eur:
392.2
usd:
366.79
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Tüntetők betörtek a venezuelai parlamentbe

Kilenc órán át tartották blokád alatt a venezuelai parlamentet Nicolás Maduro államfő hívei: reggel hatoltak be a törvényhozás épületébe, súlyosan bántalmaztak több ellenzéki képviselőt, majd csak estefelé hagyták távozni az ottrekedt több száz embert.

A dél-amerikai országban a függetlenség napját ünnepelték szerdán. Az alkalmat kihasználva a kormánypártiak tüntetést szerveztek a törvényhozás épülete előtt. Sokan behatoltak a kertbe, ahol petárdákat hajigálva nagy felfordulást okoztak. Több tucatnyi vörös ruhás - a kormányzó szocialista párt színét viselő -, husángokkal fegyverkezett támadó bejutott az ülésterembe is, ahol szintén petárdákat robbantottak.

Több ellenzéki képviselőt véresre vertek.

A tüntetők kilenc órán át nem engedték ki a parlamentből a bent rekedteket. Sötétedéskor a védőpajzsokkal felfegyverkezett rohamrendőrök és katonák kordont vontak a belvárosban lévő parlament köré, hogy lehetővé tegyék a törvényhozás evakuálását, de csak többszöri próbálkozás után sikerült kiüríteni az épületet. A kormánypárti tüntetők petárdákkal dobálták az épületből kijövőket.

Az evakuálás előtt néhány perccel Julio Borges parlamenti elnök azt mondta, hogy összesen

350 ember - politikus, képviselő, újságíró és a függetlenség napi ünnepre érkezett vendég - rekedt az épületben.

Öt képviselő és a törvényhozás hét alkalmazottja sérült meg. Burges lövöldözésről is beszámolt, és azt mondta, hogy vérfoltok borítják belül a törvényhozás épületét, a tüntetők gépkocsikat rongáltak meg, és az övét is tönkretették.

"A venezuelai erőszaknak van kereszt- és vezetékneve: Nicolás Maduro" - fogalmazott a parlamenti elnök.

A történteket több latin-amerikai ország, köztük Argentína, Brazília, Kolumbia és Mexikó is elítélte. 

Venezuelában az ellenzék van többségben a parlamentben, de a hatalmi harcban egyelőre nem sikerült leváltania a szocialista kormányt. Nicolás Maduro elnök posztja megtartása céljából alkotmányozó nemzetgyűlési választást írt ki július 30-ára, hogy felülírhassák a végrehajtó hatalom előtt álló jelenlegi korlátozó rendelkezéseket. A parlament erre azzal válaszolt, hogy július 16-ra népszavazást írt ki az alkotmányozó nemzetgyűlés támogatásáról vagy elutasításáról.

Április óta folyamatosak az ellenzéki tüntetések, amelyekre a kormány erőszakkal válaszol. Legfrissebb hírügynökségi jelentések szerint a halálos áldozatok száma elérte a kilencvenegyet.

Az amerikai külügy szerint elfogadhatatlan a támadás

A Heather Nauert külügyi szóvivő által szerda este kiadott közlemény leszögezi:

"a függetlenség ünneplése közepette elkövetett erőszak támadás a demokratikus elvek ellen,

amelyek oly értékesek voltak a Venezuela függetlenségéért 206 esztendővel ezelőtt harcoló férfiak és nők számára".

A külügyminisztérium szóvivőnője arra szólította fel a venezuelai kormányt, hogy vegye védelmébe a parlamentet, biztosítsa, hogy a kilencórás blokádban megsebesültek megfelelő orvosi ellátást kapjanak, és a támadókat vonják felelősségre. A közlemény egyúttal arra is felszólít minden érintett felet, hogy "mondjon le az erőszakról".

Az amerikai külügyi szóvivő a közleményben kiemelte:

az Egyesült Államok elítéli a venezuelai kormány fokozódó önkényuralmi törekvéseit

és az alkotmányozó országgyűlés összehívását, amelyet "Venezuela demokratikus intézményei kiüresítésének" tart.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×