INFORÁDIÓ 
2019. március 24. vasárnap
Gábor, Karina

migráció

ensz

globális megállapodás

Genf, 2017. január 18. Hszi Csin-ping kínai elnök felszólal az ENSZ európai központjában, Genfben 2017. január 18-án. (MTI/EPA pool/Denis Balkibouse)

Migráció: az ENSZ semmit sem akar ráerőltetni a tagországokra

Infostart / MTI

Semmit nem akarnak ráerőltetni az ENSZ készülő migrációs csomagjával a világszervezet országaira, a tervezett globális megállapodás jogilag nem kötelező érvényű dokumentum lesz - hangsúlyozta az ENSZ-főtitkár nemzetközi migrációért felelős különleges képviselője hétfőn Brüsszelben. Hölvényi György kereszténydemokrata képviselő szerint az ENSZ-dokumentum meghívólevél Európába.

Louise Arbour az Európai Parlament (EP) összevont szakbizottsági ülésén szólalt fel, és rámutatott, hogy "semmilyen konkrét bevándorláspolitikát, se kvótákat, se semmit" nem akarnak ráerőszakolni az országokra, a dokumentum jogilag nem lesz kötelező érvényű.

Kiemelte, a megállapodás több opciót, alternatívát tartalmaz majd, hogy miként lehetne jobban támogatni a "biztonságos és rendezett" bevándorlást, visszaszorítva a "rendkívül veszélyes" szabálytalan migrációt.
Elmondta, hogy véleménye szerint emberközpontú megközelítést kell alkalmazni, továbbá az állami szuverenitás tiszteletben tartásának szükségességéről is beszélt. Aláhúzta: az államok felelőssége a határaik védelme, illetve annak eldöntése, hogy ki lépheti át azokat, és milyen feltételekkel tartózkodhat az országban.

Mint közölte, a migráció biztonságos, rendezett és törvényes módjait kell támogatni, visszaszorítva az illegális bevándorlást. Minden ország esetében eljöhet még a bevándorlás és a kivándorlás ideje is - tette hozzá.

A tisztségviselő Hölvényi György kereszténydemokrata képviselő kérdésére válaszolva arról számolt be, ismeri a magyar kormány 12 pontos javaslatát, s vannak vele kapcsolatban bizonyos aggályai, mindenekelőtt az, hogy az ENSZ-nek nincs álláspontja, a készülő egyezményről a tagállamok döntenek, olyan lesz, amilyenben megegyeznek.

Tények alapján, összetett módon kellene kezelni a migráció rendkívül komplex jelenségét, amely "nagyrészt pozitív mindannyiunk számára" - mondta Arbour.

Hölvényi György, a Fidesz-KDNP képviselője kijelentette, hogy ha nem nyújtanak elegendő támogatást ahhoz, hogy a rászorulók a származási országaikban maradjanak, akkor óhatatlanul is megindul a bevándorlók áradata. Magyar újságíróknak később arról beszélt, hogyaz ENSZ migrációs dokumentuma, világos meghívólevél Európába.Hölvényi aláhúzta, a mintegy huszonöt oldalas anyagban a befogadó országok semmilyen garanciát sem kapnak arra, hogy mi van olyan esetben, ha a szóban forgó migrációs stratégia nem sikerül.

Birgit Sippel szociáldemokrata EP-képviselő történelmi lehetőségnek nevezte a készülő egyezményt számos elv lefektetésére, és kijelentette, hogy az EU-nak vezető szerepet kellene játszania a kidolgozásában.

A liberális Cecilia Wikström azt hangoztatta, hogy a migráció világszintű jelenség, kezeléséhez globális megoldásokra van szükség, amihez fontos lenne az Európai Unió egységes fellépése. Sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy - mint fogalmazott - "Magyarország ezt megbontva ismételten nehézségeket okoz a tárgyalásokon". Elmondta, reméli, hogy sikerülni fog az egységes álláspont helyreállítása, és határozottan támogathatják a folyamatot.

Nyitókép: Denis Balkibouse
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    Portfolio    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018