eur:
393.03
usd:
366.11
bux:
66841.8
2024. április 26. péntek Ervin

Világklasszis szereplő Trump egyik külügyminiszter-jelöltje

Az Exxon Mobil Corporation olajvállalat elnök-vezérigazgatója az amerikai külügyminiszteri poszt legfőbb várományosa.

Mások mellett az amerikai NBC News közölte a hétvégén, hogy Donald Trump megválasztott amerikai elnök várhatóan Rex Tillersont, az Exxon Mobil Corporation olajipari óriás elnök-vezérigazgatóját nevezi ki külügyminiszterének.

A megválasztott elnök múlt kedden és szombat reggel is találkozott a 64 éves üzletemberrel, aki 2006 óta áll az amerikai Exxon élén, és több mint 50 országban, köztük Oroszországban felügyeli a cég működését.

Rex Tillerson kiterjedt oroszországi kapcsolataira a találkozók nyomán már több orgánum is felhívta a figyelmet. Tillerson már Boris Jelcin elnöksége alatt az Exxon érdekeltségeit képviselte Oroszországban, a Wikipédia egy John Hamre, az amerikai Center for Strategic and International Studies vezetőjétől származó idézetre hivatkozva azt írja: feltehetőleg többször találkozott Vlagyimir Putyinnal, mint bármelyik amerikai, kivéve Henry Kissinger volt külügyminisztert.

Nevéhez köthető az Exxon és a legnagyobb orosz állami olajvállalat, a Rosznyefty közötti, 2011-es megállapodás a Kara-tenger sarkvidéki olajmezőinek és a Fekete-tenger alatti -mezők kitermelésére. 2012-ben az üzletember Barátság-érdemrendet vett át az orosz elnöktől, majd ellenezte az Oroszországgal szembeni gazdasági szankciókat a Krím-félsziget annektálását követően.

"Ő egy világklasszis szereplő" – érvelt Donald Trump az üzletember esetleges jelölését firtató kérdésre a Fox News-nak adott, vasárnap sugárzott interjúban, majd Rex Tillerson üzleti eredményeit és kapcsolatait méltatta, bár hozzátette hogy más jelöltjei is vannak – és megemlítette Bob Corker republikánus szenátort és Mitt Romneyt aki 4 éve volt a republikánusok elnökjelöltje –, azonban hangsúlyozta, hogy Tillerson megkérdőjelezhetetlenül komoly szereplő.

Ezzel szemben nemrég Bob Menendez demokrata szenátor „riasztónak és abszurdnak" minősítette az esetleges jelölést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Csányi Sándor: történetének legnagyobb bankvásárlása jöhet az OTP-nél!

Csányi Sándor: történetének legnagyobb bankvásárlása jöhet az OTP-nél!

Ma 10 órától tartja közgyűlését az OTP, ahol a részvényesek többek között döntenek az osztalékfizetésről és saját részvények visszavásárlásáról. A rendezvényen beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A Portfolio az esemény helyszínéről tudósít.  A hazai részvénypiaccal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. A rendezvényen részt vesz többek között Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója és Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója. Jelentkezni és regisztrálni itt lehet, a program itt olvasható, az előadóink listája itt található.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×