INFORÁDIÓ 
2019. december 12. csütörtök
Gabriella

bevándorlás

kivándorlás

közvélemény-kutatás

Sok helyen nem a bevándorlás a legégetőbb gond

Nagyobb kihívásként tekintenek az emberek a kivándorlásra, mint a bevándorlásra hat európai országban, köztük Magyarországon, Lengyelországban és Olaszországban is – összegzi legfrissebb kutatás eredményét a YouGov londoni székhelyű közvélemény-kutató intézet.

Mindösszesen 14 európai uniós tagállam delegálja az európai parlamenti képviselők 80 százalékát, köztük Franciaország, Németország, Olaszország és a visegrádi államok. A londoni székhelyű, de globális földrajzi lefedettségű közvélemény-kutató vállalt, a YouGov friss felmérése az európai parlamenti kampány előestjén arra kereste a választ: mely politikai témák foglalkoztatják a 14 tagállamban élő embereket, létezik-e olyan téma, amelynek mindegyik országban egyaránt kiemelt figyelmet szentelnek az emberek.

Az 50 ezer ember véleményét elemző, reprezentatív közvélemény-kutatás számos meglepő, és jónéhány borítékolható eredménnyel zárult: a nemzetközi sajtó az utóbbiak közé sorolja, hogy

szerte a kontinensen az iszlamista radikalizmust tartják az Európa jövőjét veszélyeztető legnagyobb fenyegetésnek.

A vizsgált tagállamokban, kivétel nélkül, a lakosság többsége szigorúbb határellenérzést sürget: ez az arány Görögországban 89%-ra, Csehországban 84%-ra, míg Ausztriában 80%-ra rúg.

Meglepően marginális helyzetbe került azonban a bevándorlás kérdése: több tagállamban is visszacsúszott a harmadik helyre a legfontosabb politikai kérdések listáján. Csupán négy országban, Németországban, Dániában, Svédországban és Ausztriában tekintenek a migrációra, mint a legégetőbb problémára.

A brit The Guardian és a német Deutche Welle is kiemelte: hat európai országban: Magyarországon, Lengyelországban, Olaszországban, Görögországban, Spanyolországban és Romániában több ember tartja problémának a kivándorlást, mint amennyien fenyegetésként tekintenek a bevándorlásra. Az európai átlag azonban épp ellenkező képet mutat:

a vizsgált 14 tagállam lakosságának mintegy harmada aggódik a bevándorlás, és csupán egyötöde a kivándorlás miatt.

Általános vélekedés szerte Európában, hogy az egészségügy, a lakhatási problémák és a munkanélküliség a legsürgetőbb kérdések közt szerepelnek – e vélekedésben élen jár Hollandia, Ausztria, Magyarország és Lengyelország. Általános jelenség továbbá a klímaváltozástól való félelem, minden országban, a válaszadók többsége szigorúbb környezetvédelmet sürget.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018