eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Obama: "Megdöbbentő terrorista támadás"

A világ vezető politikusai elítélik a berlini gázolásos merényletet.

Obama a "megdöbbentő, szemmel láthatólag terrorista támadás" miatt ismételten felajánlotta az Egyesült Államok segítségét, és hangsúlyozta: "semmilyen támadás sem rendítheti meg sem a mi, sem német szövetségeseink elkötelezettségét a terrorizmus minden formájának legyőzése iránt".

Donald Trump megválasztott amerikai elnök közleményében elítélte szörnyű terrorcselekménynek nevezte a berlini gázolást. A Fox News amerikai hírtelevízió idézte Trump szavait, aki hangsúlyozta: a szabadság szerető népeknek meg kell semmisíteni a terroristák egész világot átszövő hálózatát.

Elítélte a támadást az Európai Parlament, az Európai Bizottság, az Európa Tanács és a NATO vezetője is.

Az európai kulturális identitás elleni támadásnak minősítette a tegnapi berlini történéseket Robert Fico szlovák miniszterelnök. A kormányfő bejelentette, hogy Szlovákiában fokozott biztonsági intézkedéseket foganatosítanak és éjféltől megduplázták az utcákon járőröző rendőrök számát. Fico és belügyminisztere is a menekülteket tette felelőssé az Európában megnövekedett terrorfenyegetettségért, és azt is közölték, helyesnek tartja kormánya valamennyi migráció miatt hozott intézkedését.

Az olasz városok prefektusai a karácsonyi és szilveszteri ünnepi vásárokat, koncerteket és más tömegeseményeket is betilthatják, ha nem tartják megfelelőnek ezek védelmét – ezt jelentette be Franco Gabrielli olasz országos rendőrparancsnok az olasz nemzetbiztonsági tanács keddi ülése után.

Francois Hollande francia államfő keddi tájékoztatóján reagálva a berlini gázolásos merényletre megerősítette, hogy Franciaországban továbbra is "magasszintű a terrorfenyegetettség", és ezzel párhuzamosan "különösen magas" a riadókészültség van érvényben.

A német labdarúgó-bajnokság keddi és szerdai mérkőzései előtt egy perces csenddel emlékeznek a hétfői berlini terrortámadás áldozataira, így szeretnénk kifejezni együttérzésünket a berliniekkel és mindazokkal, akiket közvetlenül érintett a támadás. A Bundesliga hétközi 16. fordulójának mérkőzésein a játékosok gyászszalagot viselnek majd a karjukon, a frankfurti rendőrség már jelezte, hogy fokozza a készültséget a találkozókon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×