eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 2. szombat Melinda, Vivien

A hekker-bomba tovább ketyeg az Egyesült Államokban

Obama elnök elrendelte az elnökválasztással kapcsolatos valamennyi számítógépes támadás teljes átvizsgálását.

Barack Obama, amerikai elnök elrendelte az elnökválasztással kapcsolatos valamennyi számítógépes támadás teljes átvizsgálását.

Erről az elnök terrorellenes küzdelemmel és belbiztonsággal foglalkozó tanácsadója, Lisa Monaco beszélt egy pénteki sajtóreggelin. A Christian Science Monitor című lap által szervezett sajtóbeszélgetésen Monaco azt fejtegette, hogy a hackertmadásokat illetően "lehetséges, hogy átléptünk bizonyos küszöböt, és meg kell értenünk mi történt, le kell vonnunk a konzekvenciákat, és meg kell osztanunk egymással néhány leckét is, amelyet megtanultunk".

A tanácsadónő azonban arról nem beszélt, hogy vajon a rendelkezésre álló adatok, dokumentumok, elemzések átvizsgálása után nyilvánosságra hozzák-e a vizsgálat eredményeit. Azt viszont leszögezte, hogy a Kongresszus illetékes politikusaival közlik a vizsgálat megállapításait.

A számítógépes támadásokra vonatkozó vizsgálatokat a kongresszus egyes, elsősorban demokrata párti politikusai már többször sürgették, annál is inkább, mert nyilvánosan is hangoztatott gyanújuk szerint orosz hackerek állhattak az akciók hátterében, ezért, hogy megpróbálják befolyásolni a választási folyamatot. Maga Obama elnök is - bár nem mondta ki nyíltan, de - sejtetni engedte, hogy oroszok törhettek fel amerikai számítógépes rendszereket.

Októberben kormányzati tisztségviselők beszéltek arról, hogy az orosz vezetés által támogatott hackerek törték fel a Demokrata Párt Országos Bizottsága, továbbá a demokraták választási kampánycsapata, Clinton kampánymenedzsere vagy munkatársai, valamint más politikai szervezetek számítógépes rendszerét. Moszkva mindvégig cáfolta ezt.

Korábban még elnökjelöltként Donald Trump elvetette a politikai motivációjú hackertámadásokat és a héten a Time magazinnak adott interjújában megismételte: az orosz politikai vezetés nem vett részt a hackertámadásokban, s szerinte nem is bátorította ezeket. A megválasztott elnök hangsúlyozta: "Nem hiszem, hogy beavatkoztak. Ezt nem megvitatni kell, hanem nevetni rajta. Valahányszor teszek valamit, azt mondják, hogy Oroszország beavatkozott. De miért is ne jöhetnénk ki Oroszországgal? Segíthetnek nekünk az Iszlám Állam elleni harcban, amely mindkettőnknek emberéletekbe és pénzbe kerül. S az oroszok hatékonyak és okosak".

Pénteken az NBC televízió meg nem nevezett kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva azt közölte, hogy mind a 17 amerikai hírszerző szervezet egyetért abban, hogy Oroszország volt a hackertámadások hátterében, s hogy "Obama elnök aggódik, hogy Oroszország büntetés nélkül megússza" ezt.

Néhány republikánus politikus, köztük John McCain arizonai szenátor és Lindsey Graham dél-karolinai szenátor már jelezte, hogy támogatja a vizsgálatot. Nyilatkozott a képviselőház hírszerzéssel foglalkozó bizottságának egyik tagja, Adam Schiff, kaliforniai demokrata párti politikus is, aki üdvözölte az átfogó vizsgálat megindítását , s hangsúlyozta, hogy amennyiben az Egyesült Államok nem ad határozott választ, akkor "a közeljövőben még több hasonló akciónak nézhetünk elébe".

Címlapról ajánljuk
Érkeznek a nyilatkozatok - Dibusz Dénes: nem lenne meglepetés a továbbjutásunk
Labdarúgás, Eb-sorsolás után

Érkeznek a nyilatkozatok - Dibusz Dénes: nem lenne meglepetés a továbbjutásunk

A magyar labdarúgó-válogatott Eb-kijutásban kulcsszerepet vállaló kapusa amondó, nem gyilkos a szombati, hamburgi sorsoláson kialakult német, magyar, skót, svájci csoport a 2024-es labdarúgó-Eb-re. Nagy Ádám szerint "abszolút van keresnivalónk", de nem szabad elkiabálni semmit. Marco Rossi szerint Svájc, Skócia és Magyarország hármasa közül bármelyik bármelyiket megverheti a továbbjutó helyekért zajló küzdelemben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×