eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Kezdődik a várva várt elnöki csúcstalálkozó

A dpa információi szerint reggel kilenc órakor ül össze Angela Merkel kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetője, a bajor testvérpártot, a Keresztényszociális Uniót (CSU) vezető Horst Seehoferrel és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnökével, Martin Schulzcal. Ezt követően a nagykoalícióra készülő pártok frakcióvezetőinek résztvételével egy 15 fős tárgyalócsoportban folynak tovább az egyeztetések.

A dpa hozzátette: az egyes munkacsoportok akár péntek délután is összeülhetnek már.

A CDU arra törekszik, hogy minél hamarább lezárhassa a koalíciós egyeztetéseket. A CDU/CSU pártszövetség több vezető politikusa is célul tűzte ki, hogy a február 10-11. karneváli hétvégéig ez megtörténjen. A szociáldemokraták eddig visszafogottabban nyilatkoztak a tárgyalások ütemtervével kapcsolatban.

Az SPD vezetése csütörtökön ült össze Berlinben, hogy a koalíciós egyeztetéseken részt vevő delegációkról tanácskozzon.

A szociáldemokraták múlt vasárnapi rendkívüli kongresszusán a küldöttek 56,3 százalékának támogatásával elhatározta, hogy hivatalos koalíciós tárgyalást kezd a CDU/CSU-val.

Ha sikerül kidolgozni egy koalíciós szerződést, a mintegy 450 ezres tagságú SPD pártszavazással, a tagság voksai alapján dönt arról, hogy ismét koalícióra lép-e a CDU/CSU-val. Ezt a szavazást a pártvezetés várakozása szerint márciusban rendezik meg.

Az új német szövetségi kormány így húsvét körül alakulhat meg. Ez lenne Angela Merkel negyedik kormánya, és a harmadik nagykoalíció, amelyet a kancellári tisztséget 2005 óta betöltő politikus vezet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×