eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Talpon éjszaka: Franciaország megmozdult

Mindennapossá váltak Franciaországban a munka törvénykönyvének tervezett módosítása ellen zajló tiltakozások, a május 1-jén tartott demonstrációk pedig azt mutatják, hogy a megmozdulásokba a szakszervezetek egy része is egyre inkább bekapcsolódik.

Együtt vonultak fel a szélsőbalhoz kötődő, általában egymással is szembenálló szakszervezetek, a CGT és a Force Ouvriére vezetői május 1-jén Franciaországban, ami a szocialista kormány szerint rossz ómennek, a radikalizálódás jelének számít. A vasárnapi ünneplés alapvetően a munka törvénykönyvének tervezett módosításával szembeni ellenállás jegyében zajlott le, ez magyarázza, hogy Párizsban a felvonulás résztvevőinek egy része összecsapott a rendőrökkel.

A hatóságoknak a késő esti órákban a Köztársaság téren is meggyűlt a bajuk a „törő-zúzóknak” nevezett tüntetőkkel, akik megdobálták őket, majd gyújtogatásba kezdtek. A teret éjfél körül kiürítették, több személyt pedig előállítottak. A több mint három hektáron elterülő, a francia főváros szívében, a harmadik, a tizedik és tizenegyedik kerület találkozásánál fekvő Köztársaság tér amúgy a tiltakozások epicentrumának számít.

A munka törvénykönyvének módosítását ellenzők március 31-én döntöttek úgy, hogy tiltakozásul a téren maradnak, és az így alakult megmozdulást azóta „Nuit debout”, magyarul „Talpon éjszaka” mozgalomnak nevezik. Ez, az egyelőre meglehetősen anarchikus szerveződés egyre komolyabban aggasztja a kormányzó szocialistákat, hiszen az ott felszólalók azzal vádolják őket, hogy elárulják a baloldal értékeit, és valójában jobboldali gazdaságpolitikát folytatnak.

A téren gyülekezők az elmúlt egy hónapban számos nyilvános vitát tartottak arról, hogy miképpen lépjenek tovább, illetve mit kellene tenniük a jelenlegi helyzetben, és ezeken a vitákon több ismert, a szélsőbalhoz kötődő értelmiségi vagy politikus, köztük Janisz Varufakisz, volt görög pénzügyminiszter is felszólalt.

Egyesek a „rendszerrel” szembeni radikális ellenállásra buzdítottak, mások egy általános sztrájk szükségességét hangoztatták, de a viták egyelőre sehova sem vezettek, ami azt is jelenti, hogy a „rendszerkritikusok” elégedetlenségét nem sikerül szervezett formában megjeleníteniük. Következmény: a türelmetlenebb tüntetők rendre a mozgalmat szemmel tartó rendőrökön, illetve a téren található kirakatokon vezetik le indulataikat.

Igaz, a törés-zúzás nem csak a fővárosra jellemző: a munka törvénykönyvének módosítása kapcsán az elmúlt két hónapban szervezett tüntetéseken és megmozdulásokon a hatóságok országszerte közel ezer személyt állítottak elő ilyen jellegű cselekmények miatt. Ráadásul a helyzet egyre inkább eldurvulni látszik, néhány napja a nyugat-franciaországi Nantes városában például a demonstrálók Molotov-koktélokat dobtak a rendőrökre.

A hangulatot tovább élezi, hogy a szélsőbaloldali szakszervezetek és egyes baloldali politikai vezetők a tüntetőket védelmezik, és a rendőrség „brutalitását” kárhoztatják. A jobboldal vezetői mindeközben tehetetlenséggel vádolják a kormányt, és követelik, hogy haladéktalanul tiltsa ki a Köztársaság térről a Talpon éjszakát, elképesztőnek tartva, hogy e zavargások egyáltalán megtörténhetnek, amikor Franciaországban hivatalosan szükségállapot van érvényben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×