Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Eltemették Castrót

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Eltemették Fidel Castrót: a kubai forradalom 90 évesen elhunyt vezetőjét Santiago de Cuba városában, a Santa Ifigenia temetőben helyezték örök nyugalomra.

A hamvakat vasárnap helyi idő szerint kora reggel szállították át a Forradalom teréről a temetőbe. A három kilométeres szakaszon több ezer gyászoló gyűlt össze, sokan a kubai zászlót lobogtatták, s azt kiáltozták: "Éljen Fidel!". Voltak, akik rázendítettek a kubai himnuszra. A gyászszertartás kezdetét huszonegy ágyúlövés jelezte.

Castrót nagy meglepetésre egy magánjellegű ceremónia keretében temették el, miután kubai tisztségviselők az utolsó pillanatban módosítottak a terveken, és megtiltották az esemény hazai és nemzetközi élő televíziós közvetítését.

A szertartáson így csak a családtagok és a meghívott vendégek vettek részt, köztük több latin-amerikai baloldali vezető, úgymint Nicolás Maduro venezuelai, illetve Evo Morales bolíviai elnök, valamint Inácio Lula da Silva és Dilma Rousseff volt brazil államfők. Az Egyesült Államokat Jeffrey DeLaurentis nagykövet és Ben Rhodes nemzetbiztonsági tanácsadó képviselte.

A temetésen Franciaországot képviselő Ségolene Royal környezetvédelmi miniszter elmondta, hogy az "egyszerű szertartáson" "senki sem mondott beszédet".

Az AFP francia hírügynökség egyik fotósa a távolból úgy látta, hogy a ceremónián körülbelül harmincan vehettek részt.

A Santa Ifigenia temetőben nyugszik a kubai történelem számos ismert személyisége - politikusok, költők, üzletemberek -, köztük José Martí költő, író, a Kuba függetlenségéért vívott küzdelem kiemelkedő alakja. Fidel Castro hamvait a Martí-mauzóleum közelében, elhunyt családtagjainak körében helyezték el, alig néhány méterre a Santiago de Cubában található Moncada laktanya elleni sikertelen támadás áldozatainak emlékét őrző mauzóleumtól.

Castróék 1953. július 26-án indítottak támadást a kaszárnya ellen Fulgencio Batista diktátor rezsimjének megdöntése reményében. Bár akkor kudarcot vallottak, a Július 26. Mozgalomnak 1959-ben végül sikerült elűznie a diktátort.

Fidel Castro november 25-én hunyt el. A gyászmenet Fidel Casto hamvaival szerdán indult Havannából és szombaton érkezett meg a Kuba délkeleti szegletében található Santiago de Cubába.

A temetés napján véget ért az országban meghirdetett kilencnapos gyász is.