eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Az ujjlenyomat alapján biztos, hogy Amis Amrit lőtték le

Kétséget kizáróan megállapították, hogy a hétfői berlini kamionos merénylet feltételezett elkövetőjét, Anis Amrit lőtték le pénteken az olaszországi Milánóban - jelentette be a német szövetségi legfőbb ügyész. Mostantól a nyomozás a társtettesek és bűnsegédek után folyik.

Peter Frank a hatóság karlsruhei központjában tartott tájékoztatóján elmondta, hogy a Milánóban rendőrökkel folytatott tűzpárbajban meghalt férfi azonosításához a Németországban rögzített ujjnyomatokat is felhasználták.

A nyomozást teljes erővel folytatják tovább, a legfőbb kérdés annak megállapítása, hogy vannak-e társtettesek és bűnsegédek, és hogy tudhatott-e valaki a merénylet tervéről.

Kérdésre válaszolva hangsúlyozta: valóban meg kell majd vizsgálni, hogy a német hatóságok korábban miként téveszthették szem elől a közveszélyes iszlamistaként számon tartott tunéziai férfit, de elsőként a 12 halálos áldozatot és 56 sebesültet követelő támadás ügyét kell feltárni.

Németországban széles körben bírálják a biztonsági szerveket, amiért nem tudták megelőzni a merényletet, utána pedig egy ártatlan embert gyanúsítottak meg, és amikor megállapították, hogy Anis Amri lehet az elkövető, nem tudták elfogni, a tunáziai férfi így Franciaországba, majd Olaszországba menekülhetett.

Bírálják a politikai döntéshozókat is, legfőképpen a menekültügyi szabályozás miatt, amely lehetővé tette, hogy Anis Amri szabadon mozoghasson az országban annak ellenére, hogy menedékjogi kérelmét elutasították.

Angela Merkel kancellár pártjában, a Kereszténydemokrata Unióban (CDU) is elégedetlenség tapasztalható, többen a kitoloncolási szabályok szigorítását sürgetik, és azt is, hogy ne engedjenek be az országba egyetlen menedékkérőt sem a személyazonosság megállapítása nélkül.

A hatóságok elégtelennek ítélt tevékenységével kapcsolatban éles kritika is hallható a pártban, például Christian von Stetten parlamenti képviselő pénteken a Südwestrundfunk regionális közszolgálati médiatársaságnak azt mondta, hogy a berlini támadás az állam intézményeinek "csődjét" mutatja.

"Nem mászkálhat szabadon, aki többször is ajánlkozott öngyilkos merénylőnek" - hangoztatta a CDU-s politikus, aki szerint ugyan nem szabad elhamarkodni a tanulságok levonását, de az emberek joggal követelnek válaszokat a politikától, mert látják, hogy minél több részlet kerül napvilágra, annál nyilvánvalóbb az "államkudarc".

Az Iszlám Állam is elismerte, a merénylőt lőtték le

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet közölte pénteken, hogy az olasz rendőrség által Milánó külvárosában lelőtt férfi volt az, aki végrehajtotta Berlinben a 12 halálos és többtucatnyi sebesült áldozattal járó gázolásos merényletet.

"A berlini merénylő újabb támadást követett el olasz rendőrök ellen Milánóban, és életét vesztette a tűzharcban" - derült ki az Iszlám Állam szócsövének számító Aamák hírügynökség által kiadott közleményből, amely név szerint nem említi a támadót.

A tájékoztatás néhány órával az után jelent meg, hogy az olasz hatóságok bejelentették: Milánó egyik északi külvárosában péntek hajnalban végeztek a 24 éves tunéziai Anis Amrival, a berlini merénylet fő gyanúsítottjával.

A dzsihadista szervezet kedden jelentkezett az egyik népszerű berlini karácsonyi vásáron hétfőn történt kamionos merénylet elkövetőjeként. A terrorcsoport a támadót az "Iszlám Állam harcosának" nevezte, aki a berlini művelettel tett eleget "a keresztesek koalícióját alkotó országok állampolgárainak megtámadására buzdító felhívásoknak".

Az Aamák pénteken közzétett egy videofelvételt is, amely szerint a berlini merénylő hűséget fogadott a terrorszervezet vezetőjének, Abu Bakr al-Bagdadinak.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×