Inforádió

Meghallgatom Élő adás

ENSZ: ördögi csoportok készülhetnek a legrettenetesebb forgatókönyvre

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egyre nagyobb az esélye annak, hogy atomlétesítmények vezérlőrendszere ellen hajtanak végre hackertámadást, nukleáris balesetet okozva - figyelmeztetett New Yorkban helyi idő szerint csütörtökön az ENSZ főtitkárhelyettese.

Jan Eliasson a Biztonsági Tanács ülésén arról beszélt, hogy szélsőségesek és "ördögi, államokhoz nem köthető csoportok" mindent megtesznek azért, hogy tömegpusztító fegyverekhez jussanak hozzá, és "ezek a fegyverek egyre könnyebben elérhetők".

Különféle csoportok már a számítógépes technológiák használatával is nagy gondot okozhatnak, és a "legrettenetesebb forgatókönyv" az lenne, ha hackertámadás érne egy atomerőművet.

A BT nyitott ülésén a résztvevők arra a kérdésre összpontosítottak, hogy miként lehetne megelőzni a tömegpusztító fegyverek avatatlan kezekbe kerülését. Az összejövetelen egyhangúlag elfogadtak egy határozatot, amelynek célja, hogy megerősítse a tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatos óvintézkedéseket figyelő bizottság munkáját.

Eliasson szerint jogos aggodalomra adnak okot azok a radioaktív készletek, amelyekből már akár atombomba is készíthető, és kívül állnak a nemzetközi szabályozás hatáskörén.

A főtitkárhelyettes emellett úgy vélte, hogy a tudományos előrelépések miatt a korábbinál egyszerűbbé vált a biológiai fegyverek készítése is. Ezen kívül a 3D technikát és a drónokat nevezte meg fő fenyegetésként.

A nemzetközi közösségnek szilárd védelemre van szüksége, ha lépést akar tartani ezzel az iszonyatos tempójú technológiai fejlődéssel - tette hozzá. "A visszaélés a tömegpusztító fegyverekkel hosszú távú kihívás marad, amely hosszú távú válaszokat kíván" - összegezte.