Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ilyen még soha nem történt Kanadában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A faji szegregáció ellen küzdő afroamerikai üzletasszony, Viola Desmond lesz az első kanadai nő, akinek arcképe felkerül az észak-amerikai ország egy bankjegyére - jelentette be csütörtökön a kanadai kormány.

Hetven évvel ezelőtt Desmond nem volt hajlandó elhagyni egy kizárólag fehérek számára fenntartott új-skóciai mozit, ezért bebörtönözték, elítélték és pénzbüntetéssel sújtották.

Noha Anglia királynőjének arcképe a kanadai fizetőeszközök többségén látható, Desmond lesz az első kanadai nő, akinek képmása felkerül egy bankjegyre.

A néhai üzletasszony John A. Macdonaldet, Kanada első miniszterelnökét fogja váltani 2018 végétől a kanadai tízdollároson. Macdonald egy magasabb címletre kerül.

Az 1965-ben meghalt Desmondot a nagyközönség által megnevezett több ezer jelölt közül választották ki. A szűkített listára végül polgárjogi aktivisták, egy mérnök, egy költő és egy sportoló került fel.

A kanadai kormány az ötdolláros bankjegy újratervezését is fontolgatja és várhatóan ismét a nagyközönségtől fog segítséget kérni, hogy megtalálja méltó utódját Kanada első franciaajkú miniszterelnökének, Wilfrid Laurier-nek, akinek arcképe ugyancsak magasabb címletre költözik.

Desmond arcképének a kanadai tízdolláros bankjegyre helyezése újabb lépés a liberális kormány részéről a nemek közötti egyenlőség elősegítésére, ami Justin Trudeau miniszterelnök kampányának sarkalatos pontja volt.

Az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma idén jelentette be, hogy először kerül afroamerikai nő arcképe a dollárra, amelyen több mint 100 éve nem szerepelt női portré. A rabszolgamentő Harriet Tubman Andrew Jacksont, az Egyesült Államok hetedik elnökét fogja váltani a húszdollároson.