a koronavírus-járvány miatt leállt gazdaság újraindítására, de hozzátette, hogy május elejéig még biztosan nem lehet enyhíteni az elrendelt korlátozásokat és megindítani a munkát - derül ki az MTI tudósításából. Ez utóbbi kacsán Trump hangsúlyozta, hogy a döntés időzítésében az egészségügyi szakemberek tanácsaira hallgat majd. Szerintük pedig jelenleg úgy tűnik - fűzte hozzá -, hogy május elsején még nem lehet enyhíteni a korlátozásokat.

"Addig nem indítjuk újra a gazdaságot, amíg nem lehetünk biztosak abban, hogy az amerikaiak ezt követően is egészségesek maradnak"

- fogalmazott. Hozzátette, hogy az újraindításnak is megvan a maga kockázata, a járvány ugyanis ismét fellángolhat. Közölte azt is, hogy a megbetegedések esetleges újabb hulláma esetén kész lesz ismét korlátozó intézkedéseket bevezetni.

Az elnök azt mondta, hogy nemsokára bemutatja azt az új kormányzati munkacsoportot, amely a gazdaság újraindításának lehetőségeit, esetleges időpontját, körülményeit vizsgálja majd. Sajtóértesülések szerint a testület tagja lesz Larry Kudlow, a Fehér Ház gazdasági tanácsadója, Steve Mnuchin pénzügyminiszter és Mark Meadows, a Fehér Ház új kabinetfőnöke.

Trump közölte azt is:

a jövő héten "bejelentést tesz" az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) nyújtott amerikai pénzügyi hozzájárulásról.

"Mint tudják, évente mintegy 500 millió dollárt folyósítunk nekik, de majd a jövő héten visszatérünk erre. Sok mondandónk lesz" - fogalmazott, további részleteket azonban nem közölt. Az amerikai elnök az elmúlt napokban többször élesen bírálta a WHO főigazgatóját, Kína iránti elfogultságot vetve a szemére, és az amerikai hozzájárulás csökkentését vagy megvonását is kilátásba helyezte.

A sajtótájékoztatón Trump bejelentette, hogy megegyezett Mexikóval az olajkitermelés csökkentésében, az olajkitermelő országok megállapodása és az olajárak zuhanásának megakadályozása érdekében.

"Mi elfogadjuk, hogy csökkentjük az olajkitermelésünket. Ők pedig beleegyeztek abba, hogy a jövőben valamiképpen kárpótolnak bennünket ezért"

- fogalmazott. Szavaiból azonban nem derült ki egyértelműen, hogy milyen jellegű kárpótlásra is számít. Közölte, hogy az amerikai olajkészletek "évekre elegendőek".

Mike Pence alelnök a sajtókonferencián arra kérte az egyházakat, hogy a húsvéti ünnepek idején is tartsák zárva templomaikat. Bejelentette, hogy a kormányzat néhány nap múlva a járvány megfékezését célzó új előírásokat tesz közzé.

Anthony Fauci, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet igazgatója arra hívta fel a figyelmet: valószínűleg hónapokba telik, míg a most kipróbálás alatt álló szerekről kiderül, hogy közülük melyik lesz alkalmas terápiás kezelésre.

A tájékoztatón elhangzott: bár biztató jelek mutatkoznak, a járvány még mindig nem érte el a csúcspontját az Egyesült Államokban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×