eur:
389.51
usd:
357.67
bux:
73375.88
2024. július 23. kedd Lenke

Orosz hacker ellen emelt vádat egy amerikai bíróság

Egy kaliforniai bíróság vádat emelt a Csehországban őrizetbe vett orosz hacker ellen, aki a LinkedIn, a Dropbox és a Formspring cégek számítógépes rendszerét támadta meg - közölte pénteken az Egyesült Államok igazságügy minisztériuma.

A moszkvai illetőségű Jevgenyij Nyikulint október 5-én vették őrizetbe Prágában, és azóta tartják fogva - közölték ügyészek.

A férfi őrizetbe vétele még egy 2012-es számítógépes behatolással kapcsolatos, amelynek során Nyikulin a LinkedIn közösségi háló egyik alkalmazottjának számítógépéből megszerezte az illető felhasználónevét és jelszavát. Ezekkel belépett a világ legnagyobb üzleti közösségi oldalának számítógépes rendszerébe, és jelszavak millióihoz fért hozzá, amivel több mint százmillió felhasználó adatainak titkossága szűnt meg - közölte a LinkedIn.

Egyelőre nem tudni, hogy az Egyesült Államok kérelmezte-e már a férfi kiadatását. Csütörtökön a kaliforniai Oakland esküdtszéke döntött úgy, hogy a hackert vigyék az Egyesült Államokba, hogy bíróság elé állítsák. Számítógépes behatolással és személyi adatok ellopásával vádolják.

Eközben péntek estére sikerült helyreállítani a világhálón nyújtott szolgáltatásokat az Egyesült Államokban azután, hogy a nap folyamán tömeges hackertámadás érte több internetes világcég és médium szervereit.

Két-három órán keresztül elérhetetlen volt a Yahoo, a Twitter, a Spotify, az eBay vagy például a PayPal portálja, továbbá nem lehetett "megnyitni" a CNN hírtelevízió, a The New York Times című napilap és a brit Financial Times oldalait sem. Zavar volt egyes fizetős televíziós és filmes szolgáltatók - például a Netflix vagy az HBO - elérésében is, és megszakadt az elérhetősége a Dyn doménnév-szolgáltatónak, amely ötszáz alkalmazottjával a világ egyik legnagyobb forgalmú internetes oldala.

A tömeges hackertámadás péntek reggel az Egyesült Királyságból indult, majd a szolgáltatók kifejezetten amerikai oldalai ellen irányult. A támadásnak két nagy hulláma volt, az első az Egyesült Államok keleti partvidékét és a déli Texas szövetségi államot érte, a második pedig már inkább a nyugati parton bénított meg weboldalakat.

A Dyn közölte, a támadóktól nem kapott semmilyen értesítést, nem tudni ki állhat a történtek hátterében. Egy amerikai titkosszolgálati tisztviselő azt mondta a CNBC televíziónak, nem hiszik a hatóságok, hogy külföldi állam által támogatott műveletről lenne szó, ehelyett úgy vélik "internetes vandalizmus" történhetett.

A Dyn arról számolt be, hogy "jól megtervezett és végrehajtott számítógépes támadás volt, amelyet IP-címek tízmillióiról indították egy időben". Az akciót részben olyan eszközökről hajtották végre az interneten, mint amilyenek a nyomtatók és a világhálóhoz kapcsolódó más eszközök. Ezeket az eszközöket rosszindulatú programmal kerítették hatalmukba a támadók.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium a nap folyamán közölte, figyelemmel követi az eseményeket, de a hatóságoknak nincs megosztható információjuk arról, hogy ki a felelős a történtekért.

Címlapról ajánljuk
Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Komoly erőnléti és mentális felkészülést kell végeznie Kiss Olivérnek, aki Bíró Ádámmal együtt játékvezetőként dolgozhat a párizsi olimpia kézilabdatornáján. Azt még nem tudja, hogy melyik mérkőzéseket kapják, de az biztos, hogy a magyarok csoportjában nem vezethetnek.

Joe Biden visszalépése után egyik fő szövetségesét veszítette el Olaf Scholz

A német pártok nagy része Joe Bident pártolta az amerikai elnökválasztási kampányban, az elnök visszalépése azonban új helyzetet teremtett. Az AfD szerint viszont Kamala Harris ajánlásával Joe Biden Donald Trumpnak tett "óriási szívességet".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.23. kedd, 18:00
Haranghy Csaba
a Nemzeti Vízművek Zrt. vezérigazgatója
Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Vasárnap Joe Biden bejelentette, hogy visszalép a 2024-es amerikai elnökválasztástól. A befektetők és piaci elemzők véleménye egyelőre megoszlik arról, hogy milyen hatással lesz ez a döntés a piacokra. Ami viszont biztos, hogy az ázsiai piacokon vegyes hangulatban telt a kereskedés a váratlan kínai kamatvágást követően: a vezető indexek közül csak a Hang Seng tudott pluszban zárni. Ezt követően az európai tőzsdéken határozott emelkedést láthattunk, és a Nasdaq vezetésével az amerikai tőzsdék is felpattantak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×