Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tizenkét év után ismét kivégzés volt Arkansasban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az amerikai szövetségi államban eredetileg 11 nap leforgása alatt, április 17. és 27. között nyolc halálra ítéltet akartak kivégezni kettesével.

Tizenkét év óta az első kivégzést hajtották végre helyi idő szerint csütörtökön az egyesült államokbeli Arkansas államban.

A most kivégzett 51 éves Ledell Leet azért ítélték halálra, mert 1993-ban egy kerékkulccsal agyonverte szomszédját, Debra Reeset, és ellopott tőle 300 dollárt. Lee-t a rendőrség röviddel a gyilkosság után már őrizetbe vette, és több mint húsz évet töltött a halálsoron. Számos beadvánnyal fordult a bíróságokhoz, ami késleltette kivégzését. Arkansasban ez volt az első kivégzés 2005 óta.

A szövetségi államban eredetileg 11 nap leforgása alatt, április 17. és 27. között nyolc halálra ítéltet akartak kivégezni kettesével, és Ladell Lee volt az első közülük, akin végrehajtották a halálos ítéletet. (A tervezett következő három kivégzést nem tudták végrehajtani különböző, az utolsó percben hozott bírósági döntések miatt.) Negyvenegy éve - 1976 óta, amikor is a legfelsőbb bíróság visszaállította a halálbüntetést - nem fordult elő az Egyesült Államokban, hogy ilyen rövid idő alatt végeztek volna ki ennyi embert.

A sietségnek állítólag az az oka, hogy április végen lejár a méreginjekciókban használt egyik szer, a midazolam szavatossága, és addig akarták végrehajtani a halálos ítéleteket

A tervezett kivégzések élénk visszhangot váltottak ki külföldön. Az Európai Unió felszólította az állam kormányzóját, hogy enyhítsen az ítéleteken.

Az Amnesty International az arkansas-i "futószalagon történő kivégzések" leállítását követelte, egy másik nemzetközi emberi jogi szervezet, a Human Rights Watch pedig elítélte a "modern amerikai történelemben példátlan halálözönt".